出電話比小朋友

Fishqqma
|
見到"數字姐"話要出部電話畀升二年班嘅小朋友,
突然想8下大家D小朋友幾多歲有手提電話呢?
係米因為小朋友自己放學?
MM2H
|
1,2年級左右,比左舊電話佢,唔會帶返學,因好多親友都係外地,方便保持聯絡
IloveJJ
|

五年級。
有時佢自己上門學野,我响樓下接送,我揸車,驚警察趕,就俾部舊電話佢學野時聯絡我用(係老公只有電話無數據既大陸卡)。
BBG520
|
Fishqqma 發表於 18-8-25 09:39
係米因為小朋友 ...

我小朋友返學係用手錶,set咗放學時間先用得,帶係手好過用電話驚唔見
wupigpig
|
BBG520 發表於 18-8-25 11:05
我小朋友返學係用手錶,set咗放學時間先用得,帶係手好過用電話驚唔見

jm想請問下你放手錶張咭係咪儲值咭?點check到個餘額?
cakii
|
BBG520 發表於 18-8-25 11:05

好方法喎
BBG520
|
wupigpig 發表於 18-8-25 11:11
jm想請問下你放手錶張咭係咪儲值咭?點check到個餘額?

放返落電話到就有得check到
wcpcelia    發表於 18-8-25 15:47
wupigpig
|
BBG520 發表於 18-8-25 11:57
放返落電話到就有得check到

thx
rose-mag
|
小二?我仔女剛上學至用手機,仲要係用我嘅舊電話,普通可以打出打入texting就夠。
karensee
|
我仔歲半己經有自己手機,平日一至五收起,假期先俾佢玩,點解咁早比,因為之前成日整唔見我倆公婆手機內資料。
言多必失
|
3年班開始有自己電話,
有埋上網,一個月76蚊,
帶返學,同埋參加活動會帶,聯絡用。
自行返學放學。
不過係用我既舊電話,
我小朋友好鐘意玩電話,
不過未經我同意唔會拎黎玩。
kitbebe
|
4年級時出左手機, 因為自己放學.
ilikethis2005
|
2年班,iphone6,無刻意去買,比部舊電話佢用。張咭唔洗錢既。

平時好少比佢帶係身,係有特別原因先比佢帶出街等我搵到佢,多數係阿爺湊就比電話佢,因為老人家成日聽唔到電話聲。

cherrieloy
|
係米因為小朋友 ...

我仔k3時我淘電話手錶,但幾易壞,換過幾隻,到佢小一把心一橫買電話佢用,cheap cheap地華為千鬆啲一部,我仔搭校車返學放學,學校話可申請比小朋友帶電話返學,但我冇幫佢申請,電話係for出街用,佢自己行開行埋去廁所,或者多人走失咗可以同我地聯絡
cibewong
|
係米因為小朋友 ...

10歲
wan_sosin
|
小三尾開始自己返放學就出了手機,但只係買電話卡,無數據可以用。
個電話係舊的,裝唔到D咩,裝到都慢都玩唔到。所以唔擔心比佢用
Fishqqma
|
karensee 發表於 18-8-25 13:21
我仔歲半己經有自己手機,平日一至五收起,假期先俾佢玩,點解咁早比,因為之前成日整唔見我倆公婆手機內資 ...

你唔怕影響小朋友雙眼
karensee
|
Fishqqma 發表於 18-8-25 16:10
你唔怕影響小朋友雙眼

無話怕唔怕,通常每睇15分鐘,休息30分鐘先再睇,佢自己都識節制,收機唔會 扭計,
Poyau
|
karensee 發表於 18-8-25 13:21
我仔歲半己經有自己手機,平日一至五收起,假期先俾佢玩,點解咁早比,因為之前成日整唔見我倆公婆手機內資 ...

小朋友都有搞到啲app走位/失蹤
tsung
|
小五,課外活動後方便聯絡