孕後期,皮膚起痕粒

mofeayan
|

34週,突然手指腳指起左啲好似小水泡的痕癢粒粒
有無jm知係咩來?(emoji)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
木子云
|
我都有呀,應該係濕氣,好痕。但後面又好返,我有泡腳間中去濕。但唔和你體質啱唔啱
mofeayan
|
木子云 發表於 18-8-26 17:04
我都有呀,應該係濕氣,好痕。但後面又好返,我有泡腳間中去濕。但唔和你體質啱唔啱
...

你用咩泡腳啊?
但因為係34週後期了,我怕係胎毒太勁,發到出來(emoji) 諗緊使吾使清胎毒
Kinkikuk
|
木子云 發表於 18-8-26 17:04
...

我都有,喺大脾,大粒d,唔紅,但好痕
我要做媽媽
|
你試下搽D保濕既CREAM喇
mofeayan
|
我要做媽媽 發表於 18-8-26 17:53
你試下搽D保濕既CREAM喇

搽過都吾得啊
本身無皮膚問題,係宜家孕後期先起
怕係對個B有咩影響
bchuma
|
mofeayan 發表於 18-8-26 15:00

係濕熱,我啱懷孕果時都係,成手都係,我仲擦固醇類,好翻左,當時我唔知道自己懷孕左
hoimin
|
我全身都係呀......係荷爾蒙改變 對bb冇影響 你34週可以食少少涼野清下胎毒 好多人話怕早產遲d先食 但太遲食冇效 純粹個人意見
mofeayan
|
hoimin 發表於 18-8-26 23:41
我全身都係呀......係荷爾蒙改變 對bb冇影響 你34週可以食少少涼野清下胎毒 好多人話怕早產遲d先食 但太遲 ...

無影響就好,我怕係胎毒太勁,影響到bb會有濕疹(emoji)
木子云
|
mofeayan 發表於 18-8-26 17:06
你用咩泡腳啊?
但因為係34週後期了,我怕係胎毒太勁,發到出來(emoji) 諗緊使吾使清胎毒
...

你都可以適當清下胎毒我覺得,反正你都後期,我係用花椒加薑煲滾泡腳,我孕中期已經有。
木子云
|
Kinkikuk 發表於 18-8-26 17:06
我都有,喺大脾,大粒d,唔紅,但好痕

我果時係手指那,腳趾那,腳趾關節,手指關節,手背,腳背,痕到不得了。。我果d係好似水泡咁,密集嘅,攞命。。
手氣腳氣咁

fansub
|
我而家34w,上星期都開始有!只係腳背,少少痕咁。
我覺得係因為著鞋腳腫易出汗,乜原來同胎毒有關?
Chingyeeyeee
|
mofeayan 發表於 18-8-26 15:00

我32W,我都有,淨係右手中指那有,其他地方冇,好痕啊
yangw
|
學到野~我太太都有呢種情況不過呢個星期就冇見佢話痕。如果之後又有呢個情況我就知道點做啦。
haha748494
|
試下擦cream,如果唔見好轉,就要睇醫生喇。
mofeayan
|
haha748494 發表於 18-8-27 17:22
試下擦cream,如果唔見好轉,就要睇醫生喇。

我今日試下用金銀花煲水浸下,睇下會吾會有效
haha748494
|
回覆 mofeayan 的帖子

系吖,金銀花水煲濃D,浸多幾次。浸完抹乾要擦cream。