大孖瘡

jyjy1684825
|
人生最痛…不过意外發現
在谷瘡時用指头大力压瘡3-5分鈡,力度要有痛感嘅程度,压一次就夠。瘡会在半日内消腫,2日变成一個小点(化妆一定遮到),摸到瘡还在但妳会知患处其实已经好緊.
如果已在爆發階段,相同嘅操作,瘡亦会快D好,如膿头很快浮面,瘡印亦会好快淡化。
这方法有点激…有jm同我一樣嘅经验嗎?
Poyau
|

cakii
|
good luck
pp_pp1021
|
我都想知,最近爆左兩大粒石頭蒼,仲要冇龍頭,唔知幾時先熟可以支
jyjy1684825
|
pp_pp1021 發表於 18-8-27 00:21
我都想知,最近爆左兩大粒石頭蒼,仲要冇龍頭,唔知幾時先熟可以支
...

妳揀一粒試下大力压著3-5分鈡,臨瞓先压。要压落去有痛感至得.如無意外,粒瘡会好快变鬆,無咁實,这就代表有效果。
hahaha1231
|
用消毒棉敷
勁work
李豆豆
|
jyjy1684825 發表於 18-8-27 11:32
妳揀一粒試下大力压著3-5分鈡,臨瞓先压。要压落去有痛感至得.如無意外,粒瘡会好快变鬆,無咁實,这就代 ...

點解要臨瞓先壓既?
jyjy1684825
|
李豆豆 發表於 18-8-27 12:15
點解要臨瞓先壓既?

夜晚瞓咗唔会再驚动粒瘡,試效果最準確。
李豆豆
|
jyjy1684825 發表於 18-8-27 13:06
夜晚瞓咗唔会再驚动粒瘡,試效果最準確。

咁今晚試下先,有粒瘡生左好耐喇
jyjy1684825
|
李豆豆 發表於 18-8-27 13:59
咁今晚試下先,有粒瘡生左好耐喇

有無敷一pat pat mask 嘅習慣?
我發觉敷E种mask D 大孖瘡好难recover. 唔知妳係咪咁?
李豆豆
|
jyjy1684825 發表於 18-8-27 15:31
有無敷一pat pat mask 嘅習慣?
我發觉敷E种mask D 大孖瘡好难recover. 唔知妳係咪咁?
...

媽屎都冇敷
hpy119
|
千祈咪多手走去唧瘡呀,如果唔係留疤架喇。個人會用星期四茶X果隻暗瘡膏,佢勝在快,搽上去粒瘡唔使幾耐就乾,輕輕刮下就搞掂,平日化咗妝出街搽都OK
jyjy1684825
|
hpy119 發表於 18-9-4 12:43
千祈咪多手走去唧瘡呀,如果唔係留疤架喇。個人會用星期四茶X果隻暗瘡膏,佢勝在快,搽上去粒瘡唔使幾耐就 ...

唔係唧,係压,用指頭大力壓3-5分鐘。
下次生大孖倉時验证下。我就work,所以觉得大部份人都話唔好掂,其實不一定完全正確。我都係意外發現咋。