關於開冷氣

MC(TIGER)
|
你會點開?
廳係兩匹半,房一匹。
1)1200-2100開廳冷氣

2)1200-1500開廳/1500-1800開房/1800-2100開廳
點樣開會好啲呢?
至愛朱古力
|
MC(TIGER) 發表於 18-8-24 16:07
你會點開?
廳係兩匹半,房一匹。

瞓覺先開房,其餘時間開廳
ckfamily
|
你會點開?
廳係兩匹半,房一匹。

日頭開廳 12 個鐘,晚上開房12個鐘,夠晒時間比個機休息,開下熄下仲易壞
wcpcelia    發表於 18-8-25 17:20
20150618bb
|
至愛朱古力 發表於 18-8-24 16:08

MC(TIGER)
|
ckfamily 發表於 18-8-24 16:29
日頭開廳 12 個鐘,晚上開房12個鐘,夠晒時間比個機休息,開下熄下仲易壞
...

其實我就係諗,要唔要俾廳個部休息
因為好小一次過開咁長時間
TMC3012
|
瞓先開房既, 平時開廳
要壞既話, 用唔用都會壞
tsung
|

Poyau
|

plumtree
|
你會點開?
廳係兩匹半,房一匹。

我一般日間開風扇嘅。抹地啦、好濕好熱咁就會開廳。而房一定到瞓至開。
JD930
|
ckfamily 發表於 18-8-24 16:29
...

Fishqqma
|
MC(TIGER) 發表於 18-8-24 17:25
其實我就係諗,要唔要俾廳個部休息
因為好小一次過開咁長時間
...

開9個鐘冇問題㗎.
房冷氣, 你瞓覺都開九個鐘啦.
hellohellojenny
|
夜晚瞓覺先會開房冷氣。
廳冷氣係6pm後先開,不過廳冷氣壞咗兩星期已經無得開,忍埋呢排,遲d先換。
yucl_hk
|

日本電視節目討論冷氣怎麼開最省電,搬來測試工具實測冷氣,一個半小時後,室內溫度從31度降到27度,冷氣的消耗電力變成一開始的六分之一,精算後更發現,開關冷氣的間隔時間,如果小於5小時27分,不如讓冷氣一直開著會更省電

https://today.line.me/tw/article/%E5%86%B7%E6%B0%A3%E4%B8%8D%E9%97%9C%E6%9C%80%E7%9C%81%E9%9B%BB%EF%BC%9F%E5%B0%88%E5%AE%B6+%E5%8F%AA%E7%94%A8%E6%99%82%E9%96%93%E4%BB%A5%E5%81%8F%E6%A6%82%E5%85%A8-9V6eN3

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
MC(TIGER)
|
yucl_hk 發表於 18-8-26 09:56
日本電視節目討論冷氣怎麼開最省電,搬來測試工具實測冷氣,一個半小時後,室內溫度從31度降到27度,冷氣的 ...

謝謝分享,慳電都好重要
wmkcnw
|
用房1匹打出廳, 因為摩打唔夠力, 仲易壞

1定係 早上長開廳, 晚上關房門門所冷氣
MC(TIGER)
|
wmkcnw 發表於 18-8-26 13:47
用房1匹打出廳, 因為摩打唔夠力, 仲易壞

1定係 早上長開廳, 晚上關房門門所冷氣 ...

唔係用房打啲冷氣出去,係我地入晒房