住劏房既你地

kei621
|
想知咪住劏房信箱一定糸同鄰里share黎用? 你地用落安全嗎? 第一次住劏房...
nsychristy
|
kei621 發表於 18-8-24 23:36
想知咪住劏房信箱一定糸同鄰里share黎用? 你地用落安全嗎? 第一次住劏房...
...

信照寄啊媽度無改過地址
kei621
|
nsychristy 發表於 18-8-24 23:39
信照寄啊媽度無改過地址

你啊媽咁好幫你收 我家人吾得
nsychristy
|
kei621 發表於 18-8-24 23:41
你啊媽咁好幫你收 我家人吾得 唉

咁正常呢個世代無咩一定要收信,又無乜人有興趣偷信
可以租個 po box 但唔方便
少轉工既可以寄公司
kei621
|
nsychristy 發表於 18-8-24 23:42
咁正常呢個世代無咩一定要收信,又無乜人有興趣偷信
可以租個 po box 但唔方便
少轉工既可以寄公司

吾知啊 感覺吾識隔離 都吾知咩人一齊用..有聽過租但計人頭 都諗緊租吾租好
seaman1982
|
唔係,以前我住劏房(唐樓)業主叫我買個信箱寫住幾樓幾室幾號,掛响樓下,郵差就會派。最緊要你對到信封個地址,例如3樓B室1號。
但我冇咁做,因為當時冇咁既需要。
wcpcelia    發表於 18-8-25 15:54
kei621
|
seaman1982 發表於 18-8-24 23:47
唔係,以前我住劏房(唐樓)業主叫我買個信箱寫住幾樓幾室幾號,掛响樓下,郵差就會派。最緊要你對到信封個 ...

可以架咩 我驚樓下看間吾比 收左都吾知點算
seaman1982
|
kei621 發表於 18-8-24 23:51
可以架咩 我驚樓下看間吾比 收左都吾知點算

果時我住唐樓,冇看更。
w.y.BB
|
以前我自己住果時都係同隔離share用架咋,唔係自己既咪掉返落去囉…
Poyau
|
kei621 發表於 18-8-24 23:46
吾知啊 感覺吾識隔離 都吾知咩人一齊用..有聽過租但計人頭 都諗緊租吾租好
...

PO box收費不是計人頭

https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/letter_boxes/pobox/index.html
kei621
|
Poyau 發表於 18-8-25 02:40
PO box收費不是計人頭

https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/letter_boxes/pobox/index.html

我打過電話查詢 因為我同我老公糸未婚 所以無得 豁免 ,一年要比500 好似糸每人500 ,佢地既收費糸計人頭計 如果小朋友有出世紙就可以豁免
Poyau
|
kei621 發表於 18-8-25 02:45
我打過電話查詢 因為我同我老公糸未婚 所以無得 豁免 ,一年要比500 好似糸每人500 ,佢地既收費糸計人頭 ...

謝謝 明白 原來如此
叮妹
|
...

我細佬住緊,一屋劏左6房,住客成日轉,重要信寄我度、佢試過幾次比人偷銀行卡
kei621
|
叮妹 發表於 18-8-25 14:43
我細佬住緊,一屋劏左6房,住客成日轉,重要信寄我度、佢試過幾次比人偷銀行卡
...

銀行卡點偷?入屋偷?
叮妹
|
kei621 發表於 18-8-25 15:11
銀行卡點偷?入屋偷?

共用信箱
kei621
|
叮妹 發表於 18-8-25 15:21
共用信箱

糸米講緊銀行信比人偷先岩?
叮妹
|
kei621 發表於 18-8-25 15:26
糸米講緊銀行信比人偷先岩?

系呀
pretty_cat
|
通常唔寄黎劏房 一黎好快搬 二黎重要文件唔見左都麻煩。
唔想地址改黎改去

所以寄返原生家庭就最好。
kaman0617
|
...

最好就寄郵政,我個陣住唐樓劏房係自己去買個郵箱掛係樓下,不過試過比人偷銀行信用卡!
kei621
|
kaman0617 發表於 18-8-25 17:26
最好就寄郵政,我個陣住唐樓劏房係自己去買個郵箱掛係樓下,不過試過比人偷銀行信用卡!
...

下..比人偷銀行卡