自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說今日帶21個月小朋友去政府遊戲室玩,咁嗰度有d一個個動物形嘅墊俾小朋友玩。
今日有2個姐姐 4,5歲左右,佢哋拎咗3個墊玩,咁我仔就行去想玩其中一個,姐姐就唔俾我仔玩,叫我仔行開,但我仔心態可能係想同人玩,所以又唔肯走,之後喺度喊,媽媽們您地會點處理?

姐姐嘅家長喺門口坐喺度,冇行過嚟,冇理過

我又唔想搶咗姐姐嘅,怕仔第日會學到搶人玩具。
如果抱仔行開,由得佢冇得玩,又怕佢會變得懦弱怕事。
曾經叫姐姐俾一個仔玩,佢當然唔理我啦
jm們您地會點處理?

子爵府

回覆樓主

咪教佢等下、玩住第二樣先,等人地玩完比你、跟住佢唔記得架啦。佢記得咪繼續等到人玩完。同返學教排隊差不多

無理由夾硬要人讓出來、佢讓係佢好乖,唔讓又唔代表佢曳

子爵府

回覆樓主

呢個年紀返playgroup都係學排隊學規矩,唔係想玩就即刻有,唔返playgroup就自己教從小教導。否則變了小霸王,想要就一定攞到、攞唔到就喊訓地。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

教佢排隊等
唔可以一想要就要人地比佢玩架
人地唔讓 唔一齊玩都無辦法

你想個女仔家長開聲叫個女讓比你個囝?

大宅

LedTV 發表於 18-8-25 02:51
教佢排隊等

其實佢地有行開咗一陣,之後返嚟又霸返嚟玩,之後叫我仔就開

大宅

LedTV 發表於 18-8-25 02:51
教佢排隊等

咁姐姐行開咗,之後又行返嚟搶返,叫我仔走開呢?

別墅

回覆樓主:

有時我都有個疑惑。我會教我個囡問人地可唔可以攞或排隊,但有啲細路真係難頂。
好似今日去playroom玩,嗰度有個木廚房同菜檔加十幾廿件木蔬果,有兩三個大約5,6歲本身識嘅細路喺度玩緊,大人喺旁邊睇住。我叫我個囡問人可唔可以攞蔬果,但佢唔識問就答我可以(未夠3歲),佢攞咗一個紅蘿蔔就俾兩個細路話佢偷嘢,我個女同我講有小朋友好驚,我唯有叫我個囡放低去玩滑梯,啲大人望住但全程冇出過聲。想話排隊玩,但佢因為成幾個細路喺度,就算有兩個行開剩低一個都繼續當嗰個corner係佢哋嘅,結果我哋等咗差唔多9個字等佢地離開playroom先有得玩。
你哋覺得咁嘅情況應該點處理?

伯爵府

twcvivian 發表於 18-8-25 03:04

我會開聲叫佢排隊

男爵府

如果係咁我會話要玩就要排隊或者一齊玩, 好似喺幼稚園咁, 咁先係乖嘅小朋友。講完都唔聽就會搵第二樣嘢同呀仔玩, 始終4,5歲都好細, 唔讓會霸住都好正常。

大宅

A_lcy 發表於 18-8-25 03:12
我會開聲叫佢排隊

明白了,咁嘅情況下,公家野您行開咗就當您放棄,您再要玩返,就要再排隊等我仔玩完先!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果你仔揸住玩緊
佢搶你個仔玩緊件嘢

你無出聲叫佢地等?

瑪瑙宮

choicy 發表於 18-8-25 03:08
有時我都有個疑惑。我會教我個囡問人地可唔可以攞或排隊,但有啲細路真係難頂。
好似今日去playroom玩,嗰 ...

