自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 SASA滾 的帖子

計埋來回車程平均得5至6個鐘係屋,同埋bb未戒夜奶,我餵人奶有時通宵先攪掂佢。。我怕佢家訪我唔係道又叮。。。老公死左連屋都要俾人甘攪。。唉

侯爵府

Juneli333 發表於 18-8-24 15:52
回覆 ilikethis2005 的帖子

我上網睇過中港司機都俾人叮。。佢地重日日睇水電煤。。。同要用水用到平均每 ...

我諗呢d係比人勁投訴先會咁⋯大把人要開工,分分鍾3餐都係街食,唔通咁又趕走⋯
無乜可能,如果係咁⋯即係變相鼓勵人攞綜緩。

男爵府

Juneli333 發表於 18-8-24 15:48
回覆 rachel_tim 的帖子

佢有家訪。。成日唔係道就叮。。個主任話叮走幾個了。。我多數淩晨番一早出去,放 ...

佢家訪會有紙仔比你唔係門閘就係信箱,你第日覆返佢,就証明到你係屋企

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 Juneli333 的帖子

唔洗咁驚青喎!我親戚個仔離了婚, 個女在嫲嫲家裡住, 爸爸返工, 大部份時間早出晚歸。
已經5-6年啦, 咪又係咁。間唔中重有一兩日會去媽媽屋企瞓添, 同你情形好似呀! 佢咁耐都冇俾人查過, 就算查, 咁佢都有合理解釋呀, 返工呀, 唔洗食咩?

如果係捉到咁緊, 就唔會咁多人濫用公屋啦~

Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆 美之選468 的帖子

間屋同老公一手建立。。。我想留俾bb睇。。。但有時諗好似為左間屋少時間陪佢。。但佢出世未見爸爸唔想連最後都無埋

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實你有實際居住需要 佢無得叮你走 , 佢再問你話帶埋亞 b 返 工 , 叫佢半夜上黎睇啊

男爵府

回覆 Yee_ng 的帖子

佢會留唔係突擊?
個案種類 :非經常持續居住
裁 決 :確認遷出通知書
個案背景
上訴人與其祖母於 2011 年 6 月透過「家有長者優先配屋計劃」獲
編 配 受 查 單 位。房屋署 調查員於 2015 年 3 月 11 日 至 2015 年 11 月 17 日 (252
天)不同時段往受查單位 進行 13 次查訪,其中包括早上 1 次、日間 10 次 及
夜 間 2 次,調查員除了 1 次夜間突擊 查訪遇到一位非認可人士及 1 次在預
約的情況下在 受查單位 與上訴人會面外,其 他 突 擊 查 訪 時 均沒有遇見 上 訴
人 或任何人士。
在上 述房屋署 調查期間,受查單位 平均每 天 水、電耗 用 量均遠低於 2
人家庭平均每 天耗用量。受查單位 的 水錶讀數曾有 2 個時段 合 計 11 天錄得
「零」耗水量。
根 據 房屋署 調 查 所 得 資 料,上 訴 人 及 其 祖 母 向 其 他 政 府 部 門 或 公 營
機構報 住 的地址並非為受查單位,顯示他們 沒 有 以 受查單位 為恆常居
所。上訴人及其祖母均為長期在港人士。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

怕咩。。。你有係到住,係夜返者。。你叫佢上午六點,或半夜來家訪羅。。
大把屋空置拉!!

伯爵府

唔係好明點解要叮走你,你係果到住架嘛,只係返工早出晚歸,如果你晚晚係到瞓照計唔使驚佢

大宅

.

公爵府

Juneli333 發表於 18-8-24 15:59
回覆 美之選468 的帖子

間屋同老公一手建立。。。我想留俾bb睇。。。但有時諗好似為左間屋少時間陪佢。。 ...

那麼你父母可以搬近你嗎?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

公公婆婆唔可以去你屋企?探下你探下孫都得呱

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

親人單人住公屋,房暑搵親佢都不在家,然後放低紙仔比戶主搵返主任,親人解釋話你辦工時間來我都係返緊工,佢邀請佢晚上或約個日子家訪,房暑話唔洗就過關了。

象牙宮

回覆樓主:

點會咁易,老公走左,可以轉比你做戶主,當然人工資產唔超得!家房查證都係一年一次,你有返去訓會有水電睇到

伯爵府

回覆樓主:

呢的会比人叮??間屋 污糟邋遢 走曬啲曱甴出嚟都叮唔走啦, 冇佢符

子爵府

回覆樓主

其實你驚得咁緊要,係未你自己都不常在家瞓?如晚晚回家,水電錶、隔離屋,都一定有跡可尋,不用怕喎

大宅

回覆樓主:

大把新移民霸左間公屋之後長期返左大陸住都冇事,你呢個case點會有問題

伯爵府

Juneli333 發表於 18-8-24 15:57
回覆 SASA滾 的帖子

計埋來回車程平均得5至6個鐘係屋,同埋bb未戒夜奶,我餵人奶有時通宵先攪掂佢。。我怕 ...

你應該可以申請調遷, 近返娘家照顧

首頁

尾頁

跳至