老豆未死就爭家產

good_pig
|
香港老字號「黃道益活絡油」的創始人黃道益及其前妻羅金梅,被指以信託方式代4名子女持有長沙灣1個單位,4名子女現透過民事訴訟入稟高等法院,要求法庭下令黃道益交出樓契及以468萬港元把該單位賣給1間指定公司,以及按業權比例把款項分給4名子女。

4名原告包括黃天賜、黃玉娟、黃慧娟、黃嫦娟;2名被告是原告的父母黃道益和羅金梅。入稟狀透露,4名原告與羅金梅報稱地址都位於葵涌1座工業大廈,而黃道益的地址則位於屯門。

入稟狀指,根據一份1977年的法律文件,2名被告是以信託方式代4名原告持有長沙灣道190至192號富安大廈的涉案單位,而4名原告已是成年人,4名原告一致同意撤銷該信託,並要求黃道益交出業權文件和在法庭頒令的28日內簽署法律文件,以468萬港元價錢該單位賣給 WTY World Dynamic Limited,並把款項按業權比例分給4名原告。

brindlewin
|
good_pig 發表於 18-8-26 00:30
香港老字號「黃道益活絡油」的創始人黃道益及其前妻羅金梅,被指以信託方式代4名子女持有長沙灣1個單位,4 ...

黃羅二老只係(以信託人)代4名子上持有單位。
我理解係例如我依家瓜柴,我啲私己8両金想,俾阿仔,但阿仔未夠秤,就係我先生代為管理,直至阿仔夠秤或我指定某歲。
但我先生若到時另娶,兩個左拖右拖,唔肯放8両金俾阿仔,咁阿仔要循法律途徑取回呢8両金,唔算分老豆身家喎。

如果個信託建於當初或因避稅/債務/離異照顧幼兒安排,依家被仔女入位迫宮,咁就真係攞嚟煩,叫定花生。
mocha20150323
|
原來黃道益未死嫁
jpwy    發表於 18-8-26 13:52
wcpcelia    發表於 18-8-26 09:57
kavenzou
|
mocha20150323 發表於 18-8-26 03:38
原來黃道益未死嫁

X2
hahaha1231
|
又係呢d
momling
|
冇$又煩,有$又煩
sjnl43
|
momling 發表於 18-8-26 08:26
冇$又煩,有$又煩
品格係要自細教, 住公屋都有幾個爭父母公屋

自細意思係佢識溝通開始

都敏俊C
|
brindlewin 發表於 18-8-26 00:52
我理解係例如我依家瓜柴,我啲私己8両金想,俾阿仔,但阿仔未 ...

我都覺得唔算爭,同埋係咪驚個2 奶會搶咗 d 物業,所以而家拎定先?
good_pig
|
sjnl43 發表於 18-8-26 08:31
品格係要自細教, 住公屋都有幾個爭父母公屋

自細意思係佢識溝通開始

我聽過爭個綠表資格
good_pig
|
kavenzou 發表於 18-8-26 05:28
X2

果日同朋友講起,以為係清朝嘅人添
Poyau
|
brindlewin 發表於 18-8-26 00:52
我理解係例如我依家瓜柴,我啲私己8両金想,俾阿仔,但阿仔未 ...

信託搞到搬石頭砸自己腳 似英軍單嘢咁
Poyau
|
信託要揾高人搞 出事就悔不當初
KATRINE
|

如果老豆再有二任太太,我想仔女係吾想益个女人。
good_pig
|
KATRINE 發表於 18-8-26 10:20
如果老豆再有二任太太,我想仔女係吾想益个女人。

而家親母都有份的
littlesister
|
咁有錢為左幾百萬告父母?分左都係一人百幾萬,已經分左家嗱?
cinda72.
|
我想知佢d仔女幾大,1977年已經信托?
good_pig
|
cinda72. 發表於 18-8-26 10:50
我想知佢d仔女幾大,1977年已經信托?

6x都有,黃道益99歲

佢個仔開左健樂通
cinda72.
|
good_pig 發表於 18-8-26 11:01
6x都有,黃道益99歲

佢個仔開左健樂通

咁77年都已經成年啦,應該唔駛信托喎
good_pig
|
cinda72. 發表於 18-8-26 11:02

咁又唔知wo
good_pig
|
cinda72. 發表於 18-8-26 11:02

報道指黃與羅金梅育有7女1子,本案4名原告為五子黃天賜、長女黃玉娟、四女黃慧娟及三女黃嫦娟,控告黃道益(99歲)及羅金梅(87歲)。黃道益現居於屯門瑜翠園,羅及入稟的4名子女則報稱地址在葵涌美順工業大廈。