銀行戶口改地址要證明嗎?

無話可說
|
如果改地址,使唔使地址證明?仲有無其他方法最快可以有地址證明?
howmuch
|
無話可說 發表於 18-8-24 20:44
如果改地址,使唔使地址證明?仲有無其他方法最快可以有地址證明?

無話可說
|
howmuch 發表於 18-8-24 21:05

咁就弊,有錢係入面,同埋想要黎拎地址證明添
木土土
|

不需要。

你有身份証明文件係本人,親自要求銀行更改你個人資料(包括住址),銀行唔可以拒絕

私穩條例

資料當事人有權要求查閱其個人資料;若發現有關個人資料不準確,有權要求更正。

https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/data_privacy_law/ordinance_at_a_Glance/ordinance.html

momo_cheung    發表於 18-8-24 22:02
fishyvette
|
唔使

搬咗屋去各銀行改地址都改到

Hsbc, hsb, Citibank, and dah sing bank都唔使我比地證

wcpcelia    發表於 18-8-25 17:04
無話可說
|
木土土 發表於 18-8-24 21:55

不需要。

唔該晒,咁都好d,因為需要香港住址證明
Cara2006
|
我試過 online 改地址都得。
goldpiglet
|
唔怪得成日收到(錯地址的)銀行信啦
SuperChanB
|
我東亞 上網改地址就OK
wcpcelia    發表於 18-8-25 17:04
BBJOJO
|
goldpiglet 發表於 18-8-24 22:19
唔怪得成日收到(錯地址的)銀行信啦

是的
|

5使,今年剛改完,不過要親自去或部分銀河可以登入網上銀行戶口更新。
Poyau
|
無話可說 發表於 18-8-24 22:06
唔該晒,咁都好d,因為需要香港住址證明

私人可以就咁改 但公司改要證明
kavenzou
|

開戶要證明,舊戶口改地址吾需要證明

無話可說
|
唔該各位