孕後期體重會變輕嗎?

eryau
|
我由33wks 到38wks..中間有重過,有輕返,38wk 同33wks 體重一樣,你地會咁嗎?
RubyYu07
|
我唔會,後期增重慢D,不過都有重左。
肥肥catcat
|
唔知點解我都係輕咗。。。仲要個肚細咗。。。好怕係漏羊水。。。但醫生check咗又話正常,BB又有大,唔知咩事。。。

肥肥catcat
|
RubyYu07 發表於 18-8-25 12:53
我唔會,後期增重慢D,不過都有重左。

我以為後期應該會重好多架。。。
eryau
|
肥肥catcat 發表於 18-8-25 13:10
唔知點解我都係輕咗。。。仲要個肚細咗。。。好怕係漏羊水。。。但醫生check咗又話正常,BB又有大,唔知咩 ...

我都係咁,你有無水腫?我諗緊會唔會係間中消左腫所以咁樣
RubyYu07
|
肥肥catcat 發表於 18-8-25 13:10
唔知點解我都係輕咗。。。仲要個肚細咗。。。好怕係漏羊水。。。但醫生check咗又話正常,BB又有大,唔知咩 ...

最緊要bb有大,可能你自己瘦左。
EstrellaDamm
|
eryau 發表於 18-8-25 12:09
我由33wks 到38wks..中間有重過,有輕返,38wk 同33wks 體重一樣,你地會咁嗎?

我陀兩胎都係咁,試過孕期尾三個月冇重過,有時磅仲會輕咗少少。醫生話胎有正常增長就得。我兩個B出世都係中碼。

我亦完全唔覺有水腫。
eryau
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-25 14:24
我陀兩胎都係咁,試過孕期尾三個月冇重過,有時磅仲會輕咗少少。醫生話胎有正常增長就得。我兩個B出世都係 ...

哦..咁我都放心d
|
eryau 發表於 18-8-25 14:27
哦..咁我都放心d

你有冇搵私家照超聲波?醫生度到胎有大就得。

健康院姑娘有同我講話重咁少,嚇我話身體唔夠儲備造人奶,但既然醫生無話有問題我就無擔心。我BB係全人奶的,並無問題。
eryau
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-25 14:31
你有冇搵私家照超聲波?醫生度到胎有大就得。

健康院姑娘有同我講話重咁少,嚇我話身體唔夠儲備造人奶, ...

我36,37wks 超聲波bb都有重,醫生叫我無咩唔洗再覆疹等生,如果39wks 都未生就去睇多次,所以呢2wks 後期囉囉lue 咁lor..又見體重輕返d
我要做媽媽
|
我都唔會,我懷孕後期重得好快吖
|
eryau 發表於 18-8-25 14:39
我36,37wks 超聲波bb都有重,醫生叫我無咩唔洗再覆疹等生,如果39wks 都未生就去睇多次,所以呢2wks 後期 ...

既然醫生咁講,唔使擔心嘅。Keep住留意胎動吧。我嗰時都咁上下。私家醫生嗰時叫我留意胎動,覺得有唔尋常就自己入院。
stephiu
|

我都係咁,重得0.2公斤咁
sandylly
|
我都係!!38wk比37wk輕咗2kg,但係產檢又無乜事,我都好怕穿羊水但唔知,唯有每日留意胎動,唔對路即刻睇醫生
eryau
|
sandylly 發表於 18-8-25 15:08
我都係!!38wk比37wk輕咗2kg,但係產檢又無乜事,我都好怕穿羊水但唔知,唯有每日留意胎動,唔對路即刻睇 ...

大家差唔多時間,加油哦
scmying2
|

唔駛擔心
我last 一個月仲輕左2.5kg
人哋話bb last一個月長最多
但我bb就個個月長得好慢,由中大碼變左中細
但醫生話只要有大胎水又冇少就ok,佢哋仲會睇埋臍帶血流同胎盤鈣化
最後我阿b 40w5先出世好健康
eryau
|
scmying2 發表於 18-8-25 18:53
唔駛擔心
我last 一個月仲輕左2.5kg
人哋話bb last一個月長最多

好,咁我都無咁擔心 但我希望佢40wks0 前出黎la...唔想等咁耐
scmying2
|
eryau 發表於 18-8-25 20:51
好,咁我都無咁擔心 但我希望佢40wks0 前出黎la...唔想等咁耐

我37w開始已經同妳一樣日日想佢早d出世
我懷疑係愈耐我愈不安所以先食唔落野輕
但我都信每個bb都會自己擇日子出世
妳都記得平常心呀(我知好難)
早左就當bb想快d見自己
遅左就用老一輩個句bb係媽媽肚多一日好過出黎一星期啦

祝妳輕鬆生產,順順利利呀:)

eryau
|
scmying2 發表於 18-8-26 00:09

我37w開始已經同妳一樣日日想佢早d出世

嗯。多謝你