潔癖

monchhichijoyce
|
你地嘅潔癖程度走到邊?
bbkq
|
monchhichijoyce 發表於 18-8-25 22:21
你地嘅潔癖程度走到邊?

我覺得係一般人……衞生意識差,就話人潔癖。
每天抹電話/mouse/keyboard/洗杯/漱口杯,每星期所有鞋抹1次,噴火酒,
環保袋1個月洗1次。
毛巾天天洗,再3天漂1次。
(所以我成日都好忙好多野洗)
去洗手間用紙巾包住開門,大家不記得沙士了。
cara.mak
|
bbkq 發表於 18-8-26 00:14

我就是太記住沙士。 有訪問沙士患者怎很沙士,就是說自己當年去淘大探親,按lift後無洗手,當時的人洗手意識好差。 就係咁而得了沙士,現在的後遺症係好辛苦。
所以我按lift, 去廁所開門等,一定用紙巾包住
cara.mak
|
monchhichijoyce 發表於 18-8-25 22:21
你地嘅潔癖程度走到邊?

去到好癲的狀態。 近兩日開始想成出改變
monchhichijoyce
|
cara.mak 發表於 18-8-26 00:20
去到好癲的狀態。 近兩日開始想成出改變

例如呢?
雞煲煮家明
|
bbkq 發表於 18-8-26 00:14

咁你未見過真係潔癖既人姐
cara.mak
|
monchhichijoyce 發表於 18-8-26 00:41
例如呢?

癲到會諗每一樣物件都是有菌,例如在家中掂過街外買來的所有物品,都會洗手先可以摸屋企裡面既物品,免得摸到街外物品令手中佔菌後,又摸家中物品令其野到手中菌!
回家一定抹鞋底, 電話抹,衫用60度,內衣床單90度,回到家,全家人必先沖完涼才可以坐低,每日就是洗手洗手洗手洗手再洗手、甲經常要掂街外物品! 廚房工作完都一定要洗手,就算摸過煲蓋或熄爈!
好痛苦的,好想回復以前的自己