望大家可以寬容點

bbsonyy
|
前兩日幫朋友手湊一個5歲自閉小朋友, 平時都成日見, 知佢難搞, 但佢媽媽有事要做, 唯有頂硬上

頭兩個鐘留係屋企, 小朋友一陣大叫, 一陣大喊, 以前都唔會甘, 食既玩既完全安撫唔到, 終於比鄰居投訴, 管理處拍門。。。
唯有落街行下, 等佢媽媽返黎 , 點知一落街除左對鞋, 死都唔肯著, 起初我嘗試抱起佢, 但抱抱下已經冇力, 放返落地仲要訓係條街到, 我已經好攰, 又要承受路人的目光, 感覺好難受, 如是者, 拉拉扯扯, 行下叫下訓下地, 等到佢媽返黎

希望大家對有需要的小朋友可以寬容一點, 其實個個都想舉止優雅, 人見人愛, 但事實上好多野大人小朋友都唔想的
凍奶茶少奶
|
多謝分享,SEN兒童真係令大人好辛苦
crystal媽咪
|

你好好呀!!!幫手照顧
marinabay
|

小朋友加油。

月見草
|
bbsonyy 發表於 18-8-26 16:40
前兩日幫朋友手湊一個5歲自閉小朋友, 平時都成日見, 知佢難搞, 但佢媽媽有事要做, 唯有頂硬上

頭兩個 ...

係!
早幾日約朋友飲茶,佢帶咗A仔仔出嚟,佢仔仔由出世我哋見到佢依家10歲,真係冇乜大進步,加上長大咗力水又大,有時已經拉佢唔住,心裏好替朋友難過,真係完全諗唔到幾時望到家鄉!
油麥麥
|
專業人士湊會專業方法,可以試下聯絡社福機構幫手暫託
Koala_Chu
|
日間都俾鄰居投訴
bbsonyy
|
油麥麥 發表於 18-8-26 17:16
專業人士湊會專業方法,可以試下聯絡社福機構幫手暫託

佢去開果間托管只開星期一至六, 甘岩果日星期日, 冇開。。。
bbsonyy
|
Koala_Chu 發表於 18-8-26 17:22
日間都俾鄰居投訴

其實我都理解鄰居點解投訴, 不停大叫大喊個幾兩個鐘,唔係bb果種, 真係好大聲, 係騷擾到人
anyuser18
|
妳好有愛心,俾一百個讚您
Koala_Chu
|
bbsonyy 發表於 18-8-26 17:33
其實我都理解鄰居點解投訴, 不停大叫大喊個幾兩個鐘,唔係bb果種, 真係好大聲, 係騷擾到人
...

不過鄰居可能唔係想投訴, 可能聽到小朋友大喊大叫, 以為家暴, 因為你平時屋企唔會咁嘈
bbsonyy
|
月見草 發表於 18-8-26 17:14
係!
早幾日約朋友飲茶,佢帶咗A仔仔出嚟,佢仔仔由出世我哋見到佢依家10歲,真係冇乜大進步,加上長大咗 ...

其實都見到小朋友有進步, 起碼5歲之後唔駛著片, 同埋冇再撞個頭

之前幫手湊時, 佢要不停撼頭落地, 係好大力果隻, 彭彭聲, 好得人驚的, 我拉到冇晒力, 路人見到又係搖搖頭甘睇住, 但大人控制唔到, 冇晒辦法
國王陛下
|

其實所以每次出街見到啲特別扭既小朋友,我都唔會介意佢地,有啲人真係會出聲,眼啤啤咁,但講真人地背後有啲咩我地真係唔會知
|
bbsonyy 發表於 18-8-26 16:40

頭兩個 ...

平常小朋友與媽媽在在家怎相處?

docomo
|
Koala_Chu 發表於 18-8-26 17:35
不過鄰居可能唔係想投訴, 可能聽到小朋友大喊大叫, 以為家暴, 因為你平時屋企唔會咁嘈
...

我都覺得係咁
靚靚C9
|
好奇問,其實佢地長大後會同普通人一樣定點?
bbsonyy
|
12312 發表於 18-8-26 17:42
平常小朋友與媽媽在在家怎相處?

係屋企就唔知喇, 平時出街都會大叫, 佢媽就帶佢埋一邊叫, 盡量唔騷擾人,火車上就帶小朋友落車, 叫我地繼續行程, 等陣先會合返
二世龜
|
路人目光,難受

我覺得係你自己心理,人地經過,2秒都走,何必在意?

唔望仲驚啦(人天性八掛,有事發生都要夠8先會幫手,發生乜事都唔理又話冷漠)
bbsonyy
|
靚靚C9 發表於 18-8-26 17:50
好奇問,其實佢地長大後會同普通人一樣定點?

應該唔會係普通人, 佢媽有提過到自己老左, 照顧唔到就安排宿舍比小朋友住, 盡量唔想拖累正常的家姐。
芳姑姐
|
睇見都好難過,其實在懷孕前父母可以做什麼?