樓下風口向上問題點解決好

siufatmama
|

我婆婆一個人住,唔係我地唔想一齊住而係佢中意一個人
呢個夏天樓下就日日開冷氣,仲要風口向上,搞到我婆婆家俬發霉要換都算,仲要成氹水家俬有得換,但係我婆婆邊有得換?
落管理處投訴過十次都有啦,都係冇改善,只係一句通知咗樓下就算,婆婆試過落樓下禁鐘諗住傾下,點知有一個勁肥嘅肥仔講咗一句「關我乜事?」就關門!問過管理處一個姨姨,佢話個個單位係住咗個伯伯,但係我婆婆見到嘅係十幾歲嘅(emoji)仔
管理處投訴冇用,直接去office揾職員,個職員竟然叫我地開返冷氣對住樓下我即刻火都黎問佢「電費係咪你比返?Ok當真係改善咗個水氹,但係你覺得改善到樓下嘅問題?當我婆婆搬走,佢繼續咁影響樓上,又有乜分別?不如你揾個高級啲嘅出黎啦」當時有位姓Chen嘅女人出黎,我比哂片同相佢睇,佢話會跟進一下,但係過幾日我上到去都係冇改善
我直接落樓下禁鐘,出黎嘅係一個似係五六十歲嘅大陸男人,佢話冇人向佢反映過,咁我直接話「咁我宜家提返你,因為老人家跌親可大可小」我一路都好好語氣,佢冇啦啦開大道門曬紋身「宜家咪話好囉!」我即刻火都黎「你曬兩個紋身我係咪要驚呀?我宜家叫你改善問題呀,你間屋幾多個人住呀?」佢答一個,我即刻講上次見到嘅係(emoji)仔係咪兩個人住唔講,佢好似驚一驚語氣好返少少
後尾管理處上去再提及過,我偷偷跟住佢上去,個男人講哂粗口鬧,唯獨一句令我真心嬲到爆「我就係要對住上面,你又吹我唔L脹!」
我真係唔知有乜方法改善,我只係擔心婆婆整親而我地唔知,雖然成日探佢,但係遲咗嘅,我地真係後悔莫及
發洩完,只係想講點解態度可以咁差,只係想你風口對返好啫

小小馬奇朵
|
樓上個人真衰
我未遇過呢啲情況
放條大毛巾喺嗰個位置吸水
日日換得嗎?

siufatmama
|
小小馬奇朵 發表於 18-8-25 02:03
樓上個人真衰
我未遇過呢啲情況
放條大毛巾喺嗰個位置吸水

起碼兩三個鐘就換一次,宜家寧願用吸水拖把拖算啦
但係都要改善架嘛!唔係嘅下個住戶都受困擾
cool2000hk
|
有個方法不過係七傷拳,在濕的地下鑽洞,日日倒小小水入洞入,终有一日樓下天花就會有水漬,對方應該會主動揾番你解決。
caryfox
|
siufatmama 發表於 18-8-25 01:05
我婆婆一個人住,唔係我地唔想一齊住而係佢中意一個人
呢個夏天樓下就日日開冷氣,仲要風口向上,搞到我婆 ...

意會到⋯⋯公屋?
caryfox
|
試吓用風扇向濕的地板吹,試吓用風吹乾地板,我唔知咁能不能成功,不過你可試一下。
siufatmama
|
caryfox 發表於 18-8-25 02:25
試吓用風扇向濕的地板吹,試吓用風吹乾地板,我唔知咁能不能成功,不過你可試一下。
...

試過,都係成灘水
siufatmama
|
caryfox 發表於 18-8-25 02:21
意會到⋯⋯公屋?

Poyau
|
caryfox 發表於 18-8-25 02:21
意會到⋯⋯公屋?

此情況公屋扣分制並不適用
siufatmama
|
cool2000hk 發表於 18-8-25 02:18
有個方法不過係七傷拳,在濕的地下鑽洞,日日倒小小水入洞入,终有一日樓下天花就會有水漬,對方應該會主動 ...

你係咪講笑咋
Poyau
|
如果係地磚 只有開冷氣
siufatmama
|
Poyau 發表於 18-8-25 02:30
如果係地磚 只有開冷氣

老人家唔多吹冷氣,更何況我婆婆唔中意吹冷氣怕冷親,淨係開風扇
iki
|
聽過舖條毛巾放大包冰在出水位置,睇吓有冇用
caryfox
|
siufatmama 發表於 18-8-25 02:26

樓下有非戶籍人士居住?
caryfox
|
siufatmama 發表於 18-8-25 02:27
你係咪講笑咋

我唔覺得佢講笑,