咁多件嘢咪行過去拎2件比個女玩
咩叫偷嘢
呢到d嘢大家一齊玩
你手上有乜我唔會拎你
但係枱面既其他小朋友都可以玩

如果遇到d霸道小朋友我會幫個女拎
佢地家長都唔會出聲幫個女

呢d情況其實好常見
我女細時都試過好多次

亦有小朋友執晒所有積木自己玩「全場幾百件大積木」
佢要砌一個唔會砌完既屋 圍欄
自私砌,唔比其他小朋友一齊砌
不停砌,不停搵大人執晒所有積木
既然大人都面皮咁厚
我唯有叫staff 黎解決

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

twcvivian 發表於 18-8-24 13:06

我有試過類似情況,個女仔唔俾我仔玩一樣野,咁我地去玩另一樣,佢又行過來叫我仔唔好掂話佢砌好左,我咪平心靜氣講呢度係公眾地方,唔係所有玩具都係你的,你要同人地share玩,咁好在我個case 個女仔聽完我講冇再阻止我仔玩,如果佢再係咁我應該會俾更多說話佢聽,你霸一樣我算,你樣樣都霸既話你阿媽唔教你就等我教你啦

大宅

LedTV 發表於 18-8-25 03:16
如果你仔揸住玩緊
佢搶你個仔玩緊件嘢

因為當時佢哋將3個墊自成一角自己玩,咁玩玩下佢哋就行開咗,咁我仔就行咗入去,之後佢哋返嚟就叫我仔走,俾返佢,佢話佢玩緊

我有同姐姐講叫佢讓俾弟弟玩下,佢唔肯,之後我仔喺度喊,佢哋都冇讓

瑪瑙宮

twcvivian 發表於 18-8-25 03:22
因為當時佢哋將3個墊自成一角自己玩,咁玩玩下佢哋就行開咗,咁我仔就行咗入去,之後佢哋返嚟就叫我仔走, ...

可能你講左讓比弟弟玩
佢以為d 嘢真係屬於佢地

呢個情況咪出聲同佢地講
你地行開左就要再排過

如果玩具數量多既就一齊玩...如果佢地要霸晒黎玩就叫佢地排隊等細佬玩完讓比你地啦

從來無小朋友試過駁返我咀
多數都肯一齊玩

別墅

LedTV 發表於 18-8-25 03:20

咁多件嘢咪行過去拎2件比個女玩

我聽見佢話偷嘢嗰刻真係有啲嬲,有諗過話鬼佢啲嘢又唔係佢嘅
不過因為我一打二,重揹住個細嘅就廢事同佢地嘈,叫個女玩滑梯。
嗰幾個細路喺波波池又插水跳(入面有啲啱啱識行嘅bb),玩滑梯人哋未行開就瀡落嚟,但啲家長全程冇阻止

瑪瑙宮

choicy 發表於 18-8-25 03:38
我聽見佢話偷嘢嗰刻真係有啲嬲,有諗過話鬼佢啲嘢又唔係佢嘅
不過因為我一打二,重揹住個細嘅 ...

自己個小朋友細唯有貼身照顧
不過佢話偷我一定話d 嘢唔係你
偷乜!
下次佢又咁蝦下一位前
希望記得有大人咁話過佢
唔好再咁話其他小朋友

寶石宮

2023年兔年勳章

twcvivian 發表於 18-8-25 03:06

叫姐姐排隊等

水晶宮

回覆樓主:

人地玩緊唔想share就教仔仔排隊或是玩過另1件玩具,可以學習忍耐或是變通隋小朋友選擇

人地走左,你小朋友玩緊,姐姐又想玩就叫姐姐排隊或玩另1件玩具

你家小朋友唔想分享媽媽就要維護你家小朋友,尊重佢的決定

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

一般唔傷害身體的事, 我唔會插手, 讓小孩自己互動。

呢個世界係一定會遇到唔公平的事, 亦要知道讓小孩知道, 有人會對自己唔好。

我小孩遇過同一個問題, 我當時無立刻幫佢。之後佢當然唔開心。

我就同佢講, 如何保護自己和叫別人排隊。亦因為佢受過傷害, 佢就知道唔應該傷害別人。由2歲教到3歲。佢才敢開口叫一個想打尖的小孩(大約5歲)排隊。

首頁

尾頁

跳至