政府街症點樣第一次登記?

seaheart88
|
我幫媽媽平時book就打醫院電話再輸入媽媽身分證號碼。。。

但她本身長期睇開。。。所以已有紀錄。。。但如果第一次想去排街症。。。係先去醫院登記?還是都係電話已預約到?

謝謝
laiyee6121
|
seaheart88 發表於 18-8-24 19:34

但她本身長期睇開。。。所以已有紀錄。。。但如 ...

去政府門診,登記身分證,以後想睇醫生,打電話預約就可以了
wcpcelia    發表於 18-8-25 17:15
auhiyo
|
我係打自己去個區電話就咁預約,冇去登記woo。
seaheart88
|
auhiyo 發表於 18-8-24 20:02
我係打自己去個區電話就咁預約,冇去登記woo。

但我幫媽媽打電話去冇真人接聽咁點樣登記?話音登記?
seaheart88
|
laiyee6121 發表於 18-8-24 19:50
去政府門診,登記身分證,以後想睇醫生,打電話預約就可以了

即係行埋去政府門診然後同職員講想登記日後睇醫生。。。?等我聽日都去試吓先。。謝謝你
auhiyo
|
seaheart88 發表於 18-8-24 20:12
但我幫媽媽打電話去冇真人接聽咁點樣登記?話音登記?

一樣輸入身份證同年份,唔使真人架。
seaheart88
|
auhiyo 發表於 18-8-24 20:13
一樣輸入身份證同年份,唔使真人架。

Oic。。。明天試吓謝謝你
小薯^^
|
未睇過要親身去登記架
laiyee6121
|
seaheart88 發表於 18-8-24 20:13
即係行埋去政府門診然後同職員講想登記日後睇醫生。。。?等我聽日都去試吓先。。謝謝你
...

唔駛客氣
fitfish
|
第一次
要拿身份証去你心儀的诊所登记先

要看症就要打电話BOOK至有得睇
Miulo
|
如從未睇過,就一定要去政府診所登記,之後先可以做電話booking喎。
funghon
|
seaheart88 發表於 18-8-24 19:34

但她本身長期睇開。。。所以已有紀錄。。。但如 ...

已經睇開政府,應該不用登記了
lovelybaby2015
|
funghon 發表於 18-8-24 21:37
已經睇開政府,應該不用登記了

無錯!如果入過院丶入過急政室丶甚至健康院丶學童保健,只要政府醫療網有過你紀錄就可以,不用再登記的!打電話去語音系統預約即可!

除非,你從來無睇過任何政府醫療機構(醫院丶健康院丶急症室),就要親身登記一次
wcpcelia    發表於 18-8-25 17:15
PCCW2319
|
seaheart88 發表於 18-8-24 20:13
...

係呀!第1次要親身去帶埋身份證去登記。

之後就可以打電話去book位睇醫生。
PCCW2319
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-24 21:46

無錯!如果入過院丶入過急政室丶甚至健康院丶學童保 ...

咗請問限唔限地區架?
|
PCCW2319 發表於 18-8-24 22:08
咗請問限唔限地區架?

不限!
總之睇過政府野就得,不論你在咩地區

PCCW2319
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-24 22:19

不限!

謝謝
Poyau
|
「電話預約服務適用於曾在該診所登記或求診的人士。新症病人請帶備身份證明文件正本,親身前往日後欲預約的普通科門診診所登記,以核實資料,日後方可使用電話預約服務。」

http://www.ha.org.hk/visitor/ha_view_content.asp?Parent_ID=548&Content_ID=131860&Dimension=100&Lang=CHIB5
jannlly
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-24 22:19

不限!

有分的.
係該醫院聯網有睇過才有記錄,唔使登記。
如港島西聯網,港島東聯網,九龍中、九龍西、九龍東、新界西、新界東聯網。跨網,而該網屬下的醫院、診所沒有睇過就要重新登記。
|
jannlly 發表於 18-8-25 05:26
有分的.
係該醫院聯網有睇過才有記錄,唔使登記。
如港島西聯網,港島東聯網,九龍中、九龍西、九龍東、新 ...

原來咁,thx