華仁生離家出走打LOL奪世界亞軍 大學教授阿媽好偉大

菲林名棟
|
華仁生離家出走打LOL奪世界亞軍 大學教授阿媽由喊睇到笑

睇完段VIDEO覺得呢個媽咪好偉大.......如果係你地, 會唔會俾一年個小朋友去"追夢"?

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20180823/58595130

《英雄聯盟》知名玩家Tabe(王柏勤)近日回港,參加電競音樂節舉行的「英雄聯盟王者回歸世界邀請賽」。香港長大的Tabe 8年前開始職業電競之路,其開端已充滿戲劇性,於A Level考場臨陣棄考飛去北京,到埗後才通知家人。任職大學教授多年的王媽媽坦言當年喊了半小時才能冷靜,但現在居然也對電競感興趣,support、ad等用詞琅琅上口,更表示愛看美國選手Doublelift的比賽。「電競對年輕人的影響?」這問題每人有不同答案,但身為大學教授的王媽媽就示範給我們看,最重要還是肯去互相了解。
TATEYAMA
|
咁個仔都有毛有翼識自己飛去北京,仲可以點!
yurijm
|

可能咁講會得罪好多jm
其實唔關偉唔偉大事
係關父母自身既成就
越草根階層既人,越會希望仔女成材

不過從現實生活、新聞報導中看
似乎越高學歷既父母越會接受到仔女行唔同既人生路
報導話呢個大學教授媽媽都只係喊半個鐘
個人覺得佢真係好叻
完全冇經濟封鎖、用母子關係作要脅等
咁就接受現實
仲全力支持

rolandbb
|

換轉係我, 接受唔到.
wcpcelia    發表於 18-8-25 17:14
cinda72.
|
yurijm 發表於 18-8-24 15:34
可能咁講會得罪好多jm
其實唔關偉唔偉大事
係關父母自身既成就

我唔高學歷,但若然佢真係比我睇到決心,會支持囉
goat
|
yurijm 發表於 18-8-24 15:34
可能咁講會得罪好多jm

不過從現實生活、新聞報導中看

大學生交學費都要阿媽上BK問啦
自己識買機票、處理住宿 (雖然我唔覺得有幾難), 淨係呢點好多香港學生都未識, 阿媽處理得好, 只能講虎父無犬子,

A Level考到最後一科走人,但也全科及格,加UE英語運用有C,鋼琴也有7級。她竟然接受,原因是阿仔講得出阿媽點教佢:「他說是我教他做人最重要有夢想,但不只發夢,要有能力去實行。我想了想,的確平時我是這樣對學生說的

睇埋呢度, 本身都係叻仔, 最後一科唔考都冇所謂

焦糖媽
|
要玩電競我 okay, 但我唔太 buy 佢係 A Level 考場先飛去參賽........ 真的唔可以等考埋個試嗎?

玩電競唔代表要唔讀U, 我以前都有同學一邊讀 U 一邊開公司接大公司 d job 寫 games。係好辛苦, 但其實過程中都學到好多野
菲林名棟
|
回覆 cinda72. 的帖子

我諗又唔關學歷事既......大家都係想小朋友好.....
cinda72.
|
菲林名棟 發表於 18-8-24 16:09
回覆 cinda72. 的帖子

我諗又唔關學歷事既......大家都係想小朋友好.....

學業可以再讀,但感情傷左就難修
終極熊貓
|
焦糖媽 發表於 18-8-24 15:47
要玩電競我 okay, 但我唔太 buy 佢係 A Level 考場先飛去參賽........ 真的唔可以等考埋個試嗎?

個比賽無就無㗎啦,唔會等你考完A B C level啊~
無話可說
|
如果唔影響成績,短期性三兩年可以接受既,不過要搵到生活錢比自己先喎
無話可說
|
如果唔影響成績,短期性三兩年可以接受既,不過要搵到生活錢比自己先喎
edunpx
|
其實做父母可以點唔係個個都可以打到咁出位
焦糖媽
|
終極熊貓 發表於 18-8-24 16:11
個比賽無就無㗎啦,唔會等你考完A B C level啊~

個比賽一世人只有一次嗎?唔會辦第二屆?

考左 A Level, 入左 u 先停學都差好遠,人生可以有好多可能性
mother904
|
焦糖媽 發表於 18-8-24 15:47

唔buy又點?難聽d講,個仔有毛有翼自己飛左去北京先知,就算即時捉佢返黎都係過左考試日期。呢d情況,一係決裂一係接受,仲可以點?
mother904
|
其實我唔覺得係偉大,只係樂觀地接受現實。
焦糖媽
|
mother904 發表於 18-8-24 16:17
唔buy又點?難聽d講,個仔有毛有翼自己飛左去北京先知,就算即時捉佢返黎都係過左考試日期。呢d情況,一係 ...

係呀,其實無得攪架 咪表達下意見唔 buy 佢囉,同佢講覺得佢可以 handle 得好啲,然後咪問佢打成點同幾時返囉
終極熊貓
|
焦糖媽 發表於 18-8-24 16:16
個比賽一世人只有一次嗎?唔會辦第二屆?

考左 A Level, 入左 u 先停學都差好遠,人生可以有好 ...

如果就住當時個人精神同身體狀況,隊員合拍性,天時地利,對佢地黎講,真係只係呢一個機會。

反而A LEVEL/DSE,下年考都一樣

-joanne
|
cinda72. 發表於 18-8-24 16:11
學業可以再讀,但感情傷左就難修

miffyumiffy
|
有錢先有得任性,阿媽係大學教授, 屋企環境唔差