自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-8-25 13:33
我點解咁問係因為早兩年我又係M突然又密又多,兩星期一次都試過,當時有諗係咪提早更年期,去睇醫生,醫生 ...

咁我都搵醫生check 下先

早2年前有問過醫生,醫生都話照睇年紀唔似更年期,之後我又不了了之

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 18-8-24 21:39
咁我都搵醫生check 下先

早2年前有問過醫生,醫生都話照睇年紀唔似更年期,之後我又不了了之

身體要保養下,肌瘤息肉呢D真係好普遍,我個醫生都話女人係咁麻煩,冇生仔又會有瘤,生過仔又會有瘤,所以而家真係唔駛食咁多補嘢,營養根本過剩多過唔夠。中醫就話現代人唔識保養自己,唔好食生冷嘢刺激嘢,凍飲要戒。。。唉!
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-8-25 13:45
身體要保養下,肌瘤息肉呢D真係好普遍,我個醫生都話女人係咁麻煩,冇生仔又會有瘤,生過仔又會有瘤,所以 ...

我媽當年都有肌瘤,醫生都話可以唔洗割,等收經後就會收細,果時我都記得我媽次次黎親都好誇張,要用人地產婦果d先得

我都知生冷野對子宮唔好,但天氣咁熱真係好難頂。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

50歲當然係到左更年期啦!! 有些人50歲停經了.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 18-8-24 21:53
我媽當年都有肌瘤,醫生都話可以唔洗割,等收經後就會收細,果時我都記得我媽次次黎親都好誇張,要用人地 ...

係呀,如果我唔係M量咁多我都會掉以輕心,問題係又多又鮮紅。唔好話香港,我呢度天氣相對涼D,有時都會想飲杯凍嘢,不過近年我都盡量係熱飲,凍飲就一定唔落冰。生冷嘢唔只對子宮唔好,對皮膚同腸胃都唔好,我而家同個女洗腦,唔想有暗瘡就唔好成日飲凍嘢,但小朋友真係左耳入右耳出。

有個個案係我另一個同事,當年佢應該係更年期,佢果陣唔知52定54,冇生過仔女,佢試過晒IVF都唔得,後來領養咗一個女。果一年佢全年只有大概三個星期冇M到,佢話係流血不止咁嚟M,咩都照過做過,中西醫都睇晒,就係冇辦法停到,亦冇醫生話到俾佢聽係咩事,足足一年多,後來有日突然間正常番,其實果陣佢應該係更年期問題,只係唔想認老,所以唔講。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-8-25 14:04
係呀,如果我唔係M量咁多我都會掉以輕心,問題係又多又鮮紅。唔好話香港,我呢度天氣相對涼D,有時都會想 ...

全年得3星期比我真係頂唔順天氣熱仲要整塊野真係連街都唔願出去。

我以前有同事有朱古力瘤,佢又係不停咁黎,後來醫生就叫佢食避孕丸(要長期食),不過最後做手術割左,點知做完後發現仲有問題,再子細check 原來子宮入面仲有問題,要成個子宮割左

王國長老

c.vieri 發表於 18-8-24 22:11

全年得3星期比我真係頂唔順天氣熱仲要 ...

都十幾年前,當時真係唔知係咩一回事,但佢真係忟到一個點,成日鬧人,有時見佢跑住去洗手間,連男同事都知佢身體唔舒服,我坐佢隔離,成班人一齊食午飯,所以都聽佢講唔少,我聽都覺得好難捱,難為佢捱咗年幾。

侯爵府

c.vieri 發表於 18-8-25 12:59
以前好準時係每個月某一日,之後變左由第一日到下個月嘅第一日都係around 23-27日左右
...

請問其實這樣正常嗎?
我現在呢1-2 年就是由第一日到下個月第一日(25-28 天)試過一次29 天

因為我以前長期生好多暗瘡,成日飲好多廿四味、中藥去清熱毒,我以前每個月最10-15 天來,是呢1-2 年少了飲涼茶。
所以吾知自己25-28 天(由第一天計)是否叫正常

水晶宮

rose-mag 發表於 18-8-25 14:23
都十幾年前,當時真係唔知係咩一回事,但佢真係忟到一個點,成日鬧人,有時見佢跑住去洗手間,連男同事都 ...

估女人真係辛苦,後生時M痛到坐又唔係、訓又唔係,到生仔時又係咁。
總之黎又煩、唔黎又煩

水晶宮

leeleebaba 發表於 18-8-25 14:26
請問其實這樣正常嗎?
我現在呢1-2 年就是由第一日到下個月第一日(25-28 天)試過一次29 天

我都唔知算唔算正常,見過有人話around 2x 日左右都算正常。

我以前都係因為暗瘡食好多抗生素、中藥、涼茶之類。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

活出彩虹 發表於 18-8-25 12:53
豆漿比較涼,不敢飲太多,而且怕太多植物雌激素,因我有子宮肌瘤呢,謝謝意見
...

咁樣都係均衡飲食,做下運動平安渡過

水晶宮

wuwucancan 發表於 18-8-25 13:16
我46開始⋯現正未到五十已經停曬⋯要收始終都收
...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

想confirm就要檢血呀

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

如43,44 years 有沒有可能? 我呢2個月未來m, 而且身體傷風咳,工作壓力大, 會唔會影響嫁?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

cbeyond 發表於 18-8-25 13:28
中醫話3字頭都有人在, 現代人少運動, 壓力大, 又多食垃圾食物

絶對喺

首頁

尾頁

跳至