求救。新貓&舊貓如何可以好好相處

mimi我愛你
|
最近加入左一隻新貓,體型比我舊貓大隻一陪「2歲仔」,我隻舊貓女「4歲」見到佢,勁惡想追住人哋打,好彩隻新貓比較林倩,佢哋究竟幾時先會Fd ?點樣可以令到佢哋Fd d?係咪真係要比佢哋打一場其實隻舊貓女已經追住隻新貓打過兩次,細細粒鬼死咁惡,係咁「胡」隻新貓,
唔好煩我
|
頭兩星期新貓應該困籠,初頭用布遮住,等佢地適應咗陣味先放出來,慢慢加時在外,而不是一次過放一齊
ccss115
|
尋日我有問過貓店老闆,佢話要將新貓放入camp隔住養一星期,等佢地慢慢適應
mimi我愛你
|
唔好煩我 發表於 18-8-26 09:03
頭兩星期新貓應該困籠,初頭用布遮住,等佢地適應咗陣味先放出來,慢慢加時在外,而不是一次過放一齊
...

因為屋企個籠太細。所以先諗住有人係屋企放隻新貓出嚟行吓。等佢唔使咁慘。但隻新貓又真係唔驚新環境,四周圍行,點知隻舊貓就唔鍾意啦⋯⋯
mimi我愛你
|
ccss115 發表於 18-8-26 09:04
尋日我有問過貓店老闆,佢話要將新貓放入camp隔住養一星期,等佢地慢慢適應

因為隻新貓太大隻,如果佢瞓咗入去,個貓籠就唔夠位放個貓砂盆,所以先諗住間唔中放佢出嚟去下廁所,但佢連廁所都唔去「唔知係咪唔敢去」,好驚佢喺個貓籠入邊瀨
bebeyi
|
mimi我愛你 發表於 18-8-26 08:57
最近加入左一隻新貓,體型比我舊貓大隻一陪「2歲仔」,我隻舊貓女「4歲」見到佢,勁惡想追住人哋打 ...

細嘅要困籠
呢段時間,你放喺猫女嘅時間同心機唔可以俾以前少
要俾佢知道細猫對自己地位冇威脅
mimi我愛你
|
bebeyi 發表於 18-8-26 09:12
細嘅要困籠
呢段時間,你放喺猫女嘅時間同心機唔可以俾以前少
要俾佢知道細猫對自己地位冇威脅

係呀,我依然都好錫隻舊貓女㗎,係咁摸佢同佢講野又抱佢,佢都係依舊同我一齊瞓,只不過係見到隻新貓係佢視線範圍出現就唔妥佢,起晒鋼係咁叫
wcpcelia    發表於 18-8-26 09:49
pp_pp1021
|
果時新貓同舊貓冇困籠,由佢地,一個星期fd過打band
mimi我愛你
|
pp_pp1021 發表於 18-8-26 09:19
果時新貓同舊貓冇困籠,由佢地,一個星期fd過打band

但係佢哋有冇打架?
pp_pp1021
|
mimi我愛你 發表於 18-8-26 09:20
但係佢哋有冇打架?

新果隻有打舊果隻,但只係輕輕打而已
mimi我愛你
|
pp_pp1021 發表於 18-8-26 09:21
新果隻有打舊果隻,但只係輕輕打而已

因為我隻舊貓發出啲聲大到全屋都聽到,勁大聲係咁泡吼,c6即刻阻止佢哋,整到屋企啲嘢跌晒
pp_pp1021
|
mimi我愛你 發表於 18-8-26 09:24
因為我隻舊貓發出啲聲大到全屋都聽到,勁大聲係咁泡吼,c6即刻阻止佢哋,整到屋企啲嘢跌晒
...

實會fu架,不過我地由佢fu, 我地已有養貓1x經驗,由得佢地,好快會好fd
mimi我愛你
|
pp_pp1021 發表於 18-8-26 09:25
實會fu架,不過我地由佢fu, 我地已有養貓1x經驗,由得佢地,好快會好fd

係呀,我隻手摸個隻新貓,唔記得洗手之後再掂隻舊貓,隻舊貓連我都fu埋,好彩縮得切
mimi我愛你
|
pp_pp1021 發表於 18-8-26 09:25

你意思係咪有佢哋打一場。。打打下就Fd
pp_pp1021
|
mimi我愛你 發表於 18-8-26 09:28
你意思係咪有佢哋打一場。。打打下就Fd

佢地又唔係仇恨對方,唔會真係打既,最多嚇下對方,兇下既姐,就算真係打,有一隻係林善既,兇果隻都會知林善果隻係冇惡意,慢慢就會fd架啦…
可能要長啲時間囉…越隔開佢地就越難fd,順其自然就得架啦…
mimi我愛你
|
pp_pp1021 發表於 18-8-26 09:30
佢地又唔係仇恨對方,唔會真係打既,最多嚇下對方,兇下既姐,就算真係打,有一隻係林善既,兇果隻都會知 ...

因為林倩新嗰隻真係好鬼大隻,起碼肥佢一陪,真係打起上嚟我驚舊嗰隻唔夠打炸,驚佢又屎又巴閉,到時又唔夠人打
mimi我愛你
|
pp_pp1021 發表於 18-8-26 09:30
佢地又唔係仇恨對方,唔會真係打既,最多嚇下對方,兇下既姐,就算真係打,有一隻係林善既,兇果隻都會知 ...

琴日凌晨四點打架嘈到我哋即刻要起身
pp_pp1021
|
mimi我愛你 發表於 18-8-26 09:35
因為林倩新嗰隻真係好鬼大隻,起碼肥佢一陪,真係打起上嚟我驚舊嗰隻唔夠打炸,驚佢又屎又巴閉,到時又 ...

咁如果擔心一係分開佢地先,不過我地果時真係由得佢地,佢地一個惡一個林善會各自搵個地方架啦…
pp_pp1021
|
mimi我愛你 發表於 18-8-26 09:36
琴日凌晨四點打架嘈到我哋即刻要起身

兩隻都係仔?
mimi我愛你
|
pp_pp1021 發表於 18-8-26 09:37
兩隻都係仔?

一仔一女,林善果隻新嘅係仔,本身琴晚都冇乜嘢舊嗰隻依舊同我瞓覺係房,唔知係咪新嗰隻八卦上咗間房,比舊嗰隻見到,唔鍾意,之後就開始開波,舊嗰隻追住新嗰隻打,我哋就嚇到即刻彈起身,最後都要困返新嗰隻入籠,先可以安心瞓覺