中左後有無必要每日驗綠d?

dunuknow_ww
|
有陰影呀,上胎4wk驗到中左到8wk驗唔到心跳,成個過程無流啡無流血,無作嘔無食唔落,藥流一次又唔成功痴得好實⋯
等左年幾終於驗到中左,而家係4wk2,請問有需要驗綠d直至wk7照閃閃嗎?可以見到每日加深?定驗到深過對照色就可以唔再驗綠d?

4wk會唔會有早孕不適?好擔心又好似上次咁呀⋯⋯好想快啲想作嘔(認真)
ipcs
|
dunuknow_ww 發表於 18-8-26 13:01
有陰影呀,上胎4wk驗到中左到8wk驗唔到心跳,成個過程無流啡無流血,無作嘔無食唔落,藥流一次又唔成功痴得 ...

我驗到同對照線一樣就無再驗喇
kakakwok716
|
唔好驗啦,你咁好大壓力架,會影響個胎架,放鬆d,一定會痴實你
love_bbbabe
|
唔會一直驗綠D㗎喔!綠D驗HCG都有個Limit㗎,加上HCG唔係一直上升,升到一定程度會降番落黎!所以綠D會後期變得唔準
dunuknow_ww
|
ipcs 發表於 18-8-26 13:02
我驗到同對照線一樣就無再驗喇

請問之後就一直等照閃閃嗎?
dunuknow_ww
|
love_bbbabe 發表於 18-8-26 13:49
唔會一直驗綠D㗎喔!綠D驗HCG都有個Limit㗎,加上HCG唔係一直上升,升到一定程度會降番落黎!所以綠D會後期 ...

原來係咁!我之後呢段時間有無野做到?
dunuknow_ww
|
kakakwok716 發表於 18-8-26 13:05
唔好驗啦,你咁好大壓力架,會影響個胎架,放鬆d,一定會痴實你

多謝你,因為上次唔聲唔聲原來無左,我仲係好大陰影
ipcs
|
dunuknow_ww 發表於 18-8-26 14:39
請問之後就一直等照閃閃嗎?

係呀,不過中間試過用紅D睇下會唔會勁深色。
love_bbbabe
|
dunuknow_ww 發表於 18-8-26 14:40
原來係咁!我之後呢段時間有無野做到?

其實無嘢可以做,除佐抖多啲之外
我要做媽媽
|
我逗覺得你如果冇問題既話唔使一直驗喇,自己休息多D就得喇
KittyKittylolo
|
有陰影呀,上胎4wk驗到中左到8wk驗唔到心跳,成個過程無流啡無流血,無作嘔無食唔落,藥流一次又唔成功痴得 ...

我有好似你咁做呀,我中咗之後,隔兩三日就要綠D,確保佢仲痴緊我, 直至第八個禮拜去產檢聽到心跳。。 因為我都覺得佢隨時走咗,我唔知,好擔心。。 所以為咗免除自己擔心,我兩三日就再確保佢仲喺度一次
bchuma
|

我覺得你需要放鬆心情等到7wk,唔需要成日驗噶
dolldollk
|

我明呀..上次我化學完而家中咗頭個2個星期真心驚, 我就有日日望下綠D, 到2條一樣深就無再驗, 但係當習慣咁, 無壓力既, 我同自己講有加深就當佢仲係度, 如果減色就當比個心理準備自己, 搵一個方法係令自己安心就得架喇
dunuknow_ww
|
dolldollk 發表於 18-8-27 12:11
我明呀..上次我化學完而家中咗頭個2個星期真心驚, 我就有日日望下綠D, 到2條一樣深就無再驗, 但係當習慣咁 ...

有人明白太好了我都明白要放鬆,但好難做到,因為等左好耐同自己有問題唔易自然有⋯而家好留意自己有無早孕反應,做定plan b係ivf,叫有多個計劃
dolldollk
|
dunuknow_ww 發表於 18-8-27 14:23
有人明白太好了我都明白要放鬆,但好難做到,因為等左好耐同自己有問題唔易自然有⋯而家好留意自己 ...

放鬆方法好多, 就搵個自己覺得舒服就好喇~我都係d指數好差, 等到頸都長先自然有, 係緊張d, 岩岩第一次產檢完我又開始擔心第2次 我由3, 4wks已經黎料...唔舒服到而家
dunuknow_ww
|
dolldollk 發表於 18-8-27 14:38
放鬆方法好多, 就搵個自己覺得舒服就好喇~我都係d指數好差, 等到頸都長先自然有, 係緊張d, 岩岩第一次產檢 ...

有唔舒服係好事呀 証明bb健康長大中我不知幾想作嘔哈哈哈
我到9月中先睇醫生,希望順順利利
dolldollk
|
dunuknow_ww 發表於 18-8-27 15:51
有唔舒服係好事呀 証明bb健康長大中我不知幾想作嘔哈哈哈
我到9月中先睇醫生,希望順順利利
...

只係証明到我個人太敏感 放心, 總之唔好動氣同唔好大緊張, 好快就到產檢日, BB一定會痴實你~
haha748494
|
BB唔會因為你每日驗綠D而點樣?順其自然,你最緊要系放鬆心情,多D休息。