小小事都唔開心

chocofds
|

8週未見肚,星期六去銀行職員辦文件,人山人海,職員比客occupy 住,我預計等一陣,一排椅上有一男子,另外中間細路同佢媽咪坐,中間男子同細路有空位,我問唔該:跟住坐左落去。

基本上掂唔到佢地,個細路應該4-5歲。開始同媽咪講好多令我尷尬說話。
仔:點解佢坐落黎,好迫呀!
媽咪話:姐姐咁迫都坐落黎即係佢都好支力。
(哩兩句最令我尷尬...)
唉!最尾細路走左去跑,我唔好意思,好似迫走佢...結果我都出左中銀外面企...

咁我又唔係怪個細路,但我見個媽都有教仔,但都教到個仔比較自私。
(其他言談中都聽到個仔為人比較自我)

搞到我都好驚第時小朋友係咁...
咁都胡思亂想一餐...

麻每吉
|
chocofds 發表於 18-8-26 15:18
8週未見肚,星期六去銀行職員辦文件,人山人海,職員比客occupy 住,我預計等一陣,一排椅上有一男子,另外 ...

其實唔洗諗咁多,啲小朋友不知幾好精力,有需要就坐啦
珍惜眼前
|
個阿媽雖然有同小朋友解釋...但媽媽竟然話咁迫都坐埋黎證明姐姐都好攰..句說話就有少少奇怪
chocofds
|
珍惜眼前 發表於 18-8-26 16:21
個阿媽雖然有同小朋友解釋...但媽媽竟然話咁迫都坐埋黎證明姐姐都好攰..句說話就有少少奇怪
...

我覺得其都係比說話我聽... 不過宜家細路好似好難教...
珍惜眼前
|
chocofds 發表於 18-8-26 16:31
我覺得其都係比說話我聽... 不過宜家細路好似好難教...

其實唔係而家難教...而係好多家長唔識教,因為自身教養都有問題,又點教得出好小朋友呢⋯⋯身教勝過說教
我要做媽媽
|
係吖,其實係本身好多家長本身就有好多問題,湊BB都係一個自我改正既過程
bchuma
|
8週未見肚,星期六去銀行職員辦文件,人山人海,職員比客occupy 住,我預計等一陣,一排椅上有一男子,另外 ...

無霖咁多啦,唔需要太介意,童言無忌。
JD930
|
珍惜眼前 發表於 18-8-26 16:21
...

係咯
RubyYu07
|
童言無忌,你唔需要咁在意。
chocofds
|
RubyYu07 發表於 18-8-26 23:01
童言無忌,你唔需要咁在意。

所以我覺得好委屈,因為其實我都係未陀穩想搵個位減低比人撞,又知道佢只係細路仔,但講左2-3分鐘話好迫-/- 我就好難堪徹退。就好似其他人情況,如生理期想坐下都比老人家叫行開... 有口難言,做女仔真是命苦...
(由於經常作嘔成件事好sad) 希望BB 快點大啦!...
dolldollk
|

無架, 呢d位緊係自己身體緊要, 話知佢講咩, 我都未見肚, 都係攬住個肚坐落去, 你估到就估到, 估唔到咪當我阻地方囉~下次都唔會再見架啦, 話知佢講咩
鑽石瞳瞳
|

恕我直言,你真你太敏感喎,
其實真係好少事,小朋友講野童言無忌,
唔需要太執著,至於個媽媽講野令你覺得
難受,其實你都唔需要太介意,改變唔到人地把口,只好改變自己心態,當時聽左句說話唔舒服,就直接同佢講,我現在是孕婦,有需要坐,相信你當時講左,個媽媽應該會同你講唔好意思,至於日後點較小朋友,亦唔洗而定諗咁多,產前產後係情緒變化大的,你而家應該專心養胎.

chocofds
|
dolldollk 發表於 18-8-27 12:08
無架, 呢d位緊係自己身體緊要, 話知佢講咩, 我都未見肚, 都係攬住個肚坐落去, 你估到就估到, 估唔到咪當我 ...

多謝大家安慰個心都舒服d,我都覺得自己太敏感。你講得好岩! 我明白啦! 多謝大家!:)
JD930
|
chocofds 發表於 18-8-27 13:26
多謝大家安慰個心都舒服d,我都覺得自己太敏感。你講得好岩! 我明白啦! 多謝大家!:)
...

放鬆啲,我都明白好難不過一齊加油啊
haha748494
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

湊小朋友都系家長成長歷程。大家一齊加油。