其實點解要咁快開新簿,真係好唔環保

SSYL
|
阿仔升小三,平時都會用未寫完的校簿溫習寫嘢,但係讀完小二都未用完小一剩低的,而家又有小二剩返嗰批,睇返大部份只係用咗幾頁就開過新,其實真係好浪費,係咪可以唔使每個學期開新簿呢?用多啲或者用晒先開呢?係咪每年都要買咁多簿呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
終極熊貓
|

好押韻
(後有更正呢啲唔叫呷韻~)

(錯重點,唔好打頭,閃~)

leavemealone
|
我仔女啲學校都係咁,真係好浪費! 年年都剩一大堆新簿
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:26
力神
|
唯有未用頁數攞來溫默書,都好快用完
toyocat
|
你仔學校又真係幾誇張,唔知而家年代係咪都係咁,我女小學時得幾本(而家升中五),真係好浪費。
kittynleo
|
可以用來平時寫字温習温書啊!
你同佢在家温默書時都可以用,
得閒又可以攞嚟作文、寫週記

jollyma
|
而家啲學校唔會理,仲要堂課簿1,堂課簿2……咁,每本寫幾版,唯有撕返空白紙再用,我覺得既然如此,可以再整薄啲囉!
tansyneko
|
自己平時用囉
Sumyeema1
|
力神 發表於 18-8-25 11:36
唯有未用頁數攞來溫默書,都好快用完

我都係
MM2H
|
真係好唔環保,真心唔明點解唔可以一套嘅量少d,唔夠用先再去校務處買?
ren
|
我仔都係咁, 年年教佢儲起d未用嘅簿,用剩嘅紙, 留番平時用, 但用極都用唔晒, 升小五了, 宜家都仲有d幼稚園嘅用緊, 我已經幫手用, 每年都添半尺厚癈紙, 都唔知點好。
gigi19810326
|
我女今年升小四,每年都有廿本校簿派返黎仲用得,我會比佢用黎平時溫習默書,計數,畫公仔,練字,連發脾氣撕爛嘢都係靠佢
mameme
|
係呀,想講好多年,我都係留溫習用,但多年至今都存到滿一A4箱,仲有folder又係年年規定訂購,好多仲好新淨,有學校名又唔方便公司用,呢樣都真唔環保
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:27
LokYauYau
|
SSYL 發表於 18-8-25 11:28
阿仔升小三,平時都會用未寫完的校簿溫習寫嘢,但係讀完小二都未用完小一剩低的,而家又有小二剩返嗰批,睇 ...

我會撕下來俾個仔做草稿,都唔浪費嘅。

我地又要明白,每個人用完做練習簿快慢不一,不是年年新開一本,學生、老師做功課收改簿又係麻煩混亂。

在兩者中又要平衡下
zitzai
|
回覆 終極熊貓 的帖子

你仔學校又真係好誇!
我仔升小二,全新未開有 5 本,未用晒o既有 7 本

終極熊貓
|
zitzai 發表於 18-8-25 12:26
回覆 終極熊貓 的帖子

你仔學校又真係好誇!

關我咩事
Jessy
|
我仔/女學校都係咁,我點用來默書/計數,都係用極用唔晒
kianmama
|
SSYL 發表於 18-8-25 11:28
阿仔升小三,平時都會用未寫完的校簿溫習寫嘢,但係讀完小二都未用完小一剩低的,而家又有小二剩返嗰批,睇 ...

仲有膠file,試過同老師反映, 老師話學校規定要買,無辦法!我話我錢照比,新薄、新file我唔要
Stone2007
|
我都有同一疑問,年年浪費好多簿
月希
|
係....勁浪費...我仔黎緊中四了...

由小學淨落既簿..平時用黎做下草稿..計下數...
中學都用左三年..重有好多...
放滿一個書架格....
中學果D...又重有好多...
我仔都已經冇MET番中學果D簿用淨既頁數...
只係KEEP全新未用的....
又一個書架格.....

我真係好想問...咁多...可唔可以唔買簿...
又唔得...因為D行數..或格數有唔同