急問!大學exchange 要遞交的文件!(有點長)

happylife1210
|
話說阿囡下年一月去exchange, 已按香港的大學要求在網上遞交所有文件到當地大學!亦已確認收到相關文件!
喺20/8 收到香港的大學通知要寄正本到當地大學,還要8月底前要收到,咁即刻去左郵局寄但已講明要2-3知星期才會收到(即會過dead line)!佢唔識處理就咁寄左出去,之後一直搵返香港的大學攪exchange 的部門問(電話加email 問)咁遲收到會否有問題,直到今日材搵到人問,佢話點解寄之前唔問下先寄,咁嘅答案唔望佢會幫到,即刻問可否再俾正本再安排寄DHL,佢仲話要10日先俾到!
無辦法下唯有今日print 個copy 出黎再去寄DHL !會在月底前寄到當地學校!
想請問有冇試過咁樣情況的jm,當地學校會否接受先收副本這個安排嗎?我地會補email過去說明一切的!
yurijm
|

嗯,不如你地再問香港呢邊大學
求情睇下仲有冇彎轉
其實最好由香港學校去信解釋

而唔係你地私下去信解釋
咁係唔岩程序
因為去exchange都係代表香港大學生

我當年去exchange
同行前有個同學又係唔聽exchange briefing既指示
臨時被reject exchange offer
由waiting list學生補上

|
yurijm 發表於 18-8-24 15:08
嗯,不如你地再問香港呢邊大學
求情睇下仲有冇彎轉
其實最好由香港學校去信解釋

香港的大學回覆一時一樣,今朝問佢又話阿囡寄之前唔問清楚,剛再問佢佢又話應該得嘅!我地今日再補個副本寄DHL裡面有加封信註明解釋!希望當地大學接受!
其實之前呢套文件即成續表已網上交了,對方已確認收到,亦確認阿囡的留位!現只欠正本!但真係要到9月中才會收到!呢次係阿囡唔識處理唔知可以寄DHL呢啲快遞,以為冇其他更快的途徑!
yurijm
|
happylife1210 發表於 18-8-24 15:19
香港的大學回覆一時一樣,今朝問佢又話阿囡寄之前唔問清楚,剛再問佢佢又話應該得嘅!我地今日再補個副本 ...

既然你話已留位
咁應該冇咩問題既

不過為免日後麻煩,建議你囡囡寫封正式少少既email俾香港學校處理exchange部門
話自己之前疏忽、缺乏經驗
先道個歉,再多謝對方解答問題
免生枝節,日後再有機會問野時
又不致於太尷尬
|
yurijm 發表於 18-8-24 15:24
既然你話已留位
咁應該冇咩問題既

你的建議好好,會同阿囡商量下先!
多謝你的回覆!
wcpcelia    發表於 18-8-24 16:35
CX111
|
郵政局當時冇建議你用EMS寄出文件?
|
CX111 發表於 18-8-24 15:36
郵政局當時冇建議你用EMS寄出文件?

原來當時郵局有建議但要2百幾蚊郵費,佢即時問學校學校話冇問題所以就寄左平郵!

Yukyuk
|
happylife1210 發表於 18-8-24 14:57
話說阿囡下年一月去exchange, 已按香港的大學要求在網上遞交所有文件到當地大學!亦已確認收到相關文件!
...

冇試過。
musiccisum
|
happylife1210 發表於 18-8-24 14:57
...

題外話:DHL都要咁耐?咩國家?
|
musiccisum 發表於 18-8-24 18:13
題外話:DHL都要咁耐?咩國家?

DHL前後要4日,寄加拿大!
musiccisum
|
happylife1210 發表於 18-8-24 18:16
DHL前後要4日,寄加拿大!

哦哦,唔好意思我睇錯以為要10日,
原來係正本要10日,
我覺得同對方解釋番問題不大嘅 send email去睇下佢地點覆先
thankyou201020
|
樓主你真是想幫個女就問完大約知點就算,不能出手。大學生還要exchange ,是需自已攪,佢係外國都要自己攪。
|
thankyou201020 發表於 18-8-24 19:54
樓主你真是想幫個女就問完大約知點就算,不能出手。大學生還要exchange ,是需自已攪,佢係外國都要自己攪。 ...

係呀,我冇出手!等佢自己去攪好了!我冇再問佢唔想佢咁多擔心!