有無貓貓經常自發性膀胱炎翻發呀?

粉紅天空
|
有無貓貓都係經常自發性膀胱炎翻發呀?
貓貓醫依個病已經6年
每餐都係處方濕糧,長插feliway ,每日食Cystaid
但係都唔斷尾
請各位賜教
tsung
|
醫生點講?
祝福貓貓早日康復
粉紅天空
|
tsung 發表於 18-8-25 23:05
醫生點講?
祝福貓貓早日康復 ...

都係自發性膀胱炎
食左藥好d
但佢琴日痾唔到屎之後又開始痾血
謝謝你
tsung
|
粉紅天空 發表於 18-8-26 10:31
都係自發性膀胱炎
食左藥好d
但佢琴日痾唔到屎之後又開始痾血

貓貓胃口如何?呢幾日肯進食和飲水嗎?
粉紅天空
|
tsung 發表於 18-8-26 10:54
貓貓胃口如何?呢幾日肯進食和飲水嗎?

胃口麻麻,有飲水,佢平時食濕糧所以好少飲水,次次有事就飲水的
tsung
|
粉紅天空 發表於 18-8-26 10:56
胃口麻麻,有飲水,佢平時食濕糧所以好少飲水,次次有事就飲水的

唔肯食嘢代表佢真喺好唔舒服,建議你儘快帶佢睇醫生
粉紅天空
|
tsung 發表於 18-8-26 11:57
唔肯食嘢代表佢真喺好唔舒服,建議你儘快帶佢睇醫生
...

睇完了,等報告
其實自發性膀胱炎無野可以做的了
tsung
|
粉紅天空 發表於 18-8-26 13:10
睇完了,等報告
其實自發性膀胱炎無野可以做的了

祝福貓貓
DonnieBB
|
6年....
當年我隻貓大半年連發3次, 我都好
佢做2次手術, 我都用哂feliway, 用水機, 醫生仲開埋鎮靜劑, 先無事。
會唔會係屋企附近有地盤?
粉紅天空
|
tsung 發表於 18-8-26 13:40
祝福貓貓

多謝你
粉紅天空
|
DonnieBB 發表於 18-8-26 19:14
6年....
當年我隻貓大半年連發3次, 我都好
佢做2次手術, 我都用哂feliway, 用水機, 醫生仲開埋 ...

咁貓貓最後點斷尾呀?
我諗壓力來源係屋企多左個小朋友
DonnieBB
|
食藥(鎮靜劑, 保護膀胱), 開feliway, 水機, 同俾多d罐罐溝...
其實我懷疑屋企附近有工程嚇親佢 佢本性係好細膽, 果陣搬入去1年多就出事。 家下住慣咗, 上年樓上裝修, 好彩無事咋
DonnieBB
|
第一次check係有結晶, 懷疑我地俾咗d小麥草佢食, 有草酸所以結晶。 但第二次無結晶。
仲有, 有無試俾木天蓼(原條, 玩具, or 小食), 俾佢relax?
粉紅天空
|
DonnieBB 發表於 18-8-27 12:23
食藥(鎮靜劑, 保護膀胱), 開feliway, 水機, 同俾多d罐罐溝...
其實我懷疑屋企附近有工程嚇親佢 :igive ...

無事真係好彩呀,依個病真係好易復發!
保護膀胱係咪Cystaid Plus?
鎮靜劑係邊隻呀?
DonnieBB
|
粉紅天空 發表於 18-8-27 12:30
無事真係好彩呀,依個病真係好易復發!
保護膀胱係咪Cystaid Plus?
鎮靜劑係邊隻呀?

我唔記得藥名, 係vet開, 我習慣人/動物睇醫生開藥, 我都會查下咩藥有咩side effect.
保護膀胱果隻係橙白色膠囊藥丸
粉紅天空
|
DonnieBB 發表於 18-8-27 12:35

我唔記得藥名, 係vet開, 我習慣人/動物睇醫生開藥, 我 ...

係呀!我都會查有咩副作用!