請問BB面上既係咪濕疹?

愛美的媽媽
|
大家可以解答,BB面上白色一點點但又紅紅地既係熱疹?定濕疹黎架?感謝!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
愛美的媽媽
|
愛美的媽媽 發表於 18-8-25 01:16
大家可以解答,BB面上白色一點點但又紅紅地既係熱疹?定濕疹黎架?感謝!

...

推 求大家解答
ValerieBaBa
|
似皮脂炎,似暗瘡個類。
szeszes
|
睇落去 d 白色野似 皮屑,好像皮膚乾而甩皮咁
FLYEE
|
係咪好初生?可能係胎毒,我b半歲前都係反覆咁樣紅,勤啲幫bb熟水抹面塗cream, 半歲之後就無事滑淨曬
愛美的媽媽
|
感謝你地 我真係好擔心好驚係濕疹
愛美的媽媽
|
FLYEE 發表於 18-8-25 18:12
係咪好初生?可能係胎毒,我b半歲前都係反覆咁樣紅,勤啲幫bb熟水抹面塗cream, 半歲之後就無事滑淨曬 :funny ...

係啊初生三星期大炸感謝解答
crystal媽咪
|
唔多似濕疹, 用水清洗一下
tsung
|
愛美的媽媽 發表於 18-8-25 18:13
係啊初生三星期大炸感謝解答

唔好太擔心,有需要可帶bb睇吓兒科醫生
李露眉
|
大部分bb都会有,唔洗太擔心
睇下醫生
愛美的媽媽
|
或者咁樣會清楚少少嗎?好多酒米係面上,又有紅色一撻撻咁

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Moti
|
唔係濕疹。似消化得唔好。
愛美的媽媽
|
Moti 發表於 18-8-26 01:01
唔係濕疹。似消化得唔好。

咦,你咁講又好似係...因為佢係飲奶粉,呢排好似少左屎屎,加上佢面仔成日谷到紅哂,佢好似好用力想痾,但次次換片都係得尿....請問可以點做?麻煩哂
Moti
|
愛美的媽媽 發表於 18-8-26 01:10
咦,你咁講又好似係...因為佢係飲奶粉,呢排好似少左屎屎,加上佢面仔成日谷到紅哂,佢好似好用力想痾,但 ...

我會轉奶粉。呢個係源頭。
o_____o
|
我覺得係胎毒
musiccisum
|
愛美的媽媽 發表於 18-8-26 00:59
或者咁樣會清楚少少嗎?好多酒米係面上,又有紅色一撻撻咁

似胎毒
愛美的媽媽
|
o_____o 發表於 18-8-26 01:43
我覺得係胎毒

請問胎毒應該點做?
愛美的媽媽
|
musiccisum 發表於 18-8-26 10:45
似胎毒

唔該哂請問胎毒可以做咩好?
musiccisum
|
愛美的媽媽 發表於 18-8-26 13:06
唔該哂請問胎毒可以做咩好?

無咩做到架,勤力keep住清潔和搽cream就得,
佢大啲會好.
miriam
|
清胎毒, 唔使擔心, 記得抹面時輕手, 唔好太大力, 同唔好諗住捽甩 d 粒粒, 會有疤架.