突然間好想學溜冰 但係都一把年紀 會唔會太遲

sophiehui
|
有無成人溜冰班介紹 最好平少少啦
Poyau
|
有心唔怕遲
耕田妺
|
小心櫈親,好長手尾。
pi0219
|
如一把年紀真係唔建議學

趺落地個下唔講得笑, 因為地下太滑, 好容易 pat pat 落地先之後"sin" 過龍變左尾龍骨落地, 我試過咁, 當年只係20歲

宜家年紀已經 double, 唔會再玩

sunnykiwi
|
sophiehui 發表於 18-8-24 17:43

我真心建議你唔好諗,我早幾年試過玩返,後生時識少少,點知 凳親尾龍骨,痛到睇醫生,照左x 光醫生問我仲生唔生 bb, 佢話如果唔生就無影響,因為個尾龍骨裂左少少
sweet__heart
|
幾大把年紀先,早幾年我未掂4都仲夠膽落場陪仔玩,依家掂哂4就真係唔敢,响場外影吓相算
Hoining
|

帶仔去溜冰場,我只敢喺場邊等,莫講我唔識,有個媽媽識溜冰佢都唔敢陪女落場,佢話之前試過跌倒,攪咗兩年先好番咋
李露眉
|
耕田妺 發表於 18-8-25 15:44
小心櫈親,好長手尾。

李露眉
|
耕田妺 發表於 18-8-25 15:44
小心櫈親,好長手尾。

大人個重量跌落地,真係傷殘
hippoo
|
sunnykiwi 發表於 18-8-25 16:00
我真心建議你唔好諗,我早幾年試過玩返,後生時識少少,點知 凳親尾龍骨,痛到睇醫生,照左x 光醫生問我仲 ...

為什麼小朋友就唔怕跌到尾龍骨? 小朋友放心給他一個自己溜?

四眼雞丁
|

有心就去做!咩都唔怕!支持
bosch
|
hippoo 發表於 18-8-25 16:26
為什麼小朋友就唔怕跌到尾龍骨? 小朋友放心給他一個自己溜?

唔係唔怕小朋友受傷,而係大人重量,⻣質同小朋友差好遠,大人跌會傷好多。

我都想學溜冰,舊年我同仔女去溜冰,我向前一跣跌到面同手瘀晒,痛到唔想玩。我貼身同細女響湖邊玩,大二仔唔識溜都自己走左去自己溜,我算ok 放心,好多小朋友都係咁,跌左好快起身又玩過。
Yukyuk
|

我贊成想學花式溜冰認真找教練學。

真係好少團體成人班,
兩至三個已經係極限。

#早兩年我見到一個阿叔,穿副武裝好似滑雪嘅套裝去自學花式溜冰,佢冇請教練學,只係自己喺度低頭行嚟行去,突然轉身動作、跳起動作......

好奇怪的!

#做足安全措施 (前後拉筋運動及裝備)

Yukyuk
|

紐約九旬法官學溜冰廿載 曾失手致腦震盪仍堅持學習

不少人都認為年紀大,不應再做劇烈或受傷機會大的運動。美國紐約一名年長法官就學了一種,而一學就是二十年。

斯威特是美國聯邦法官,今年95歲,二十年前開始學溜冰,早上上班前是他習慣的練習時間。

溜冰學員斯威特表示:「這是很講求精確的運動,你做好平衡十分重要,你的冰刀在正確位置十分重要,對我來說十分困難。」

雖然試過一次失手導致腦震盪,但未有嚇退斯威特。他的教練是兩屆奧運俄羅斯代表格扎利安,他盛讚這位老學員的技術及為人。

溜冰教練格扎利安說:「最初我很害怕因為聯邦法官嘛。在俄羅斯我們不喜歡法官,我們不喜歡所有執法人員。但他已不只是我的學生,他是我的好朋友。因為他是個十分極好的人。」

斯威特是在四十年前、1978年,由當時美國總統卡特委任,到現在工作量仍很大。那他為甚麼會學溜冰呢?是因為二十年前,曾經是溜冰選手的太太,送他一對溜冰鞋,於是他開始學。

斯威特形容溜冰就像人生,要進步就要不斷學習,那有沒有在他工作中用得著的道理呢?

斯威特稱:「我不覺得跟審理有甚麼直接關係,除了我認為你需要有耐性、需要勤力。」

https://m.v.qq.com/play.html?&vid=o0027bzdgvh&ptag=www.google.com.hk%23v.play.adaptor%232&mreferrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com.hk%2F

#法官大人學左20年
#法官大人75歲開始學習溜冰

happybebebe
|

有咩問題,我估樓主都係三四十歲。又唔係六七十歲
仲有溜冰唔駛扶住行,係唔駛上堂學。
我十二歲時有學溜冰,果時導師已經係教倒後、少少花式,以前唔會教人就咁行,個個都係自己溜溜下就識。
仲有八九十年代大部份都係青年去溜,係近幾年變咗小朋友去溜
我有廿幾年無溜,都唔識行,最近才陪小朋友溜,踩幾次終於記得返點甩手行

Yukyuk
|
我估樓主應該係想學花式。

普通行,夠膽就得。
babe2010
|
可以學,不過除非你真係骨格精奇得好緊要果隻,否則有D動作其實已經好難做到
kitbebe
|
年紀大學這些比較危險,小心!