自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

如果啲企業真係環保,就應該廢用即棄餐具。

伯爵府

畀面勳章

人哋公司規矩係咁樣設定,滿足唔到你就只能夠轉第二間,我又唔覺得佢有問題。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

珍珠宮

回覆樓主:

我會幫佢飲一半,甘就無甘倫盡啦,我仔3歲飲野都好少到瀉,只要唔係太滿佢都會控制得好好,你個5歲應該更加好

子爵府

brindlewin 發表於 18-8-25 10:16
好心你咪咁落後,點咪乘機教下個女啦!

不能同意更多

子爵府

回覆樓主:

我都好支持新政策,一齊出一分力
明白樓主遇上不便,下次不如試下自己準備杯丫。同埋不妨了解下點解有呢個新政策,可能你都會行出呢一步,自己自備

子爵府

kirstyau 發表於 18-8-25 01:59
係呀!死唔比,但我凍啡要落糖水會沉底,平時搵支飲管攪,依家迫我攞支匙仲浪費
...

可以帶定支攪拌捧,咁就唔洗攞飲管&膠匙。
一支又唔阻住個袋嘅

公爵府

回覆樓主:

好多新政策開始實施都會唔慣,但大家應諗方法去適應,盡量配合,做得一啲得一啲,積少成多,因始終愛益既系我地下一代

珍珠宮

小金名 發表於 18-8-25 02:41
唔岩咪唔好去食⋯ 又唔係健康野。
自己唔變通又好話人⋯ 好多方法可解決⋯
...

Agree,根本家長帶頭5環保⋯講多嘥gas

男爵府

回覆樓主:

其實人地公司政策係咁都無辦法
好似膠袋咁, 要用膠袋就要比錢買 , 唔會因為你老或小朋友而免費俾一個你 ,人地賣左人情俾你紛紛鐘比公司照肺

你咁樣做變相難為左人地 ,仲好意思話人地唔岩
身教好重要 "體諒別人難處" 同時亦應好好教育下一代走塑 。 五歲飲野可以自己拿無蓋杯飲, 怕太大杯咪大人飲幾啖先已解決

伯爵府

回覆樓主:

.

子爵府

AhiruNoPekkle 發表於 18-8-25 09:15
其實樓主又唔係錯喎,五歲小朋友無蓋無飲管又係輪盡啲,我大人都成日撞跌個杯啦!
...

以前有蓋⋯ 撞跌咪又成地/成個盤都係⋯ 又唔係密實蓋。

禁止訪問

伯爵府

AhiruNoPekkle 發表於 18-8-25 09:15
其實樓主又唔係錯喎,五歲小朋友無蓋無飲管又係輪盡啲,我大人都成日撞跌個杯啦!
...

人地轉左new policy, 应自己配合别人不是要人配合自己。
希望大家一人行多步。愛護地救。多多走塑

珍珠宮

回覆樓主:

佢的確唔可以幫你架,你靈活過佢咪得囉。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

sauNG 發表於 18-8-25 10:32
好多新政策開始實施都會唔慣,但大家應諗方法去適應,盡量配合,做得一啲得一啲,積少成多,因始終愛益既系 ...

無錯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係咩? 我昨日去食職員講話23號起唔會主動比蓋同飲管, 但如果我要求就會比
(見佢個個客都咁講, 我係飲熱奶茶都照咁講)

男爵府

回覆樓主

支持環保♻️
五歲應該可以用手攞杯飲.....軟杯可以兩隻手hold住。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Glau 發表於 18-8-25 10:21
如果啲企業真係環保,就應該廢用即棄餐具。

咁我覺得佢肯做到呢步已經好好
至少唔會好像金洪門咁

別墅

小金名 發表於 18-8-25 02:41
唔岩咪唔好去食⋯ 又唔係健康野。
自己唔變通又好話人⋯ 好多方法可解決⋯
...

自己變通啦,唔係要地球圍你轉架

首頁

尾頁

跳至