今年報K1 ,表現唔多理想,擔心~

HebeTsang
|
阿女今年報K1 ,平時喺屋企活潑好動,古靈精怪,醒目又多嘢講!
但一對着陌生嘅成年人就好怕羞,但係同陌生嘅小朋友冇問題係相處到嘅,暫時去過兩間學校嘅開放日,老師一同佢講嘢就即刻撲過嚟攬住我唔答問題,已經上緊playgroup,但係仲有兩個月就面試,有冇同路人或者有經驗嘅人俾啲意見,好想知一般學校對怕羞唔答問題嘅小朋友係咪一定唔比機會?
camanbi
|
慢慢來,小朋友比較慢熱吧?我見過有些活潑,有些不大說話都收
天真B
|
HebeTsang 發表於 18-8-25 13:45
阿女今年報K1 ,平時喺屋企活潑好動,古靈精怪,醒目又多嘢講!
但一對着陌生嘅成年人就好怕羞,但係同陌生 ...

不用擔心太多,小朋友做回自己就可以,有啲學校喜歡活躍,有啲喜歡文靜
wcpcelia    發表於 18-8-25 15:55
Amy1974
|

。。。
KE_Lam
|
平常心,我個女同你個女差不多,但又唔會攬住我既,佢都慢熱少少,但又未至於太慢既,如果佢肯答,佢好多野都識,佢平時都見好多人,佢撩人就得,人地撩佢就怕羞,但我無特別再做d咩,唔想俾壓力大家
panyeung
|
其實唔一定考名幼嘅話係冇嘢需要擔心,一定有位㗎
秋天與楓葉
|

順其自然就係最好
每個小朋友個性唔一樣,我覺得唔需要為咗迎合大部分人期望而去催迫小朋友
面試唔會只睇小朋友識唔識答問題,小朋友品性同家長都係重要因素

Fionhohoho
|
我仔上年報k1,11月細b

佢面試係一句野都無講。最後只係得一間私幼
不過佢而家都番得好開心
HebeTsang
|
camanbi 發表於 18-8-25 14:13
慢慢來,小朋友比較慢熱吧?我見過有些活潑,有些不大說話都收

冇錯係比較慢熱,熟咗就會好好玩
HebeTsang
|
天真B 發表於 18-8-25 14:14
不用擔心太多,小朋友做回自己就可以,有啲學校喜歡活躍,有啲喜歡文靜
...

希望我心儀嗰間學校佢係鍾意文靜啦(但係我個女其實係慢熱啫,本身都係好動)
HebeTsang
|
Amy1974 發表於 18-8-25 14:23
回覆 HebeTsang 的帖子

已經日日出街見陌生人,但係唔會無啦啦主動走埋嚟同佢傾計
HebeTsang
|
KE_Lam 發表於 18-8-25 14:28
平常心,我個女同你個女差不多,但又唔會攬住我既,佢都慢熱少少,但又未至於太慢既,如果佢肯答,佢好多野 ...

冇錯,佢撩人好地地,一俾人搶閘撩佢先就淆底喇
HebeTsang
|
panyeung 發表於 18-8-25 14:39
其實唔一定考名幼嘅話係冇嘢需要擔心,一定有位㗎

其實我都係揀happy School,只係我心意呢一間校舍好新好乾淨,又近屋企,又係行蒙特梭利教學
HebeTsang
|
秋天與楓葉 發表於 18-8-25 14:41
順其自然就係最好
每個小朋友個性唔一樣,我覺得唔需要為咗迎合大部分人期望而去催迫小朋友
面試唔 ...

你講得啱,小朋友唔逼得,唯有做家長嘅我準備好面試問題啦,希望佢問我多過問小朋友
HebeTsang
|
Fionhohoho 發表於 18-8-25 14:42
我仔上年報k1,11月細b

佢面試係一句野都無講。最後只係得一間私幼

我女都係11月細b,私校好貴喎
藍尾巴
|
平常心,有時只要坐定唔喊唔四圍走都會收
Fionhohoho
|
HebeTsang 發表於 18-8-25 15:00
我女都係11月細b,私校好貴喎

我元朗區,考左4間學卷2間私幼。

競爭好激烈,好多人考。幾間都係大排長龍
zola
|
我仔係比較活潑同反叛果隻,去面試基本上都係搗蛋多,講東就行西。但都有學校收,所以你唔駛太擔心,咁細既小朋友監唔到,如果好擔心就提前自己做d野,例如模擬吓面試既時候(俾張枱仔佢,要佢坐定定,你同佢玩吓手工,遊戲,玩具,問吓佢問題)

同埋打招呼都重要,又要講bye bye,送野俾佢要講多謝(不過呢d臨時先train會難d,最好平時有教開。如果無就呢期狂糾正佢。)
1998Ruby1998
|
宜家已經擔心,考小學點算?

多 d 參與唔同班,唔少唔怕陌生人嘅小朋友都有報唔同興趣班 (社區中心都有),見慣唔同陌生人就冇咁怕。
Nbs
|
HebeTsang 發表於 18-8-25 14:57
其實我都係揀happy School,只係我心意呢一間校舍好新好乾淨,又近屋企,又係行蒙特梭利教學
...

我個女都係今年報K1,而家搜羅緊邊 d 學校好。
介唔介意話我聽邊間Montessori 呀? (或者你靜雞雞話我聽 ?!)