生酮飲食

lok1229
|
有jm生酮緊嗎?一齊交流下
007~sa
|
正常人行唔到keto
sfuhsg
|
睇過,唔敢試,好似慢性自殺咁
opl2
|
依到好多人唔受keto ,一味就話食死人,慢性自殺,唔會有咩交流
cindy618
|
即係點?
Mm233
|
cindy618 發表於 18-8-26 01:56
即係點?
好似係可以食肉食高脂野(唔係狂食) 戒糖戒澱粉質
cindy618
|
Mm233 發表於 18-8-26 02:00

ic
感覺會易便秘咁
hakbb
|
sfuhsg 發表於 18-8-26 01:35

點解咁講
007~sa
|
Mm233 發表於 18-8-26 02:00

真正keto既人係要啪牛油會夠high fat
好多人只係食下腩肉炸雞以為自己係
cici1800
|
hakbb 發表於 18-8-26 02:10
點解咁講

高脂肪飲食 完全戒除澱粉質糖份 即係粥粉麵飯蛋糕麵包 一齊進食後會含升糖指數的食物,調味嘅豆粉都唔可以落 果仁類食後也會升糖,要一日食七份菜,選擇食物要非常謹慎期間仲要補充礦物質 唔係咁易做得到。是高脂肪不是蛋白質,瘦肉是少量 脂肪要高。
言多必失
|
有朋友試緊,效果亦好似唔錯,
不過我就冇咩興趣去研究。。
soulsoulsoul
|
有朋友成功瘦到身,自己見到佢有成果都想試下,但因要返工,要外出食飯,有d 難跟. 朋友話佢會飲油,呢樣聽落有小小驚
CLK-MB
|
暑假前我試左6星期左右,瘦左3.5 Kg..但暑假就好難跟到,只做到少澱粉,少糖咁
9月會再試過
luvkaka
|
sfuhsg 發表於 18-8-26 01:35

但佢對某一類癌症人士有用!
Tabo63
|
opl2 發表於 18-8-26 01:44
依到好多人唔受keto ,一味就話食死人,慢性自殺,唔會有咩交流
其實有利有壞處,睇吾同人接吾接受到。但要多了解。琴日新聞都有講。
https://hkfood.yahoo.com/%E7%94%9F%E9%85%AE%E9%A3%B2%E9%A3%9F%E6%B8%9B%E8%82%A5%E5%8B%BF%E4%BA%82%E8%A9%A6-221117668.html
emimi
|
有睇過資料,但見到杯防彈咖啡已經知冇辦法堅持
lok1229
|
emimi 發表於 18-8-26 13:27
有睇過資料,但見到杯防彈咖啡已經知冇辦法堅持

防彈唔係生酮必需 防彈飲食係另一樣野

lok1229
|
CLK-MB 發表於 18-8-26 10:19
暑假前我試左6星期左右,瘦左3.5 Kg..但暑假就好難跟到,只做到少澱粉,少糖咁
9月會再試過
...

我生酮兩個月減左10kg 皮膚都靚埋
lok1229
|
soulsoulsoul 發表於 18-8-26 10:16
有朋友成功瘦到身,自己見到佢有成果都想試下,但因要返工,要外出食飯,有d 難跟. 朋友話佢會飲油,呢樣聽 ...

食得夠油其實唔洗飲油 我都接受唔到飲油呢樣野
chillimom
|
007~sa 發表於 18-8-26 02:15
真正keto既人係要啪牛油會夠high fat
好多人只係食下腩肉炸雞以為自己係
...

同Atkins 有乜唔同?