地獄廚神: 點解我次次炸野都炸得咁衰?

sumlam
|

我整炸蝦餅,已經攪到最細火啦,次次都燶 ,跟住唔知點解個皮仲有啲白點點,請問點先可以炸得靚? 謝謝
babywater
|
sumlam 發表於 18-8-26 20:21
我整炸蝦餅,已經攪到最細火啦,次次都燶 ,跟住唔知點解個皮仲有啲白點點,請問點先可以炸得靚? ...

蝦肉自己剁,系味未索乾d水
babywater
|
我整炸蝦餅,已經攪到最細火啦,次次都燶 ,跟住唔知點解個皮仲有啲白點點,請問點先可以炸得靚? ...

果d白色點點應該系好似豬肉飛水時走d嘢出來一樣
333s
|
虾上些粉, 才煎或炸。

虾好快熟, 煎完一邊, 再煎另一邊。
sumlam
|
babywater 發表於 18-8-26 20:55
蝦肉自己剁,系味未索乾d水

唔係自己剁, 買現成的, 不過我覺得一路炸時都好似好多水標出黎咁

秋天與楓葉
|
炸蝦餅唔會用最細火
炸野一定要油夠熱先落
炸蝦餅用中火,最尾轉大火迫晒d油出嚟
見你塊蝦餅細同薄,唔洗炸好耐
蝦易熟你見外面轉金黃色就得喇
你炸得太耐咪燶同d蛋白質流晒出嚟
wcpcelia    發表於 18-8-28 10:32
sumlam
|
秋天與楓葉 發表於 18-8-26 21:11
炸蝦餅唔會用最細火
炸野一定要油夠熱先落
炸蝦餅用中火,最尾轉大火迫晒d油出嚟

犀利, 講中哂我真係炸左好耐, 因我成日炸野都燶, 唔敢中火或大火炸
請問如果整咕嚕肉, 炸排骨應該用細火定中火?? THX

同埋請問, 我次次炸完啲油都有好多粉, 係咪正常架??

chrisdina
|
我撘單問你地炸野d油用一次定重用?
同埋炸果時d油彈黎彈去點處理?
Thanks
秋天與楓葉
|

..
秋天與楓葉
|
sumlam 發表於 18-8-26 21:25
犀利, 講中哂我真係炸左好耐, 因我成日炸野都燶, 唔敢中火或大火炸
請問如果整咕嚕肉, ...

我都好多年無整炸野
炸肉類都係一般用中火炸,最尾用大火迫晒d油出
文字描述好難講得好清楚
你上youtube search咕嚕肉、炸排骨既片睇下仲易明
睇一次唔明,睇多幾次,我都咁樣睇睇下就識多d

上完粉要整走多餘既粉,太厚粉自然甩粉

sumlam
|
秋天與楓葉 發表於 18-8-26 23:01
我都好多年無整炸野
炸肉類都係一般用中火炸,最尾用大火迫晒d油出
文字描述好難講得好清楚

唔該哂, 其實我睇左好多片, 但我覺我地煮野都係冇天份, 煮極都係差 中火次次炸都燶到唔食得

sumlam
|
chrisdina 發表於 18-8-26 21:34
我撘單問你地炸野d油用一次定重用?
同埋炸果時d油彈黎彈去點處理?
Thanks

我唔會重用, 因我好小炸野, 同埋話翻用油對身體唔好

wmkcnw
|
sumlam 發表於 18-8-26 23:25
唔該哂, 其實我睇左好多片, 但我覺我地煮野都係冇天份, 煮極都係差 中火次次炸都燶到唔食得:igiveup ...
用電炸鍋或者空氣炸鍋。
如果只係用普通鍋,要細細個同薄, 仲要係1次炸少少。
如果鍋係厚身, 家用爐唔夠熱, 油溫唔穩定, 好難炸得好

ipipipip
|
sumlam 發表於 18-8-26 23:25
唔該哂, 其實我睇左好多片, 但我覺我地煮野都係冇天份, 煮極都係差 中火次次炸都燶到唔食得:igiveup ...

唔好太傷心
你有人陪

我家下索性唔煎唔炸

healthymimi
|
airfry 或焗容易D
kitbebe
|
可能係油溫唔啱!
brindlewin
|

似肉餅

你自己剁的?還是買的?可能不是純蝦肉,溝得肥豬肉太多。
cy101
|
買番黎? 本身食法係預人炸? 定煎? 外層COATING 有時會好易燶!

油溫預熱時, 唔好去到大熱時先轉中火, d油溫唔會即刻下降, 咁你即係仲係高溫炸緊佢!
luckybaby2011
|
ipipipip 發表於 18-8-28 00:22
唔好太傷心
你有人陪

me2,外面好靚入面又唔熟、d油又浪費(keep唔到又唔想日日炸)、放棄
sumlam
|
brindlewin 發表於 18-8-28 09:10
似肉餅

你自己剁的?還是買的?可能不是純蝦肉,溝得肥豬肉太多。

買架, 超市一PACK寫住蝦膠