咩原因會成日頭痛?有咩舒緩方法?

TMYiu
|
我而家15w,成日頭痛,痛完左又痛右邊~
有咩舒緩方法?但唔想食藥~
老公有幫忙按,但按完又痛過~只能短暫舒緩到~
thx
我要做媽媽
|
之前我都見到有JM反映有咗都係經常頭痛,都係唔知咩原因,你痛得犀利既話可以睇醫生問問架
bchuma
|
TMYiu 發表於 18-8-26 21:26
老公有幫忙按,但按完又痛過~只能短 ...

多點休息,訓覺,懷孕係有咁嘅情況出現噶
Zoe0228
|

血壓高唔高?好多有正之後血壓會高,頭痛眼矇胃痛頭暈都係高血壓症狀,可以留意下
haha748494
|
會唔會缺乏睡眠吖,如果持續最好睇醫生。
|
荷爾蒙改變都會頭痛!
我有問醫生拎孕婦都食得嘅頭痛藥
mojai0109
|
我一落雨前就頭痛到爆。準過天文台.... 今日痛左成日 一落到雨就停
TMYiu
|
mojai0109 發表於 18-8-27 20:03
我一落雨前就頭痛到爆。準過天文台.... 今日痛左成日 一落到雨就停

咁樣好辛苦喔~咁你點舒緩?
TMYiu
|
51544 發表於 18-8-27 19:36
荷爾蒙改變都會頭痛!
我有問醫生拎孕婦都食得嘅頭痛藥

醫生有開過,但我好擔心西藥對b b的影響
TMYiu
|
Zoe0228 發表於 18-8-26 23:38
血壓高唔高?好多有正之後血壓會高,頭痛眼矇胃痛頭暈都係高血壓症狀,可以留意下
...

產檢醫生冇話有問題。
我點先知道血壓有問題?
RubyYu07
|
血壓高都會導致。有無測過?
kat.tao
|

我6w開始都成日痛,政府醫院產科開咗止痛藥俾我,話安全+叫我唔好自己喺街買,見佢咁講,我照食了。
SVbaby
|
我以前M前後都間中痛,中醫話血虛(即係唔夠血吧),飲紅棗杞子焗水(怕燥可以用南棗代替)就可以舒緩。紅棗有豐富葉酸,孕婦都啱。
imtheluckyone
|
我會飲寶礦力,幾有效
Zoe0228
|
TMYiu 發表於 18-8-27 21:48
產檢醫生冇話有問題。
我點先知道血壓有問題?

你平時產檢血壓幾多?戓者買部家用血壓計自己量住,孕婦高血壓係好common架,見你話成日頭痛可能關事
|
TMYiu 發表於 18-8-27 21:47
醫生有開過,但我好擔心西藥對b b的影響

醫生開得嘅就放心食啦,只要唔係濫用我覺得無問題。