3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔由上年11月開始,一轉凍天氣或傷风,就會黃鼻涕,醫生話鼻炎,每次都要食抗生素1-2星期至好,起碼有食4,5個月,
到夏天以為無事,停左半年,一傷风又開始黎,試過淨食普通收鼻水止咳藥,但收吾到黃鼻涕,塞哂個鼻,中藥又吾肯食,應點好??
我都知要增強自身抵抗力,但到病發真係要食抗生素至會好?。有無其他辦法??

大宅

我要做媽媽 發表於 18-8-24 21:10
或者你多D同佢溝通,佢食中藥就獎勵佢,實在唔得既話建議你再睇多幾個醫生問下
...

已睇左3個醫生,2個係耳鼻喉專科,西醫都係開抗生素,中藥又試過,又哄又打都無用,所以勁煩

金牌阿四    發表於 18-11-15 10:01

大宅

bchuma 發表於 18-8-26 21:24
我仔都係上年11月開始,鼻炎,鼻竇炎,總之咳嗽無停過,就春節,同上個月好左半個月⋯⋯ 而家又開始,我已 ...

我都無計,醫生話佢個鼻渣,一轉天氣或傷风就甘,我4月開始比蜂蜜佢食,係好左,直到剛剛傷风又黎復發,唉,真係吾想食抗生素,但又收吾到鼻涕,又要開始同佢洗鼻

大宅

bchuma 發表於 18-8-28 22:21
洗鼻係米用生理鹽水自己洗? 我已經分唔清楚到底係感冒咳定係鼻炎咳,吃藥多過吃飯,到底去唔去睇好⋯⋯
...

你仔幾歲??怕吾怕洗鼻先??我仔洗左甘耐都怕架,我係買洗鼻鹽一包包開水用針筒洗,
不過我近日淘寶買左部洗鼻機,末開始用,
你仔咩時間咳??淨訓覺咳??
有無打黑次,黃鼻涕個的??

大宅

bchuma 發表於 18-8-29 19:44
我仔4歲,做過鼻咽鏡,確診係鼻竇炎同鼻炎,我用生理鹽水隻裝嘅,直接噴,洗習慣就唔怕,都係對住個鼻,噴 ...

洗鼻係鹽水洗,我睇耳鼻喉個醫生都話洗鼻好,如果無咩事就吾洗洗甘密羅,我之前都有用噴,但覺得無針筒洗甘乾淨,吱入一邊由另一邊出,好像 YouTube 之前個女仔洗鼻甘,洗到吾見黃鼻涕,甘大半年都食抗生素???

大宅

bchuma 發表於 18-8-29 23:40
鹽水?邊隻鹽水,食果點鹽水啊?抗生素半年食肯定唔得啦! 邊個教你食噶!
...

吾係呀,我指你仔係米食左大半年抗生素???你話病左大半年,鹽水係自己買洗鼻鹽,一包包,係屋企用水開

大宅

k_k_k 發表於 18-8-30 21:12
食咗抗生素真係清晒啲黃綠鼻涕,又會冇晒鼻塞

但問題係食得太多次

大宅

phyllisfung 發表於 18-11-14 22:52
可以試下洗鼻,我仔仔有氣管問題同鼻炎問題,長期鼻塞同超多鼻涕,不停分泌就會不停有鼻涕,醫生都建議日日 ...

甘係米其實都吾洗食抗生素??吾係有黃鼻涕就發炎嗎??

大宅

nk111 發表於 18-11-23 12:08
我小朋友都係鼻炎好嚴重,每個月都發作,耳鼻喉科次次開抗生素,兒科睇兩三次最後都叫食抗生素,食到人又 ...

我而家中醫飲中藥加早晚洗鼻,情況好的甘

大宅

nk111 發表於 18-11-23 13:32
你睇邊位中醫?我囝一直食緊中藥,呢排又返發,都唔知幾時先可以好,唉
...

pm你

首頁

尾頁

跳至