早餐有什麼飽肚健康又啱腸胃差的人?

sabun
|
吃什麼既飽肚又健康,我腸胃好易脹氣、肚瀉肚痛,所以不能吃生冷嘢,有什麼暖又健康的早餐分享?
tsung
|
雞蛋,牛奶煮麥皮
sabun
|
tsung 發表於 18-8-25 08:12
雞蛋,牛奶煮麥皮

thankyou jm,但牛奶加麥皮會導致鈣質、鐵質流失,牛奶亦會致腸胃敏感
sabun
|
其實我大部份時間早餐是米奶/豆漿加粗粒麥皮加芝麻粉一大碗。但我發現我好多時差不多天天腸胃脹氣、肚痛、易腸抽筋不知是否有關 。
我想試吓麩質free的麥片,睇吓會否好些
babyboy2013
|
sabun 發表於 18-8-25 08:18
其實我大部份時間早餐是米奶/豆漿加粗粒麥皮加芝麻粉一大碗。但我發現我好多時差不多天天腸胃脹氣、肚痛、 ...

粥。但日日吃口超淡
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:10
fchiang168
|
其實你經常胃氣漲的原因,會不會就是你每天吃的麥皮和芝麻引致呢?這兩種食物對部分人會引致腸胃問題。不如你早上改吃米粉、粥、多士、三文治等,最好有些變化,不要每天都一樣,會不會好些呢?
sabun
|
fchiang168 發表於 18-8-25 10:25
其實你經常胃氣漲的原因,會不會就是你每天吃的麥皮和芝麻引致呢?這兩種食物對部分人會引致腸胃問題。不如 ...

我唔知是否胃氣漲,淨覺得啲腸成日好多氣,走來走去,仲成日肚痛的,因我胆固醇高,所以覺得要吃麥皮囉
miffyumiffy
|
果皮粥

和胃
廷廷媽
|
胃唔好,唔好食麥皮,會漲氣,正氣應該係粥飯
chrisdina
|
肚痛重麥皮同芝麻粉?2様都滑腸喎
我朝早食必痾幾次,好似重安全食麵包,唔要任何grains,亦唔要高fiber
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:11
panyeung
|

小米粥丶准山粥丶藜麥 ,飯

飲果皮水丶彊水
sabun
|
chrisdina 發表於 18-8-25 11:58
肚痛重麥皮同芝麻粉?2様都滑腸喎
我朝早食必痾幾次,好似重安全食麵包,唔要任何grains,亦唔要高fiber
...

好煩,不wholegrain又話唔健康,但自己又唔受得,吃白麵包、白飯仲唔健康
sabun
|
panyeung 發表於 18-8-25 12:21
小米粥丶准山粥丶藜麥 ,飯

有其他配料?只吃以上那些?
panyeung
|
sabun 發表於 18-8-25 12:32

我之前個胃唔舒服,好乖咁食粥食咗成個月,好返好多了
panyeung
|
sabun 發表於 18-8-25 12:32

千萬唔好食蕃薯丶薯仔,所有豆類,麥皮
呢D全部容易引起胃氣漲
peggylamlam
|
我本身胃酸有倒流和腸胃麻麻的,如果食麥皮一定胃酸倒流發作,腸位就脹住痛。所以我好小食麥皮。
Ms.Rhino
|
吉野家早餐有飯食幾好,好飽肚。
我食完飽到lunch可以唔食,2、3點食幾塊餅就ok
flori
|
我早餐鐘意食個米粉
EstrellaDamm
|
sabun 發表於 18-8-25 12:31
好煩,不wholegrain又話唔健康,但自己又唔受得,吃白麵包、白飯仲唔健康
...

通粉呢?
秋天與楓葉
|
sabun 發表於 18-8-25 08:18
其實我大部份時間早餐是米奶/豆漿加粗粒麥皮加芝麻粉一大碗。但我發現我好多時差不多天天腸胃脹氣、肚痛、 ...

最易消化一定係粥

粗粒麥皮難消化
你轉快最幼身同細粒麥皮,會易消化d
或者豆漿都未必啱你體質,我都有排飲完豆漿都覺唔舒服,唔飲就無事