3歲幾小朋友適合學跆拳道嗎?

camanbi
|
請問邊度學好?
學費大概幾錢?
小曳人
|
3歲好似太細,我仔係5歲開始學,跟社區中心學咋,初初(3年前)$50一堂,e+好似加到$80-90 左右

camanbi
|
小曳人 發表於 18-8-25 17:11
3歲好似太細,我仔係5歲開始學,跟社區中心學咋,初初(3年前)$50一堂,e+好似加到$80-90 左右

...

請問最細最好五歲開始學?男孩子三歲幾有咩岩學?請指教
lesleynissi
|
之前問過教空手道既舊同學,佢道場只收5歲以上學生,好平,幾百蚊一期,我估跆拳道可能差不多
elsa0197
|
我囝三歲幾已經學
camanbi
|
elsa0197 發表於 18-8-25 19:24
我囝三歲幾已經學

請問邊間?收費如何呢?正確來說我仔三歲5個月了
quincy00
|
我個仔學空手道。我見道場都有啲三歲幾學!

見佢地都有板有眼。隻腳踢得勁低⋯好搞笑
tsung
|
camanbi 發表於 18-8-25 17:00
請問邊度學好?
學費大概幾錢?

不妨一學,但初時要抱住強身健體的心態,因為始終要記套拳耍法,三歲小朋友可能需要較長時間練熟,未必咁快可以升帶考試
anpanmenbaby
|
我仔4歲學緊,私人開辦貴d,1對1~5人
試過打板,踢雞脾
教練教左佢做掌上壓,返屋企有自己做
rayrayus
|
我仔3歲,剛剛開始跟阿哥學,有時師傅叫佢劈板,佢無啦啦跟左師兄出腳,都幾搞笑。3歲手腳仲未係非常協調,所以有時係左右交替踢佢會只出死一隻腳,唔記得係要左右,只要唔好對小朋友太高期望,早d學冇壞,當係訓練佢紀律要聽指令
Poyau
|
3歲幾可以試吓
elsa0197
|
camanbi 發表於 18-8-25 21:07
請問邊間?收費如何呢?正確來說我仔三歲5個月了

我住荔枝角,響屋企樓下學咋!六百幾四堂。
Nbs
|
elsa0197 發表於 18-8-25 22:48
我住荔枝角,響屋企樓下學咋!六百幾四堂。

係咪宇晴軒商場嗰間呀 ?
YFYIP
|
同事唔建議太細學跆拳道, 佢話拉鬆曬啲筋骨 好難長高,佢老公和佢老公朋友係個例子長得唔高, 佢哋兩個都係細細個開始玩跆拳道。
kavenzou
|
我仔4歲K2開始學
elsa0197
|
Nbs 發表於 18-8-25 23:07
係咪宇晴軒商場嗰間呀 ?

泓景臺下面
Nbs
|
elsa0197 發表於 18-8-25 23:43
泓景臺下面

原來泓景都有! thanks, 等我女大少少去睇下先 ~
mandy952
|
YFYIP 發表於 18-8-25 23:18
同事唔建議太細學跆拳道, 佢話拉鬆曬啲筋骨 好難長高,佢老公和佢老公朋友係個例子長得唔高, 佢哋兩個都 ...

又好似係喎,之前跆拳道教練個仔,同另一個男教練都係較矮,好彩阿仔冇學落去
kennyskhui
|
camanbi 發表於 18-8-25 18:09
請問最細最好五歲開始學?男孩子三歲幾有咩岩學?請指教

游水,阿仔兩歲半開始學
miriam
|
幾年前全港賽時同某位館長傾偈, 佢係唔讚成 5 歲以下學跆拳, 因為佢地整親未必識表達, 同埋太細過度操練亦會有影響.

咁佢都好無奈地講教練都要搵食, 講就講左, 做唔做到佢都無可能阻止.

我囡讀既中學有教 PE Theory, 當中有教過紅肌白肌, 或者叫做快或慢肌, 曾經同相關人士傾過, 好多教練係唔識分應該點去操, 幾時操紅肌, 幾時操白肌, 隨時操錯肌囉.