懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

打算買八珍12人份量,跟住再買多一支甜醋,自己加多兩打蛋入去,準備比自己同上嚟探我嘅親友食,因為啲人都係鍾意食雞蛋嘅多。
至於唔會上嚟探我冇咁熟嘅朋友就派薑醋券算啦。

複式洋房

lokyee0704 發表於 18-8-28 20:08
打算買八珍12人份量,跟住再買多一支甜醋,自己加多兩打蛋入去,準備比自己同上嚟探我嘅親友食,因為啲人都 ...

我同你諗法一樣

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

efren 發表於 18-8-26 21:53
我老公想搵佢呀媽煲,但我唔相信99的衛生,有無媽媽都係靠自己煲? 薑皮是否留返沖涼用?
...

我99話幫我煲,但我拒絕左,因爲又係衞生問題;至於我媽唔係廣東人,唔識整所以冇叫佢整。
我寧願食八珍現成算數 費事煩

大宅

gobaa49 發表於 18-8-29 11:55
我99話幫我煲,但我拒絕左,因爲又係衞生問題;至於我媽唔係廣東人,唔識整所以冇叫佢整。
我寧願食八珍現 ...

搵到知音人了,我老公超想我外判比99煲,但99出名無衛生常識,我怕有曱甴入左個煲佢都唔知啦,我唔想坐月都腸胃炎肚痾 而家打算自己煲,大家知唔知邊個街市買薑啲姐姐會幫手批埋皮?之前有媽媽試過買到

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

efren 發表於 18-8-29 12:19
搵到知音人了,我老公超想我外判比99煲,但99出名無衛生常識,我怕有曱甴入左個煲佢都唔知啦,我唔想坐月 ...

你好好耐心,肯自己煲,我要返工,又陀得有啲辛苦,岩岩過左蜜月期又辛苦過 (28w又胃氣脹作嘔作悶冇胃口),如果你身體許可,做到就自己做,始終自己食用
至於薑,你有冇長輩幫手批呀?我呢方面我都唔清楚,因爲我係決定食八珍現成。

大宅

gobaa49 發表於 18-8-29 15:19
你好好耐心,肯自己煲,我要返工,又陀得有啲辛苦,岩岩過左蜜月期又辛苦過 (28w又胃氣脹作嘔 ...

我都聽講到左28w 唔舒服又會再返來,我而家仲係蜜月期先甘唸。我陪月叫我唸清楚先,話其實八珍現成一樣,唔會唔夠補。我而家1516 緊

複式洋房

回覆樓主:

我比錢搵陪月煲同買薑,佢幫手刨埋薑皮。試過上一胎搵人刨薑皮要收貴d, 我分別用8珍自己煲同買8珍比公司同事。公司同事2樣都食過就覺得自家煲既入味好味d。陪月就1個半月前煲定,煲好個醋同薑我就間中翻熱,直到食之前1,2日先加豬腳雞旦。所以我有2個瓦煲,一個for加豬腳雞旦時用。

提外話得啖笑咁講,人地話煲完既薑醋,薑愈辣小朋友愈難湊,唔知有咩根據,哈哈。同埋煲好一定要有齊豬手豬腳,取其意頭齊手齊腳同產婦要第1個食。

大宅

nataliemei 發表於 18-8-29 19:26
我比錢搵陪月煲同買薑,佢幫手刨埋薑皮。試過上一胎搵人刨薑皮要收貴d, 我分別用8珍自己煲同買8珍比公司同 ...

甘你而家個瓦煲仲有無用 我想買二手 但要新淨

複式洋房

middleage 發表於 18-8-28 16:16
我搵左間代煲人人讚好食,要contact請pm

pm pls

洋房

可以pm嘛?我pm唔到你呀,thanks

複式洋房

efren 發表於 18-8-29 20:57
甘你而家個瓦煲仲有無用 我想買二手 但要新淨

我隻煲又勁級大又勁級重,建議您去雜貨店買個細仲好。其實主要係我媽留左比我姐用。哈哈

大宅

Pls pm contact thx

首頁

尾頁

跳至