在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

夫婦都全職返工,C6要求BB出世之後係夫家俾6299湊(我的底線,如果係夫家湊一定要請工人)

當然,我梗係想自己媽咪湊啦!一齊搬返媽咪度住,起碼返工都放心!

求問:點解BB一定要俾爺爺嫲嫲湊?唔可以俾婆婆湊?仲係古代嗎?(emoji)

大宅

無得解, 個個男人都覺得自己阿媽湊到 自己阿媽湊最好

如果你覺得唔想或唔放心, 可以同佢傾下

別墅

queencorn 發表於 18-8-24 17:23

如果你覺得唔想或唔放心, 可以 ...

我得返黎既答案係:“咁我老豆梗係想個孫同佢一齊住啦!”So sad!

公爵府

queencorn 發表於 18-8-24 17:23

如果你覺得唔想或唔放心, 可以 ...

唔系个个男人。绝大部份人,冇分男女,都觉得自己亞妈系最好,好正常。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

水晶宮

smallfung 發表於 18-8-24 17:21
夫婦都全職返工,C6要求BB出世之後係夫家俾6299湊(我的底線,如果係夫家湊一定要請工人)

當然,我梗係想 ...

點解比婆婆湊要搬返去住,如果我係男人,我都未必想

別墅

1314625 發表於 18-8-24 22:49
點解比婆婆湊要搬返去住,如果我係男人,我都未必想

夾心階層,公屋申請唔到,居屋抽唔到,私樓買唔起!

媳婦一定要同6299住?女婿唔可以同外父外母住?

水晶宮

smallfung 發表於 18-8-24 22:56
夾心階層,公屋申請唔到,居屋抽唔到,私樓買唔起!

媳婦一定要同6299住?女婿唔可以同外父外母住?

可以選的話:媳婦唔想同6299住,女婿都唔想同外父外母住

但我見你講到好似好順理成章,與老公商量了嗎?
正如你都唔希望老公覺得要同6299住係必然的事一樣

別墅

1314625 發表於 18-8-24 23:10
可以選的話:媳婦唔想同6299住,女婿都唔想同外父外母住

但我見你講到好似好順理成章,與老公商量了嗎?

就係老公覺得要係夫家住! 我想係外家住,哎!

水晶宮

smallfung 發表於 18-8-24 23:19
就係老公覺得要係夫家住! 我想係外家住,哎!

咁真係要好好商量

子爵府

虎到金來勳章

smallfung 發表於 18-8-24 17:21

當然,我梗係想 ...

每個人都會同自已阿媽親d.

你同你阿媽親d,想搬番去同住。
你老公同佢阿媽親d,想搬番去同住。

你覺得你老公唔合理。
你老公覺得你唔合理。

呢個loop 不停。 大家底線係一樣,自我中心, 甘點再行落去?

wcpcelia    發表於 18-8-26 09:40

別墅

princessgw 發表於 18-8-25 10:07
每個人都會同自已阿媽親d.

你同你阿媽親d,想搬番去同住。

可能最後我要屈服咯!同6299住,請姐姐湊咯!不過可以選擇的情況下,我唔願意嘖!所以上黎發下牢騷!

子爵府

虎到金來勳章

smallfung 發表於 18-8-25 20:03
可能最後我要屈服咯!同6299住,請姐姐湊咯!不過可以選擇的情況下,我唔願意嘖!所以上黎發下牢騷!
...

既然請工人,可以自己屋企住?
裝cam + 長老得閒上去望下/ 幫手望cam.

搬去住,遲下你會出po 同99不和。

別墅

princessgw 發表於 18-8-25 20:07
既然請工人,可以自己屋企住?
裝cam + 長老得閒上去望下/ 幫手望cam.

夾心階層,申請唔到公屋,抽唔到居屋,買唔起私樓!

當然啦,好多人可能會講,冇樓就唔好生b~

子爵府

虎到金來勳章

smallfung 發表於 18-8-26 00:25

我意思係你依家同c6住既地方, bb出生後請工人湊,可以嗎?

我有朋友, 自己屋細,無地方比姐姐住,亦唔鍾意家裡有個外人。將bb放係全日制育嬰院, bb幾拾日大便開始"返學"。

其實你地仲有其他選擇,唔駛甘灰。

別墅

smallfung 發表於 18-8-26 00:25

而加係夫家娘家2邊住!(emoji)

男爵府

比你 62 99 湊。你老公肯定處理得好啲婆媳關係?

別墅

Solarflare 發表於 18-8-26 20:38
比你 62 99 湊。你老公肯定處理得好啲婆媳關係?

所以我咪唔想咯!但男人唔明白!覺得我霖太多!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

香港並唔係你諗到咁開放, 好多人仲係好保守. 女人同6299 住, 外人冇咁多閒話. 男人同外父外母住, 實俾人笑到面黃.

樓上講得啱, 乜都loop 不停, 你地仲點樣行落去?

男爵府

smallfung 發表於 18-8-26 23:12
所以我咪唔想咯!但男人唔明白!覺得我霖太多!

https://www.hk01.com/親子/167942/婆媳關係-bb出世加劇-女人戰爭-丈夫-ot都怕屋企出事

比你老公睇下。
婆媳大戰唔係佢想像中咁簡單, 處理得唔好, 有可能會老婆同6299永遠反面生死不相往來。
其中育兒觀念不同最容易引發婆媳沖突, 呢個地雷你老公居然想一個頭中埋去?
比外母湊既其中一個好處, 就係老婆同外母有矛盾既時候, 佢地會自已內部解決, 男人唔需要出手。
至於婆媳矛盾, 你老公必須做中間人, 甚至會淪落到兩邊不是人, 兩邊比人罵。
你問佢一句: "如果到時我同你媽有育兒觀念上既衝突, 你會幫邊個?"

如果佢話: "呢啲小事你咪忍下囉。無話幫邊個"。or "邊個有道理就幫邊個。"
咁你就要預左以後個老公只會幫99講說話唔會幫你。因為果個係佢阿媽, 無道理都變有道理, 到時拗起上黎, 佢只會站係佢媽果邊既立場諗, 唔會站係你立場諗。你要預左夫妻關係會變得好差。

但如果佢話: 幫老婆。因為你先係bb媽媽。同埋係呢個家我唔幫你就無人幫你。係人前我一定會企係你果邊。有咩矛盾我地人後再傾掂佢。
咁你都可以考慮一下比6299湊。

翡翠宮

大佬, 你阿媽揍, 人又要返去你阿媽度住; 真係睇見都驚.
你親自己阿媽, 有咩可能唔比老公親自己阿媽? 你大D?

得一個方法, 住自己搵地方租, 最少有左自由先; 大家心情好先再討論小朋友邊個揍好D.

首頁

尾頁

跳至