在職全職

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

女婿同外父外母住都會有問題.

水晶宮

回覆樓主

我嗰時處景係:
有左,一心諗住婆婆湊,婆婆也樂意,而自己又主觀覺得婆婆湊得好!
我不同99住,但住得極近!
同老公商量,結論係,99好想湊佢第一個孫,老公唔覺得我媽湊得好,而且同娘家距離遠,可能要一家三口分開住!
其實自己有能力請姐姐,但又唔想多個人住喺屋企,而我又唔想放棄自己份好工做ftm,嗰時亦唔知有育嬰院呢樣野!
呢樣又唔得,嗰樣又唔得,因為大家都從自己角度諗,所以都拗左好耐....
直到最後,權衡輕重,囡比左99湊,因為既然大家都覺得,自己媽會湊得好,真係無野好講,咁總要有人讓步,而事實又住近99,比佢湊好順利成章!但,我妥協前,我預先同老公聲明,阿囡嘅教養方法我地話事,我要餵人奶99唔準反對,有咩唔對路就自己湊返!
So far 阿囡4歲,感恩大致上都湊得唔錯!

所以樓主,心平氣和再好好再同老公商量,加油

複式洋房

Solarflare 發表於 18-8-27 09:53
https://www.hk01.com/親子/167942/婆媳關係-bb出世加劇-女人戰爭-丈夫-ot都怕屋企出事

比你老公睇下。

呢個解答非常之好同準確, 因為我係過來人
因為果個係佢阿媽, 佢唔會覺得有問題, 同埋有左BB, 佢會更加覺得阿媽當年係咁辛苦, 而家又幫手湊, 你要感恩凡事要忍耐.
夫妻關係愈黎愈差

wcpcelia    發表於 18-8-28 09:44

別墅

Solarflare 發表於 18-8-27 09:53
https://www.hk01.com/親子/167942/婆媳關係-bb出世加劇-女人戰爭-丈夫-ot都怕屋企出事

比你老公睇下。

多謝你提供咁多意見!

別墅

mini1204 發表於 18-8-27 11:26
大佬, 你阿媽揍, 人又要返去你阿媽度住; 真係睇見都驚.
你親自己阿媽, 有咩可能唔比老公親自己阿媽? 你大D? ...

平時我地都經常返我媽度住,老公同我媽相處好好!

我冇話我大D,我地好理性討論,冇因為呢件事吵過!

別墅

cyyiu 發表於 18-8-27 13:25
我嗰時處景係:
有左,一心諗住婆婆湊,婆婆也樂意,而自己又主觀覺得婆婆湊得好!
我不同99住,但住得極近 ...

多謝妳既經驗分享!

男爵府

smallfung 發表於 18-8-24 17:21
夫婦都全職返工,C6要求BB出世之後係夫家俾6299湊(我的底線,如果係夫家湊一定要請工人)

當然,我梗係想 ...

我99講明唔揍!

男爵府

愛B媽媽 發表於 18-8-30 01:27
我99講明唔揍!

我三個小朋友,大嗰對孖仔25個月,細女nb半個月大。之前第一胎我早產生咗,我媽就即resign賠一個月同我坐月。之後請了個工人幫手,兩個睇兩個。佢每星期一至五到我家來回車程兩個鐘,其實都湊得好辛苦。我個老爺平時會幫下手買餸,我奶奶星期日工人放假時來幫手。
阿妹出世要睇多個,大嘅兩個未返學,又未叫得聽成日要睇住。我屋企冇空間容納多一個工人,如果搞唔掂,其實都要搵埋6299幫眼睇住。我個老爺70歳年紀係大啲,我奶奶大我媽兩年,佢寧願叫我辭工都唔打算自己辭工幫手睇孫。所以媽有時都會話我成日搵佢笨,男家唔肯付出多啲。

別墅

愛B媽媽 發表於 18-8-30 01:27
我99講明唔揍!

其實我寧願咁!起碼唔洗霖藉口拒絕!

大宅

夫婦都全職返工,C6要求BB出世之後係夫家俾6299湊(我的底線,如果係夫家湊一定要請工人)

當然,我梗係想 ...

自己搬出去,自己湊或請工人。
因為我自己無長輩肯幫,收費按市價收。所以自己湊。

大宅

我個B 係公公婆婆湊

伯爵府

當然,我梗係想 ...

可以比婆婆湊,但係就唔會係婆婆度做,其實你地都係覺的自己阿媽好

首頁

尾頁

跳至