11歲女脊髓轉介專科,有經驗分享嗎

luckyQ
|

我女健康檢查話嚴重左八月頭去咗藍田照X光,剛打電話來話要轉介專科而家未知咩事,擔心中。。

花花大姐
|
luckyQ 發表於 18-8-24 17:41
我女健康檢查話嚴重左八月頭去咗藍田照X光,剛打電話來話要轉介專科而家未知咩事,擔心中。。

...

脊柱側彎?
luckyQ
|
花花大姐 發表於 18-8-24 17:45
脊柱側彎?

luckyQ
|
花花大姐 發表於 18-8-24 17:45
脊柱側彎?

我驚唔知點醫係咪先做物理治療定點?
花花大姐
|
luckyQ 發表於 18-8-24 17:58
我驚唔知點醫係咪先做物理治療定點?

未知,睇了骨科先啦!
luckyQ
|
花花大姐 發表於 18-8-24 18:08
未知,睇了骨科先啦!

真係擔心死人,又升小六,壓力無形中
luckyQ
|

...

其實有無人買脊髓腰封個類自行輔助?
張妹媽
|
我細個都係轉介左去威爾c睇專科
斜左22度
覆診左1-2年左右
黎左經期就不用覆診了
醫生話黎左經期就唔會再斜
咁我斜左22度 著左衫都睇唔到有d咩
除左衫留心睇先會睇到一邊背高d
同埋陀bb時腰背痛
luckyQ
|
張妹媽 發表於 18-8-24 19:17
我細個都係轉介左去威爾c睇專科
斜左22度
覆診左1-2年左右

咁我個女又唔覺得D骨有咩彎,但係的確佢成日唔坐直企直
張妹媽
|
luckyQ 發表於 18-8-24 19:36

睇左專科先 而家都冇咩可做
就算我斜左22度 都冇做過任何野
都係一直觀察 定期照X-ray
再斜多d先帶固定器
最嚴重既做手術
我有個舊同事
佢就係嚴重要做手術
係背度加釘定鐵片
唔係好記得加咩

張妹媽
|
luckyQ 發表於 18-8-24 19:36

再加你女都11歲 差不多黎經期
經期黎就穩定不會再斜
irischowys
|

...

朋友個女睇了個兒童骨科專科,做下物理治療,在家晚晚做,話佢成日蹺腳坐影響喎。
luckyQ
|
張妹媽 發表於 18-8-24 19:52
再加你女都11歲 差不多黎經期
經期黎就穩定不會再斜

希望如你所說,因為我女未來月經
妹妹頭
|
回覆 張妹媽 的帖子

我個女7月26日健康院確診, 轉介去大口環, 3/9 早上大口環見醫生, 阿女岩岩下個月就12歲, 升中一, 上年年尾開始經期, 佢右18度, 左22度, 我都擔心中
妹妹頭
|
回覆 luckyQ 的帖子

我個女7月26日健康院確診, 轉介去大口環, 3/9 早上大口環見醫生, 阿女岩岩下個月就12歲, 升中一, 上年年尾開始經期, 佢右18度, 左22度, 我都擔心中
angiehouse
|

...

應該是脊柱側彎,先看專科再說,你去健康院要取醫生信和x光片,自己去大口環或威爾c排期見專科的,提意你問健康院醫生彎左幾多度,取左x光片就拍照,自己去私家物理治療或推拿脊醫甘可先比將相佢地看, 因為排期時會收左,吾會比番你
張妹媽
|
妹妹頭 發表於 18-8-27 11:50
回覆 張妹媽 的帖子

我個女7月26日健康院確診, 轉介去大口環, 3/9 早上大口環見醫生, 阿女岩岩下個月就12 ...

我印象中我細個時黎左經期後
覆診多幾次後 就冇再去了
luckyQ
|

...

啱啱去健康院攞報告話20度要帶架,每天16小時要帶2年,請問有經驗嗎?
birdbird
|
luckyQ 發表於 18-8-31 11:47
啱啱去健康院攞報告話20度要帶架,每天16小時要帶2年,請問有經驗嗎?

你不如上網找找有冇中醫或骨醫幫小朋友用手做做推骨, 然後加運動附助去改善脊骨側彎。西醫只講到個脊骨斜咗幾多度, 未到度數都只係 monitor而不醫。要到某度数才做手術才叫真正去根治脊骨側灣呢個問题