十姑娘遺產點解要爭?

bebrave
|
有遺囑就跟遺囑、冇遺囑就平均分俾四個仔女、點解要爭?
小小馬奇朵
|
就算點分
都會有後人唔滿意
lovelybaby2015
|
我睇過報導話,就算有遺囑,如果子女不是均分或不正常地不平均,都可以打官司
又或者佢如果被某d人(子女)誤導而分不勻,都有得打
佢4個仔女分兩個陣營的
bubu7
|
你睇梅媽例子便知
anna59
|
所以有D人一早分晒家產,費事煩
chingmon
|
Cash可以除4。房產、珠寶、公司…吾通為佐除4全部賣哂變cash?賣又有使費、稅、差價、時差。
有d子女就算同一大廈同層同尺寸只是座向不同都要嘈。
bebrave
|
chingmon 發表於 18-8-25 18:10
Cash可以除4。房產、珠寶、公司…吾通為佐除4全部賣哂變cash?賣又有使費、稅、差價、時差。
有d子女就算同 ...

差少少冇所謂啦,愛媽媽的話.....

circle212
|
唔係要律師做咩,就係要賺呢d錢,其實點解d人咁貪心,十隻手指有長短,而且分得少,就表示你有幾考順
TiffChan
|
bebrave 發表於 18-8-25 17:27

點會咁簡單?
agnesbee
|
lovelybaby2015 發表於 18-8-25 17:41
我睇過報導話,就算有遺囑,如果子女不是均分或不正常地不平均,都可以打官司
又或者佢如果被某d人(子女) ...

律師一定話有得打
小ice
|

子女多就是煩
窮又煩富又煩
dogdog918
|
小ice 發表於 18-8-25 20:56
子女多就是煩
窮又煩富又煩
南豐只有兩姊妹,一樣爭餐死,益曬啲律師
tsung
|
anna59 發表於 18-8-25 17:50
所以有D人一早分晒家產,費事煩

mother904
|
新聞話十姑娘未過身前幾年,佢個細仔已經唔俾佢見「外人」,包括其他仔女,佢個女連前新抱陳復生曾經登報尋人,呢d case,點會唔打官司。
WWT1234
|
bebrave 發表於 18-8-25 17:27

早好多年之前,曾經有人嘈過「X姑娘」俾人軟禁,唔俾兄弟姊妹探佢。仲上埋電視添
您話啦,未死已經咁煩,依家死咗,又有咁多遣産留低,唔爭餐飽都唔連戲啦。
小ice
|
dogdog918 發表於 18-8-25 20:59
南豐只有兩姊妹,一樣爭餐死,益曬啲律師

多過一個都是煩
noel2010
|
小ice 發表於 18-8-25 21:22
多過一個都是煩

未死時捐唒出去,等政府養,就唔使煩。
qq媽媽咪
|
又益哂d律師
Poyau
|
講錢失感情
zxzx
|
circle212 發表於 18-8-25 19:05
唔係要律師做咩,就係要賺呢d錢,其實點解d人咁貪心,十隻手指有長短,而且分得少,就表示你有幾考順
...

都唔係一定同孝順有關,偏愛或冇能都會分得多。