我的保濕好物分享(多圖,#2,3,4更新)

南丁媽咪
|

因為黎緊做凹凸洞治療,多謝bk jm分享和指教,呢兩星期立即做好保濕作好準備,之前平日懶,加上keep住有瘡所以鍾意用乾爽產品,前排我係乾到粉都上唔到。

其實一句講晒,真係唔好懶!要日日夜夜每個步驟做足,只係兩個星期,塊面滑左,soft左,白淨左,唔乾,化妝都貼左。

我唔敢班門弄斧,bk大把高手jm,我都係跟大家學野。希望小小分享自己覺得好用的產品。多謝支持

真心分享,沒有任何廣告成份,希望大家高抬貴手

南丁媽咪
|

<平日skin care>

洗面[Dermalogica]:我屋企有foam,有gel,有milk放係不同位置(面盆,浴缸,房),但如果要保濕,一定要用milk,乾面上潔面奶清潔,用紙巾抹走,再用潔面奶清潔多一次,用水洗。好乾淨但一啲都唔乾。

爽膚[Belif]:之前用返Dermalogica,但係噴樽,超難噴,用完就冇再買。轉用韓國牌子,Belif Toner算出名,呢款係for保濕,質地比較杰,非常潤但不笠。超好用

精華[Bicelle+Obagi]:要保濕一定要用精華,我以前懶成日晤用,用左紋都改善左同水份提升。我先用b5,再用c10.同時雙精華(但份量唔會用好多,岩岩好就得)。c10日本買平好多(好後悔冇入多幾支),好好用(我都係見bk jm推介),皮膚亮麗左。

面霜[Dermalogica]: 每次用一粒豆份量,好用。

以上步驟早上,放工沖涼後(因為我沖澡會洗面),臨訓前都會做,其實都係好基本3 steps+精華。清潔做得足,保濕做得好,瘡都少左(但頭頭粉刺仲不少)

以上產品和步驟只是個人分享,只供參考,請高枱貴手不喜勿插,要視乎自己皮膚情況使用

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
南丁媽咪
|

<面膜>

先peeling:
最愛Dermalogica 的Daily microfoliant,話就話可以daily,我就一星期一兩次,記得先用,peel完真係好滑。另外有banish的pumpkin enzyme mask, banish是外國做凹凸洞家用微針,直接官網買,可以上網search, free shipping。instruction 話敷完佢個深層清潔mask先用呢個pumpkin enzyme mask,第一次敷吉吉地,之後洗左去。不過因為shipping 需時,未必回購。

深層清潔:
我只喜歡用Clay mask,banish的charcoal mask係粉,我用d平平地既精華素開,冇咁乾。另外innisfree都已回購兩次,抵用。當然,dermalogica 本來有Clay mask,不過貴d,我覺得innisfree已夠用。

Cream mask:
做完clay mask,一定敷返保濕cream mask, cream mask先保濕架!Dermalogica 敷完有少少吉少少紅(我皮膚粗好少會敏感),之後轉用bicelle.

paper mask:
去首爾必大量入貨,推skinfood藍色和etude house collagen,性價比高又保濕。平時我早上會做爆汗運動(減肥中),有時沖涼後吹頭時我會偷五至十分鐘敷一敷paper mask快速充電,之後skin care+化妝返工。

CO2 mask:
亂買左呢個so called Dr Noble的日本牌子,打算做完Scarlet用,但個packing勁b6,冇寫made in Japan,試左一包,普通。下次都係跟返做facial 姐姐買返d正版好d(要$160一包)

其實我都算懶,有時一個月先敷一次clay+ cream mask.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
南丁媽咪
|

<Facial>

已經好幾年冇做facial,因為懶。我自己去開的facial現在是小店,係我1x年前由大學時已幫趁,見證佢由旺角小店變尖沙咀商廈大店有明星客但不敵租金又變回小店。因為我皮膚差多洞我好怕俾人望同掂,所以做生不如做熟都只搵返佢地做。

呢兩星期我主力做 Hydrafacial,但我冇選擇+TNS精華,因為貴,而我又未至於要咁補住。第一次hydrafacial +SCA40+phyto+b5,好老實我又唔覺吸到好多黑頭粉刺,可能做一次未見效,但第二日真係有smooth左。第二次我就做最平的hydrafacial,只導入跟機的透明質酸,結果都係冇特別乾淨左好多。當然我黑頭粉刺頑強,一兩次可能未見改善。至於補濕都ok(加上我自己係屋企都做到好足)。

其實大家做完Hydrafacial 係點?唔係指支污糟水,係自己塊面,除左滑,有冇真係乾淨到?

我做facial會主打用機,因為人手facial我自己都識做,導出導入美容儀電療我自己都有,出得去當然做屋企做唔到既野,因為我買格仔,所以次次可以做不同款,我都會主打hydrafacial ,主力做深層清潔,之後做完Scarlet(因為醫生做所以應該冇面膜敷),再做一d保濕facial。

當然,做facial 真係幾舒服幾享受

不要留pm,因為我做左兩次未見效住,不敢推介,請不要留pm,唔想封鋪,我好有心打字ga
南丁媽咪
|

<化妝品>

cheuklokmom
|
c10 係萬0 買好似要$4xx/支, 心思思都想試吓
保濕精華我用 Ordinary B5
南丁媽咪
|
cheuklokmom 發表於 18-8-25 11:58
c10 係萬0 買好似要$4xx/支, 心思思都想試吓
保濕精華我用 Ordinary B5

C10好好用呀日本買好似$2xx咋
超後悔冇入多幾支

ordinary b5好唔好用?好用我想試下

cheuklokmom
|
ordinary b5 都ok好用, 平平地試吓冇防
dorchiu
|
南丁媽咪 發表於 18-8-25 10:58
洗面[Dermalogica]:我屋企有foam,有gel,有milk放係不同位置(面盆,浴缸,房),但如果要保濕,一定要用mi ...

我都有用 obagi c10 + peel essence, 面色係亮白左
南丁媽咪
|
dorchiu 發表於 18-8-25 15:33

我都有用 obagi c10 + peel essence, 面色係亮白左

香港買太貴,用完可能揾其他
puresthell
|
因為黎緊做凹凸洞治療,多謝bk jm分享和指教,呢兩星期立即做好保濕作好準備,之前平日懶,加上keep住有瘡 ...

凹凸洞做邊種機呀?
jelzebel
|
謝謝分享
dorchiu
|
南丁媽咪 發表於 18-8-25 17:07
香港買太貴,用完可能揾其他

剛去完日本, 入左啲貨
good_pig
|
因為黎緊做凹凸洞治療,多謝bk jm分享和指教,呢兩星期立即做好保濕作好準備,之前平日懶,加上keep住有瘡 ...

我都係痘人,學習學習
南丁媽咪
|
puresthell 發表於 18-8-25 17:53
凹凸洞做邊種機呀?

做scarlet
下星期第一次做,好緊張
南丁媽咪
|
dorchiu 發表於 18-8-25 19:03
剛去完日本, 入左啲貨

醒目