有入冇出,好辛苦呀…

Giant
|

一向每日有便便,但呢兩個星期兩三日先一次,連屁都少,個肚就唔多舒服嗰隻

明明已經每日10杯水 + 3份生果 + 一斤蔬菜 + 乳酪 + 麥皮 + 奇亞籽,每日午飯及晚飯後都運動30分鐘,真係冇理由便秘架

睇中醫,飲完藥嗰日就ok,之後又回復2-3日一次…… 好辛苦呀
snoopybabe
|

明白你感受,我一直都係2,3日先去一次,試過一次第5日都冇得去,係咁飲水,生果,蔬菜,西梅,搓肚,終於第8日先去到,嗰幾日真係有壓力架!

datejust
|
有無試過麒麟果,上次連續食兩日,呵到呵水,超清腸胃呀!
wannahappyday
|
我每日都食生果,不過可能係公司飲得少水,我都唔係每日都有得去
激烈的海狗
|
Giant 發表於 18-8-25 17:29
一向每日有便便,但呢兩個星期兩三日先一次,連屁都少,個肚就唔多舒服嗰隻

明明已經每日10杯水 + 3 ...

氣滯
crazyfithk
|
試下食酵素啦
pomanlife
|
Giant 發表於 18-8-25 17:29

明明已經每日10杯水 + 3 ...

麒麟果試左未?
bonnie1976
|
試吓食秋葵
fanny590
|

我試過一排天天早餐食得麥皮 + 奇亞籽, 反而會冇得出喎
ZELY1005
|
樓主係咪減緊肥,戒油戒得太犀利?因為無乜油份到肚條腸都潤滑唔到㗎~
suetfunglui
|
朝早飲一杯暖水,多郁動比腸多D蠕動
bosch
|
3份生果係咩生果?

我食橙好得. 有人話蕉有用 (大蕉唔寒涼), 但我唔覺咁有用.
唔係怪獸
|
食完麒麟果屙完,立即口氣清新。
二世龜
|
我依排都係,已經成日食火龍果/蕉

最慘pat pat會損
liuliu
|
我會去果汁店買杯鮮麒麟果雪梨汁,通常3小時後就有效果
bb363597
|
麒麟果

72leelily
|
之前只食早晚兩餐
食得太少都會便秘
QY08040408
|
炸五青汁,連渣飲
bbkq
|
吾好學我…………我一向1星期1次,仲要星期六日才去到。
上星期……終於頂吾順……食了1次日本瀉藥,不會肚痛,去到比平時多D的,今星期又無得去。
一杯凍奶茶
|
72leelily 發表於 18-8-25 18:32
之前只食早晚兩餐
食得太少都會便秘

信我
食橙+sit up