自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我明呀,行過就算,唔會指指點點人地,無人想個小朋友咁樣

公爵府

bbsonyy 發表於 18-8-26 16:40
前兩日幫朋友手湊一個5歲自閉小朋友, 平時都成日見, 知佢難搞, 但佢媽媽有事要做, 唯有頂硬上

頭兩個 ...

你又唔熟手,比人投訴都係咁話啦,要留喺屋企,屋內最多困獸鬥,你喺街上有咩意外你就大檸樂喇!

子爵府

畀面勳章

芳姑姐 發表於 18-8-26 18:27
睇見都好難過,其實在懷孕前父母可以做什麼?

應該係冇野可以預防,而懷孕時亦唔會check到,只有到出世後病徴浮現時去check先會知

珍珠宮

呢D產前檢查check唔到的

公爵府

紫翹 發表於 18-8-26 18:34
呢D產前檢查check唔到的

係呀,check唔到,慘過唐氏!

珍珠宮

回覆樓主

小朋友現在有冇做任何訓練呀?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

20020116 發表於 18-8-26 18:32
你又唔熟手,比人投訴都係咁話啦,要留喺屋企,屋內最多困獸鬥,你喺街上有咩意外你就大檸樂喇!
...

我都同意, 如果喺街一樣大叫大喊重難攪
總有離別的時候

男爵府

回覆樓主

少來一D厭惡嘅眼神,少一句"點教仔/女㗎?""冇家教!""留番係屋企啦!"⋯已經幫到佢地好多!

男爵府

回覆樓主

小朋友應該係因為見唔到媽媽、不安所以又引發呢啲過激行為,不過平時照顧者都係好辛苦架啦,講包容⋯當將件事講開黎果陣啲人咪會話包容囉、但好多時喺街真實遇到時,一樣會因為唔知果個小朋友係A仔而用歧視眼光甚至說話黎怪責家長唔識教

伯爵府

冇野可做,唯一可做係當小朋友仲細時盡早發現,盡快治療

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主好好心幫人照顧特殊兒童,但唔建議帶佢落街,怕會走失就好大件事,下次都係留家投訴也沒辦法,走失了唔知點搵,怕別人眼光一回事,佢地會突然甩開你的手跑了去。

公爵府

Chowying 發表於 18-8-26 18:37
我都同意, 如果喺街一樣大叫大喊重難攪

大叫都事小,怕佢地情緒激動跑出馬路或者做危險動作,捉唔住佢就大大鑊

男爵府

20020116 發表於 18-8-26 18:32
...

都係。 當時太亂, 冇考慮周全

出街時小朋友不停踢走對鞋, 我仔就幫手執返, 小朋友想跑走時, 佢姐姐就同我一齊拉住, 好彩有兩個小幫手

侯爵府

2018復活節勳章

bbsonyy 發表於 18-8-26 16:40
前兩日幫朋友手湊一個5歲自閉小朋友, 平時都成日見, 知佢難搞, 但佢媽媽有事要做, 唯有頂硬上

頭兩個 ...

我完全明白,我家都有,父母永遠係最辛苦

尤其唔知嘅人見到,一句得埋來就話無家教個啲,其實聽到,真係難聽過粗口

禁止訪問

公爵府

bbsonyy 發表於 18-8-26 18:51
都係。 當時太亂, 冇考慮周全

出街時小朋友不停踢走對鞋, 我仔就幫手執返, 小朋友想跑走時, 佢姐姐就 ...

咪係囉,如有下次,你唔好咁冒險喇。

男爵府

回覆樓主:

辛苦了樓主同小朋友媽媽,take care 一個sens小朋友真係唔容易,希望大家多d包容,唔好咁容易就話人無家教,唔識教就唔好生etc,好多sens小朋友表面正常,但一到一d 位就會爆發出黎,常人係分唔出,家長真係有苦自己知

男爵府

回覆樓主:

我個隣居就係做呢類托管服務,佢話同佢地出街要一眼關七眼明手快,要唔好比佢地傷到佢自己,好大責任

公爵府

淘寶 發表於 18-8-26 18:51
我完全明白,我家都有,父母永遠係最辛苦

尤其唔知嘅人見到,一句得埋來就話無家教個啲,其實聽到,真係 ...

算啦,不知者不罪,自己睇開啲囉,呢兩年已經叫多啲人認識咩一回事,但好難期望個個都明。呢度都見過jm講,有啲個細路自己嘅祖父母都不能明白體諒,一味怪個新抱唔識教,咪仲啞子食黃蓮!

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至