新手媽媽,第一次產檢應得到什麼資訊?

白羊女
|
我係第一胎,7w,今日去做第一次檢查,等左我2個半鐘,12點登記,姑娘無提過要急小便做檢查,我非常肚餓又唔敢行開,等到2點,先問我急唔急,好彩我冇去過廁所,下一個到我時,醫生問我有冇唔舒服,我講左一d 懷孕早期不適比佢知,佢話係正常,跟住埋床照照唔到,因為唔夠急,我即刻出去狂飲水,等到2:30再入去,終於照到,有聽到心跳,好快就出返黎,等比錢。有隻光碟同幾張相拎走,我問姑娘有冇咩係要注意或有冇咩懷孕資料可拎走,個姑娘話冇衣d 野,跟住我就走左。餓到死,落到去食飯,先發現佢冇比懷孕證明我,又要我老公衝返上去拎,。之後感覺好兒戲,見完醫生好似冇見咁,冇任何見議,冇比懷孕資訊,我只知照左片同下次覆診咁大把。一d 都冇人地話睇完會安心既感覺,只覺得自己仲好似一舊飯咁,其實請問一下,到底產檢係應該點?例如想順產定開刀,邊間政府醫院做檢查,食咩supplement...衣d 係咪應該會提及呢?定我衣個醫生太忙唔得閒同我詳細講?第一次既產檢真係令我好失望。
terter1110
|
白羊女 發表於 18-8-25 16:09
我係第一胎,7w,今日去做第一次檢查,等左我2個半鐘,12點登記,姑娘無提過要急小便做檢查,我非常肚餓又 ...

睇邊個醫生?

其實你初孕可以上網睇下有咩食得有咩唔食得,d寒涼野生野唔好食, supplement就食葉酸先過左3個月食綜合維他命,你早期照每次都要急先照到下次可以飲定多d水,如果你打算政府生,可以9週10週BB穩定D喇去政府登記預約產檢,要你住個區嘅政府,可以上網查下,希望幫到你小小啦!有唔明可以再問!
白羊女
|
terter1110 發表於 18-8-25 16:23
睇邊個醫生?

其實你初孕可以上網睇下有咩食得有咩唔食得,d寒涼野生野唔好食, supplement就食葉酸先過 ...

我喺石門睇卓越,睇2017年評語好好點知去到完全強差人意,諗緊洗唔洗轉過個醫生。
我先上網d 人食好多supplement, 而我備孕時食緊400mg葉酸,衣家食2粒唔知算唔算數?定要直接買返800mg既葉酸。
catn1984
|
我係第一胎,7w,今日去做第一次檢查,等左我2個半鐘,12點登記,姑娘無提過要急小便做檢查,我非常肚餓又 ...

請問你係超陰超定照肚?
我以為week 7 一定係超陰超唔洗急小便?
我好怕要急小便咁照
白羊女
|
catn1984 發表於 18-8-26 13:10
請問你係超陰超定照肚?
我好怕要急小便咁照

其實我照完佢話我係6w5D only, 不過已經照到有心跳,你都可以揀照陰超,不過我自己覺得碌肚舒服d, 因為同做普通婦科唔同,唔洗急到跳舞都照到
catn1984
|
白羊女 發表於 18-8-26 15:05
其實我照完佢話我係6w5D only, 不過已經照到有心跳,你都可以揀照陰超,不過我自己覺得碌肚舒服d, 因為同 ...

唔該哂
KILW
|
第一胎第一次去產檢,你有問題就問醫生,要懷孕證明要開聲,因好多人未睇婦產科醫生前已拎左懷孕證明。
你打出黎嘅嗰d問題,醫生唔提都唔係唔合理,因私家醫生其實無必要叫你去排政府,有醫生認為無必要食supplement, 所以唔問唔會講,而開刀定順產言之尚早,廿週左右照完結構再講都未遲。
Gobbyin214
|

我6w 睇第一次都係咁,感覺唔多好
Gobbyin214
|
白羊女 發表於 18-8-26 11:54
我喺石門睇卓越,睇2017年評語好好點知去到完全強差人意,諗緊洗唔洗轉過個醫生。
我先上網d 人食好多supp ...

係800mcg, 之前個醫生開5mg,等於5000mcg, 原來唔可以食咁多, 有研究話吸收過多,會增加自閉兒既機會
terter1110
|

我之前都係食400,之後有左食2粒加到800

另外如果個醫生令你有不滿,不如早d轉,搵過自己信得過嘅睇,咁自己都開心d信心都大d
terter1110
|
catn1984 發表於 18-8-26 13:10
請問你係超陰超定照肚?
我好怕要急小便咁照

其實有d醫生部超聲波機靚d,5星期都照到,照陰超係超聲波照唔到或者唔清楚先會用,用陰超好多唔包要加收陰超費用,講真我覺得照超聲舒服d,唔洗又除又著,有d手勢唔好又整到唔舒服
catn1984
|
terter1110 發表於 18-8-26 21:49
其實有d醫生部超聲波機靚d,5星期都照到,照陰超係超聲波照唔到或者唔清楚先會用,用陰超好多唔包要加收陰 ...

thanks
RubyYu07
|
第一次我都係去確認懷孕同攞醫生證明咋。
kakakwok716
|
我第一次照用app 計係7w 幾,但實際照係6w 幾,
我仁安睇,大約等左30分鐘左右,
我book 個時已問洗唔洗忍尿,定飲多d 水,但話唔洗,亦照到肚超
醫生好細心,會話我知睇緊咩,睇唔睇到閃閃 我話睇唔到,佢再俾我睇,又俾我聽心跳,
有問我要唔要假紙,俾埋懷孕證明要我俾醫院睇,最後有問我有冇問題
我當日有流少少粉紅,佢都有問要唔要安胎藥,有冇嘔,食唔食到野,好多問題問我
我諗你轉醫生,呢個唔夾你,或者你唔好彩
kakakwok716
|

我食緊gnc 400mcg
買個時醫生話每日一粒,唔記得食,都唔洗補
好多人話要800mcg,但食多會有問題,我情願有食,好過食多左,影響bb
yangw
|
你係睇劉醫生? 第一次睇新症時候姑娘冇問你問題?我同太太第一次上去石門卓越前台姑娘在量完血壓就會問我地是否順產還是想開刀,想去邊度生等等之類問題然後筆錄低資料。前台姑娘有提醒要忍尿。你可能係個別例子,我覺得診所還okay。
terter1110
|
kakakwok716 發表於 18-8-26 23:47
我食緊gnc 400mcg
買個時醫生話每日一粒,唔記得食,都唔洗補
好多人話要800mcg,但食多會有問題,我情願有 ...

其實唔過1000mcg都唔係咩問題,多餘嘅葉酸係會排出嘅,雖然會排出但唔好過量,開頭無吸收足夠葉酸影響BB腦部同最重要脊椎發展!
白羊女
|
Gobbyin214 發表於 18-8-26 20:07
我6w 睇第一次都係咁,感覺唔多好

我只係覺得,就算要急小便check, 可以提前話我知,咁唔洗我等左2個鐘之前突然要灌水
白羊女
|
Gobbyin214 發表於 18-8-26 20:25
係800mcg, 之前個醫生開5mg,等於5000mcg, 原來唔可以食咁多, 有研究話吸收過多,會增加自閉兒既機會
...

下...咁個醫生亂咁開?
白羊女
|
terter1110 發表於 18-8-26 21:43

我之前都係食400,之後有左食2粒加到800

我都係咁諗,不過又要重新搵下邊個好,好似撞手神咁