氣球太貴就要去搶?!??!

good_pig
|
要販售的氣球最後竟變成免費發送?一名中國大陸上海迪士尼販售部的員工拿著氣球要賣給園內遊客,沒想到短短10秒內就被遊客搶光卻不付錢,這樣的「狼性」讓現場其他遊客看得目瞪口呆。
上海迪士尼在昨(23)日下午發生了一起最壞示範的小插曲,一名陸籍網友PO出一段影片,表示一名販售部的工作人員拿著氣球走向群眾販售,不料遊客看到氣球就蜂擁而上,把工作人員本來要拿來賣的氣球搶光。從影片當中可以看到,遊客在短短幾秒內就把一顆要價80塊人民幣(約新台幣360元)的氣球搶光不付錢,甚至還搶到氣球的遊客還露出一臉得意的表情,似乎不認為這樣的行為有什麼不妥。
親眼目睹迪士尼員工被「集體搶劫」情形的原PO,覺得十分丟臉,氣得把影片轉傳到網路上,並引發熱議,有網友表示「氣球一個賣人民幣80元,美國還不夠坑嗎?」、「真的太貴了!園區裡的牛排午餐也才50-60元人民幣」,甚至還有網友說「我們搶氣球錯在哪?這是制止擾亂市場秩序的優良行為」。
但也有人支持原PO,認為這樣的行為非常不妥,並表示「氣球是要用錢買的」、「如果覺得氣球太貴可以不要買,這樣在小孩面前搶氣球,是最壞的示範」,還有人嘲諷表示「工作人員是第1天來中國嗎?這裡每天都能刷新你對人類的認知」、「中國人連吃死人的工業鹽翻車都搶,氣球怎麼能不搶呢?」上海迪士尼事後也接受媒體的訪問,坦承「完全不能理解遊客的行為」。
crystal媽咪
|
佢哋有啲乜嘢係做唔出㗎
vivibabyvivi
|
符合國情
金金人
|
唔好怪人地睇d 大陸人唔起,點解可以做出d 咁既行為。。。。真係無言!自己鍾意做乜就做乜,仲要覺得自己無錯。。。。點教育下一代?
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:26
zoe_fung
|
符合國情
JD930
|
crystal媽咪 發表於 18-8-24 22:59
佢哋有啲乜嘢係做唔出㗎

mariefish
|

都敏俊C
|
good_pig 發表於 18-8-24 22:58
要販售的氣球最後竟變成免費發送?一名中國大陸上海迪士尼販售部的員工拿著氣球要賣給園內遊客,沒想到短短 ...

最爆嘅係... Po 段片上網仲有一大班人認同佢地做得啱,先至搞笑
mandy952
|
要販售的氣球最後竟變成免費發送?一名中國大陸上海迪士尼販售部的員工拿著氣球要賣給園內遊客,沒想到短短 ...

唉,真係好難怪香港年青一代咁抗拒大陸
北寄貝
|

外國人看來匪夷所思,只有中國人才會明白,這叫國情。
呢度唔係好多jm話大陸唔同晒,超越晒香港的嗎?

karen508hk
|
vivibabyvivi 發表於 18-8-24 23:01
符合國情

X2
dasy
|
ANNAFRIEND
|
男盗女娼的鬼國
Mrs周
|
crystal媽咪 發表於 18-8-24 22:59
佢哋有啲乜嘢係做唔出㗎

mecury1234
|
回覆 good_pig 的帖子

呢d先係佢地既文化呀.........
幸福花
|
咁都得!
good_pig
|
北寄貝 發表於 18-8-24 23:20
外國人看來匪夷所思,只有中國人才會明白,這叫國情。
呢度唔係好多jm話大陸唔同晒,超越晒香港的嗎?:waha ...

超啦, 香港都冇人挑戰美帝搶波
peonica
|
我試過去上海業界展覧,用支筆抄底資料,booth 個大陸staff 睇中我支筆,叫我送俾佢,我拒絕,解釋因爲我只有一支在手,仲要用不能送。跟住佢就搶我支筆,我用力捉實好惡大叫佢先肯放手。

都痴線,一支筆都要搶,毫不尊重人,賊性難改,仲要咁對一個potential customer.
呢間supplier,我立即掉佢地咭片資料入垃圾桶,永不録用。
good_pig    發表於 18-8-24 23:57
Moonlight819
|
金金人 發表於 18-8-24 23:05
唔好怪人地睇d 大陸人唔起,點解可以做出d 咁既行為。。。。真係無言!自己鍾意做乜就做乜,仲要覺得自己無 ...

twotigers
|

佢哋肯守規矩先係奇蹟