感慨人生

Ngamanyau
|

我今年30歲,近呢一年 晚上 好突然會喊,我都唔知點解,有一次仲訓訓下喊醒左。。。
有時諗諗下自己做左30年人 做過啲咩呢?好似冇得到啲咩,自己做人又3分鐘熱度,又冇嗜好 冇乜寄託,好似廢人咁,做左10年野都係搵 萬尾,冇學歷 又唔去進修.....覺得自己好冇用。。。。。
日子一日一日咁過 10年後我又係點呢?係咪又得個吉?
但向好諗就係我有愛既家人,有位知心好友,有老公,唔愁居住。。。
oceandeepsea
|
比上不足,比下有餘,只可以IQ d去諗,話多廿年,仲驚,見d親人一個一個離開,又回想到咁多年好似發左一埸夢,人生無做過咩大事,再過廿年就70,時間快到飛起,一生就係咁,所以要珍惜每一刻
HandShum
|
平平淡淡都是福, 珍惜吧
yanwendy
|
真系平淡簡單系福氣來。
我跟本都唔想經歷唔多低潮,但命運偏要磨煉我。
brabobo
|
Ngamanyau 發表於 18-8-25 00:29
我今年30歲,近呢一年 晚上 好突然會喊,我都唔知點解,有一次仲訓訓下喊醒左。。。
有時諗諗下自己做左30 ...

人生好多事情吾係理所當然,有愛你既家人,有知心好友,有老公,有屋住!以上種種吾係想就得到亦係好多人夢寐以求的,而你通通都擁有!咁你算吾算庸人自擾?從另一個角度睇你似係唔滿足現狀為多!
oi_oi
|
其實吾愁居住,又有愛錫自己既人已經好幸福

樓主吾好諗咁多啦,好好享受,活在當下
Ngamanyau
|
oceandeepsea 發表於 18-8-25 07:37
比上不足,比下有餘,只可以IQ d去諗,話多廿年,仲驚,見d親人一個一個離開,又回想到咁多年好似發左一埸 ...

我睇到你既留言,又好感觸喊。。。。係。。。只好應該媽好享受現在
Ngamanyau
|
yanwendy 發表於 18-8-26 01:24
真系平淡簡單系福氣來。
我跟本都唔想經歷唔多低潮,但命運偏要磨煉我。
...

你還好嗎?
Ngamanyau
|
brabobo 發表於 18-8-26 11:07

人生好多事情吾係理所當然,有愛你既家人,有知心好友,有 ...

人總會得一想二,我都唔希望自己諗太多野。。。。
只不過有時覺得自己好冇用,一事無成咁
Ngamanyau
|
oi_oi 發表於 18-8-26 18:18
其實吾愁居住,又有愛錫自己既人已經好幸福

樓主吾好諗咁多啦,好好享受,活在當下

嗯。。。。要知足。。。
你都要呀
BowieFungF
|
你已經好好啦,唔好諗太多
moremilk
|
去下旅行, 係時候結婚說結, 多點生活精彩先過得開心快樂, 祝你改變美滿人生.
Jessietai
|
我有時都會好似你咁諗,但又算係平淡是福嘅。
Mnbvcxdsa
|
我同你差不多,你有樣好過我,你有知心朋友,我一個都無

yanwendy
|
Ngamanyau 發表於 18-8-26 22:44
你還好嗎?

每個人都經歷不如意事常八九。唯有努力學習調節正面心態。
-maymay-
|
我都試過有一輪突然情緒超低落, N年前初中時, 都係完全唔知咩原因, 總之日喊夜喊, 又唔多食野, 唔多同人講野, 似衣家D人有情緒病甘, 當年無甘多呢方面知識, 阿媽忙返工養家只覺我煩, 後來好番, 轉捩點係有一位朋友超關心我, 時時問侯我, 知我唔食野, 老遠甘特登買野去學校比我做lunch, 我被佢個下感動到, 之後慢慢聽佢講好好照顧自己, 就慢慢好番了。

有時, 真係好難講到咩原因, 多方面少少壓力, 便會積聚成問題, 令情緒大受影響, 多d向家人和朋友分享你感想, 會幫到你。

我比你年紀大好多, 人工同你差唔多, 米又係一事無成 成就呢一樣野如果個個都有, 米全世界都係叻人? 無可能啦 !
做人最緊要開心, 點做到? 就係要知足 !!! 只要你知足, 會感恩, 即使每天過得平淡, 都是快樂的
Nancy20090615
|
回覆 Ngamanyau 的帖子

咁後生就有 d 頽, 搵下輔導傾下好 d .
bigyanb
|

你好似我
Ngamanyau
|
-maymay- 發表於 18-8-31 10:43
我都試過有一輪突然情緒超低落, N年前初中時, 都係完全唔知咩原因, 總之日喊夜喊, 又唔多食野, 唔多同人講 ...

多謝你呀,不過可能係人愈大 愈易開心 愈易傷心 愈易感動
Ngamanyau
|
bigyanb 發表於 18-9-1 00:46
你好似我

你可以分享下嗎?