稱呼- 請教各位jm

jojo_bb
|
請教各位jm , BB 叫父親嘅嫲嫲應該叫太嫲, 咁叫母親的嫲嫲呢? 都係太嫲定太婆?
|
jojo_bb 發表於 18-8-24 16:52
請教各位jm , BB 叫父親嘅嫲嫲應該叫太嫲, 咁叫母親的嫲嫲呢? 都係太嫲定太婆? ...

太婆,只有同「姓」才是太嫲
jojo_bb
|
1314625 發表於 18-8-24 17:01
太婆,只有同「姓」才是太嫲
即使BB叫媽咪嘅嫲嫲同媽咪嘅婆婆都係叫太婆?
09729loklok
|
太婆
心大心細
|
自己叫咩,加一級就得
唔好諗得咁復習
wcpcelia    發表於 18-8-25 17:20
bosch    發表於 18-8-24 21:15
siumak    發表於 18-8-24 17:14
09729loklok
|
jojo_bb 發表於 18-8-24 17:05

jojo_bb
|
09729loklok 發表於 18-8-24 17:07
thx
mysterious22
|
太婆

只有爸爸既嫲嫲先叫太嫲
TMC3012
|
你叫阿婆就太婆, 叫阿嫲就太嫲
學樓上jm咁講, 跟大你地高一級咁叫就得
tsung
|
太婆
靚靚C9
|
太婆
長者
|
加個外学作區別

心大心細
|
真係唔好諗得太複習!
唔好諗大多!
唔好理姓咩!

諗太多:媽媽的爸爸的弟弟→媽媽的叔叔:小朋友唔通叫舅公???因為係媽媽果邊,叔突然變舅???
木土土
|

1998Ruby1998
|
回覆 心大心細 的帖子

想問你,阿姨個老公係阿爸個哥哥,咁應該叫乜?
AACheungCheung
|
jojo_bb 發表於 18-8-24 16:52
請教各位jm , BB 叫父親嘅嫲嫲應該叫太嫲, 咁叫母親的嫲嫲呢? 都係太嫲定太婆? ...

太婆
AACheungCheung
|

Poyau
|
可參考下圖

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/%E5%AE%B6%E6%97%8F%E8%A6%AA%E6%88%9A%E9%97%9C%E7%A8%B1%E5%91%BC%E4%BF%82%E8%A1%A8.jpg
千千萬萬
|
1998Ruby1998 發表於 18-8-24 23:33
回覆 心大心細 的帖子

想問你,阿姨個老公係阿爸個哥哥,咁應該叫乜? ...

好復雜,不過好似係跟爸嗰邊叫 吧。
1998Ruby1998
|
回覆 千千萬萬 的帖子

然後就引伸出到底我應該叫「姨」定「伯母」
幾乎 20 年都避免叫佢地,因為都唔知叫乜好。