晚上唔食飯減肥可以維持幾耐?

YEOMORGAN
|
我本身好中意食米飯的。成日聽朋友說夜晚唔食飯,食粉麵,食肉咁,戒糖咁。但我聽過一個說法,南方人係要食飯的哦,話飯有種物質上腦,其他食物取代不到。

但如果日日不吃飯,身體會有變化嗎?(除了瘦左)。 有無人戒飯好多年?
crystal媽咪
|
我以前出智慧齒,我戒咗兩年
Rita
|
YEOMORGAN 發表於 18-8-25 19:56
我本身好中意食米飯的。成日聽朋友說夜晚唔食飯,食粉麵,食肉咁,戒糖咁。但我聽過一個說法,南方人係要食 ...

唔好誤會,唔係完全戒澱粉質,而只係在晚餐戒,我中午會食飯的,只係晚餐食瓜菜+肉,七成飽。
althea_yan
|
呢個習慣我維持左幾年, 都係想自己夜晚唔好食太多
yin-ting
|

我試過夜晚少飯,第日肚腩係細左
幾次都係咁
YEOMORGAN
|
yin-ting 發表於 18-8-25 20:21
我試過夜晚少飯,第日肚腩係細左
幾次都係咁

我其實都覺得。夜晚食少一晚,真覺得即時瘦了
是的
|
我本身好中意食米飯的。成日聽朋友說夜晚唔食飯,食粉麵,食肉咁,戒糖咁。但我聽過一個說法,南方人係要食 ...

要減肥係可以食米飯,不過最好放涼及在日間吃。

其實飲食要均衡,5好以為米飯係致肥主因,常做動物及戒甜食,先至會減得健康。
pumpumpurin
|

如果只係一碗飯作用不大。只係二三百卡路里。

YEOMORGAN
|
是的 發表於 18-8-25 20:28
要減肥係可以食米飯,不過最好放涼及在日間吃。

其實飲食要均衡,5好以為米飯係致肥主因,常做動物及戒 ...

我其實係想問,人係咪真的可以唔食米飯
是的
|
YEOMORGAN 發表於 18-8-25 20:32
我其實係想問,人係咪真的可以唔食米飯

梗係......

得啦!因為米飯有其他代替品,如要吸收澱粉質可以食例如粉、麵、麵包。

但如果你問:人係咪真的可以冇澱粉質?我可以立即答你:一定5得。
333s
|

1. 晚上尽量早D食。
2. 更好地控制體重,遵循「早餐吃得像皇帝,午餐吃得像王子,晚餐吃得像乞丐」這一古老的 ...

3. 減肥妙方:早餐吃得像皇帝晚餐像乞丐
早餐吃得好 午餐吃得飽 晚餐吃得少

anpanmenbaby
|
我晚餐好少食飯的,大約一個星期先食1,2次飯,有時食半碗或者幾啖,已經幾年係咁,不過冇瘦過喎
我不嬲都唔好飯,午餐多數食麵
試過跟過減肥餐,完全戒澱粉質,戒左兩星期,個人心情好低落(飲食影響內分泌),減磅效果麻麻地,一食返澱粉質其實好快反彈
超級特務
|
姑仔長期夜晚唔食飯
我長期夜晚食飽飯
我體重係佢一半
felicesmile
|
唔食澱粉會易抑鬱, 中午食夠, 夜晚盡量唔食囉。
tommyxsarah
|
其實戒甜飲仲好 仲易減喎。
唔食飯 ,個人無米氣。早d 食 7 點前食飯得唔得,好過唔食喎
1928mickey
|

中午食左澱粉質,夜晚唔食
YEOMORGAN
|
超級特務 發表於 18-8-25 21:38
姑仔長期夜晚唔食飯
我長期夜晚食飽飯
我體重係佢一半

你點做到架?
Poyau
|
crystal媽咪 發表於 18-8-25 20:05
我以前出智慧齒,我戒咗兩年

兩年
jasmine_hang
|
我呢排都係夜晚唔食飯, 食米粉 or 清淡餸+菜, 肚腩即時收細。 但午餐都會食, 但分量都係半碗
kavenzou
|

我減緊肥,夜上戒澱粉質,早餐少量日本面,中午三四啖飯(為増加飽肚感,食完餸,最後先食飯),維持左一個月多啲;減肥重點係增肌減脂,所以要加蛋白質,減少澱粉,粥粉麵飯其實都係澱粉,吾食飯食麵都係一樣嘅嘢,結果一樣