自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

如果安全情況下, 小小推撞, 我都唔會理。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

choicy 發表於 18-8-25 03:08
有時我都有個疑惑。我會教我個囡問人地可唔可以攞或排隊,但有啲細路真係難頂。
好似今日去playroom玩,嗰 ...
可能我細個住屋邨大, 習慣左有些小孩好似技安。

我同弟弟試過幾次俾技安偷左我們零用錢, 阿媽鬧我們抵死, 教做人要醒目, 如何保護自己。遇到唔公平, 都要睇時機出聲或反擊。

我們一班細齡的小孩就會好團結, 以免成日俾技安虾。

老公教書, 話而家d年青人咁易被網友蒙騙, 某程度是父母太保護。

侯爵府

當然每次遇到這些事的時候, 事後都會同小孩傾下佢有乜感受, 討論下應該如何處理。

男爵府

回覆樓主

呢d情況,先教女女排隊。
到佢玩但又比人攞番。我唔會插手。由女女自己試着應付。之後佢喊,我會同佢講你可以問d女仔攞番,因佢地走開左,係要再排過。我係希望佢自己主動有禮地攞番而唔係我幫佢。

複式洋房

回覆樓主:

我既做法係教小朋友~人地玩緊,想玩就排隊,相對地,我小朋友玩緊,麻煩都要排隊,如果個姐姐玩緊,走開左,公家玩具梗係有人會接住玩,邊有話玩開就=係你既,返黎就要讓返俾你,我會強硬d咁同個姐姐講1 次,我唔會教個女蝦人霸玩具,但亦唔可以俾我個女受委屈

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

twcvivian 發表於 18-8-25 03:22
因為當時佢哋將3個墊自成一角自己玩,咁玩玩下佢哋就行開咗,咁我仔就行咗入去,之後佢哋返嚟就叫我仔走, ...

行開左咁我就唔會讓返比佢地!
總有離別的時候

男爵府

回覆樓主

我教小朋友(3歲),係屋企所有玩具都係你嘅,係街玩就要輪候,排隊,分享,小朋友一定會有碰撞,自己睇實自己小朋友,等佢自己處理,處理唔到再幫佢。

男爵府

twcvivian 發表於 18-8-25 03:06
咁姐姐行開咗,之後又行返嚟搶返,叫我仔走開呢?

叫佢地排隊,等你仔玩完先(但只keep一個好啦)

男爵府

choicy 發表於 18-8-25 03:08
有時我都有個疑惑。我會教我個囡問人地可唔可以攞或排隊,但有啲細路真係難頂。
好似今日去playroom玩,嗰 ...

加入玩樂,問佢地喺咪開餐廳,可唔可以order 食物。
佢地say no 你先去玩其他野。

伯爵府

回覆樓主

咪等下囉。 人地玩緊麻。 如果個場得3個, 佢地霸3個, 就唔岩。 但有其他野玩既話, 咪玩第二d野先囉。

同樣有人要拎我仔既野, 我都會叫其他小朋友等一等先。 內外標準要一致

子爵府

wmkcnw 發表於 18-8-25 21:36
一般唔傷害身體的事, 我唔會插手, 讓小孩自己互動。

呢個世界係一定會遇到唔公平的事, 亦要知道讓小孩知道 ...

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我係一個惡媽,但我講道理既。
我個女就好鵪鶉,成日俾人蝦。
我試過同樓主你參唔多情況,又係阿女細,唔夠人爭,我就同佢玩其他嘢,教佢要排隊。
隔左一陣,啲大既小朋友走左去,我個女咪行埋去玩囉!點知佢即刻衝埋黎話啲玩具係佢既,搶左唔俾我個女玩。
我嬲到出煙 ,問佢啲玩具有冇佢個名,無吖嘛!無名就個個都玩得,呢個地方都係無你既名㗎,唔係你屋企,係俾大家玩既地方,唔識守規矩,爭我就叫管理員趕佢出去。
之後啲小朋友無人再敢蝦蝦霸霸。

大宅

回覆樓主

謝謝各位jm 嘅方向,我會學懂下次應對方法

首頁

尾頁

跳至