想去深圳海岸城, 搭咩車呢?

jolps
|
我住沙田, 諗緊搭咩車去?
1。 搭東鐵去到落馬洲再轉滴滴taxi
2。 去大圍火車站搭過境巴士去到深圳灣, 再轉滴滴
仲有冇其他路線?

我十幾年未去過深圳玩, 唔知搭咩車比較方便? 唔該哂!
Amy1974
|

。。。
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:28
jolps
|
Amy1974 發表於 18-8-24 22:53
回覆 jolps 的帖子

但如果由羅湖出發要搭一個多鐘, 老公話太耐, 不如滴滴好過喎!
andyman
|
jolps 發表於 18-8-24 23:00
但如果由羅湖出發要搭一個多鐘, 老公話太耐, 不如滴滴好過喎!

福田搭地鐵去48分鐘,.就算的士都要24分鐘, 我去大陸唔會搭的士,, 心驚驚佢唔知車左我去邊, 多數坐公交或地鐵.
BeBe媽媽
|

我未去過深圳灣。
但如果你在大圍有巴士直接去到深圳灣口岸,
咁應該坐巴士去 Better than 火車去羅湖、落馬洲果邊啦!

睇地圖,口岸幫就在深圳灣口岸果邊喎
jolps
|
andyman 發表於 18-8-24 23:19
福田搭地鐵去48分鐘,.就算的士都要24分鐘, 我去大陸唔會搭的士,, 心驚驚佢唔知車左我去邊, 多數坐公交或地 ...

我老公成日在福田搭滴滴去深圳機場, 所以覺得OK, 不過如果未搭過都真係驚驚地既, 我冇老公帶住都唔敢搭
jolps
|
BeBe媽媽 發表於 18-8-24 23:22

我未去過深圳灣。

我心都係覺得去深圳灣嗰邊好d, 不過連老公都未去過, 唔知嗰度咩環境, 搭的士唔知方唔方便

我覺得自己好鬼大鄉理
hnh_mami
|
jolps 發表於 18-8-24 23:55
我心都係覺得去深圳灣嗰邊好d, 不過連老公都未去過, 唔知嗰度咩環境, 搭的士唔知方唔方便

我覺得自己好 ...

深圳灣有的士站,排得的士站既司機無咩大問題,至多兜小小路。最緊要自己唔好搭白牌車。

去之前用百度地圖search車程幾耐,大約車資幾多。一上車就開導航,咁就唔使驚唔司機唔車左你去邊。
jolps
|
hnh_mami 發表於 18-8-25 00:16
深圳灣有的士站,排得的士站既司機無咩大問題,至多兜小小路。最緊要自己唔好搭白牌車。

去之前用百度地 ...

唔該哂 !
mandy952
|
jolps 發表於 18-8-24 22:34
2。 去大圍火車站搭過境巴士去到深圳灣, 再 ...

福田轉地鉄,裝個高德地圖,起碼知自己去左邊
心滿意足
|

我在大圍坐跨境巴士去深圳灣口岸約1小時,關口坐m299巴士,第6個站海岸城落車,約15分鐘。
再唔係就坐的士,我見都算多的士在等。
jolps
|
心滿意足 發表於 18-8-25 00:24
我在大圍坐跨境巴士去深圳灣口岸約1小時,關口坐m398巴士,第5個站海岸城落車,約15分鐘。
再唔係就坐的士 ...

請問大圍搭巴士, 多唔多人等? 駛唔駛預早半個鐘去排隊? 會唔會太多人上唔到車? 因為佢1個鐘一班車, 上唔到又要等一個鐘...
jolps
|
mandy952 發表於 18-8-25 00:19

福田轉地鉄,裝個高德地圖,起碼知自己去左邊

高德地圖? 不過我已經裝左百度地圖和大眾點評, 應該都夠用
SUETCANDY
|

深圳地鐵
1)羅湖 1號線 -》11號線 大約40分鐘
1號線羅湖站上,10個站到車公廟站,轉11號線,2個站到後海站下車
2)福田口岸 4號線-》2號線-〉11號線 大約25分鐘
4號線福田口岸站上,3個站到市民中心站,轉2號線,1個站到福田站,轉11號線,3個站到后站下車
nioclewn
|

上星期去完,在深圳灣過最快。我是在九龍塘坐直通巴到深圳灣口岸(大約40分鐘到)過關後坐的士(15分鐘左右到)
心滿意足
|
jolps 發表於 18-8-25 00:33
請問大圍搭巴士, 多唔多人等? 駛唔駛預早半個鐘去排隊? 會唔會太多人上唔到車? 因為佢1個鐘一班車, 上唔 ...

我只試過2次去2次返,4次唔同時間,除左19:00深圳灣回程果次多人些(差不多滿),其他3次都唔多人,佢去係由沙田開,到大圍,再到荃灣,先直去深圳灣,我兩次去大圍只得幾個人上車。佢有些時間係半小時一班車,可預先買定票,有次個售票阿姐唔知攪咩,可能電話收得唔好,佢要用手機上網查詢定訂票,攪左20分鐘都仲未做完我前面個客,我唔等佢走去坐東鐵去落馬洲。如果預早買左票,巴士到前10分鐘係站等都得
wkyeungcuhk
|

住係沙田,你有好多選擇,時間上都差唔係太多。一係落馬洲過關,轉深圳地鐵去後海站,再行過去;二係經深圳灣過,一來搭車入屯門轉b1, 一來直接去大圍搭直通巴,過關後轉巴士或的士,其實都好近
fionstone
|
心滿意足 發表於 18-8-25 00:24
我在大圍坐跨境巴士去深圳灣口岸約1小時,關口坐m398巴士,第5個站海岸城落車,約15分鐘。
再唔係就坐的士 ...

m398好似唔經海岸城喎
fionstone
|
深圳灣過關好快,一過就係,又少人又乾淨,去海岸城搭巴士最方便,可搭M299,一出去往右直行到尾在左手面有個巴士站就係,班次好密,第六個站就係 15分鐘左右到

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
心滿意足
|
fionstone 發表於 18-8-25 01:43
m398好似唔經海岸城喎

係喎,sorry sorry,我記錯左,應該係m299先啱

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