自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1998Ruby1998 發表於 18-8-25 15:17
宜家已經擔心,考小學點算?

多 d 參與唔同班,唔少唔怕陌生人嘅小朋友都有報唔同興趣班 (社區中心都有), ...

佢同大人接觸就出事,如果啲活動係各有各做都冇咩問題嘅

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 HebeTsang 的帖子

咪平平地請 d 大學生陪讀書,唱兒歌,傾計,唔少媽媽都係咁,順便搵個英文/普通話唔錯嘅,幫個小朋友學習。再唔係搵下鄰居媽媽,一齊搞活動,例如係跳舞(兩人一組)、火車捐山窿、掉手巾。我認識其中一個小朋友就係本身膽小,但媽媽帶佢去唔同興趣班,參加義工,又同鄰居玩,依家一 d 都唔怕醜。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

HebeTsang 發表於 18-8-25 23:15
打招呼同bye bye通常要提就會講,但家長提佢哋做呢啲會唔會都扣分呢?
當然,唔駛提就緊係好,但如果要提都唔緊要,最緊要肯講,同埋至少老師都會睇得出家長有教養。

同埋提既時候,可以唔駛直接同小朋友講(我地走啦,同老師bye bye啦。)可以俾d空間個小朋友表現自己,例如話(我去走了,應該同老師講咩呢?)咁樣老師都會聽得出家長平時都有教既。最好臨入去學校提多佢一次要同老師打招呼(但如果臨入學校,小朋友情緒已經唔太穩定或者抗拒,就唔好同佢講呢d)

珍珠宮

HebeTsang 發表於 18-8-25 13:45
阿女今年報K1 ,平時喺屋企活潑好動,古靈精怪,醒目又多嘢講!
但一對着陌生嘅成年人就好怕羞,但係同陌生 ...

有部分學校係遊戲中面試,或者你女表現好好呢,有得玩邊個唔鍾意,自然放下戒心

侯爵府

回覆樓主

我個女都係怕生又靜
係屋企就好多嘢講
但陌生人問就唔會答
又要細b
我初頭都驚 但冇同佢prep過
只係話我地會一齊返學玩下
老師可能會問你問題 你答就得
我原本都打定輸數所以報左好幾間後備
始終好動健談嘅小朋友係比較吸睛又令人覺得佢聰明d
加上去到最心儀其中一間個陣仲因為整親而有啲扭同喊
不過點估到平時怕生嘅佢有問必答
形狀顏色突然識
平時佢都乖嘅 但始終有啲係訓教時間怕佢扭
同有日要去3間⋯
點知去到都聽足指令
雖然佢唔主動 冇個d咁吸引老師眼球
但間間老師都大讚佢乖同自理 又夠定
仲有幾間話佢好可愛 問我可唔可以攬下佢

最後報6間全收 包括區內熱門嘅學校
所以唔好低估小朋友 亦唔好比太大壓力
等佢覺得去玩就得

大宅

Joant 發表於 18-8-26 00:43
我個女都係怕生又靜
係屋企就好多嘢講
但陌生人問就唔會答

我個女情況一樣,對自己人活潑好動又多嘢講,對住生保人就淆底,又係細B,不過聽你咁講確實係好鼓舞,希望我女到面試時好似你個囡咁開竅就安樂晒!

首頁

尾頁

跳至