淘寶揀錯集運,請教⋯

cameo
|
淘寶揀錯集運,請教⋯

我原本揀SF集運(apps有顯示的),付款時佢有再要揀,但可能apps問題變左空白,我按了確認。

今日先睇到d貨應該去曬四方集運,我見到「廣東省⋯乜乜⋯四方A集運倉」

請問我係咪都如常等到貨齊之後,喺四方集運合拼發貨?到時都會有「香港」四方嘅自取點俾我再揀嗎?

thanks so much
applefei
|
cameo 發表於 18-8-26 13:51
淘寶揀錯集運,請教⋯

我原本揀SF集運(apps有顯示的),付款時佢有再要揀,但可能apps問題變左空白,我按 ...

是的,同順豐一樣咁集運,四方有香港自取點。或者送貨上門。
jasmineoj
|
四方試過hold 住我啲貨成個月都唔送…
cameo
|
jasmineoj 發表於 18-8-26 19:34
四方試過hold 住我啲貨成個月都唔送…

我都有睇bk嘅淘寶share,我之前都係用私集,已幾年冇淘,見附近開左SF站收件好方便,所以一心係SF官集簡單(d野好輕,價錢唔太影響)
如果我一早知「揀官網」會出錯,我用四方就不如用私集好過啦!
查實我都未用過官集,係咪only喺番淘寶apps內操控就ok?齊貨到集運,就直接喺淘寶apps合拼出貨嗎?
還是好似私集咁?都要去香港四方web登記登入之類?

jasmineoj
|
cameo 發表於 18-8-26 19:40
我都有睇bk嘅淘寶share,我之前都係用私集,已幾年冇淘,見附近開左SF站收件好方便,所以一心係SF官集簡單 ...

係可以喺晒淘寶入面㩒,只係四方呢間嘢唔好
kmbb519
|
cameo 發表於 18-8-26 19:40
我都有睇bk嘅淘寶share,我之前都係用私集,已幾年冇淘,見附近開左SF站收件好方便,所以一心係SF官集簡單 ...

唔駛去四方個網,係淘寶裡面㨂就可以,到哂之後就係淘寶果度集就得,如果你件野唔大,用自取櫃都方便
cameo
|
kmbb519 發表於 18-8-26 22:54
唔駛去四方個網,係淘寶裡面㨂就可以,到哂之後就係淘寶果度集就得,如果你件野唔大,用自取櫃都方便
...

thanks
我唔敢用櫃,因為有時淘寶pack貨好誇張
我尋晚先下單,集運起碼幾日先齊貨,應該係合拼集運時,喺淘寶會要求我都即時付運費嗎?

thanks again
ng
|
我用過兩次細包裹,齊貨後會短訊通知上淘寶比運費,預設會係送貨上門,可以改自提點/郵局/便利店/自提櫃,再計運費付款,我兩次都係今日付翌日到,暫時都好ok,自提櫃有兩間公司選擇,我都估唔到唔洗等,試過sf要等幾日至有位
ng
|
仲有,我覺得用電腦版改選集運方式比手機版方便
anyuser18
|
按香港集運個圓形,就入到去管理哂啲集運
齊哂可一次過寄,當然鍾意分開幾件寄都得嘅
咁合併後再選送上門自取定便利店
上門住宅就會送上門時再收多廿蚊
所以我後來全用自取點
收到短訊就去取,一般都有好幾日付倉期
我用4px又好彩無乜問題
anyuser18
|
官集默認菜鳥(即4px中通)
在訂單按入集運可改做順豐官集
然後先付款,步驟要多一重
cameo
|
ng 發表於 18-8-26 23:39
我用過兩次細包裹,齊貨後會短訊通知上淘寶比運費,預設會係送貨上門,可以改自提點/郵局/便利店/自提櫃, ...

Thanks解說好清晰

我之前冇諗過用apps揀集運會出問題,下次都係要電腦版先得,因為第一次明明已選SF集運(有顯示SF),之後又要再揀就變空白,按確認左,佢當時都100%肯定冇顯示出「四方」,只睇到係已選集運,都幾伏吓⋯我就去左下一個step了⋯今日先見到原來去曬四方⋯

我上香港四方個web,只見取貨點、取貨櫃for收件。
係咪SF先有郵局?便利店?因為我都想睇如果四方都可以,呢2個途徑限重量/size,不過又搵唔到相關資料!

thanks again
cameo
|
anyuser18 發表於 18-8-27 00:12
官集默認菜鳥(即4px中通)
在訂單按入集運可改做順豐官集
然後先付款,步驟要多一重

我原本係揀左SF,之後可能apps出錯,要我再揀集運,變左空白冇野揀!

我都唔揀送上門,我唔可以突然送貨到,未必有人收貨,自己去取件容易就時間、兼多數快d。

希望我都可以正常收貨啦
grawong
|
cameo 發表於 18-8-27 00:13
Thanks解說好清晰

我之前冇諗過用apps揀集運會出問題,下次都係要電腦版先得,因為第一次明明已選S ...

https://world.taobao.com/markets/all/2016_logistics?spm=a21wu.241046-us.3982445802.dc2.6c9356dbYteSMb&pos=1&acm=lb-zebra-241046-2061522.1003.1.2518654_0&scm=1003.1.lb-zebra-241046-2061522.OTHER_50518330_2518654

你click入重量與體積限制,就可以睇到你想睇嘅資料,或者喺你合併貨物時可以見到。...缺點就係入庫稍慢,其他冇乜問題。
我最近用過4px幾次,都係自提,多數係今發明至,ok呀!

cameo
|
grawong 發表於 18-8-27 00:25
https://world.taobao.com/markets/all/2016_logistics?spm=a21wu.241046-us.3982445802.dc2.6c9356dbYteS ...

搵到便利店重量及各樣限制了