隔音棉(急)

雪菜肉c
|

彈琴比人投訴,上網search 過可在買隔音棉放琴底。

唔可以踩pedal變細聲,因為琴手會聽得唔清楚。

請問有無jm 用緊?有無用?

係淘寶見到要$4xx人仔一張,係咪有用?

藍尾巴
|
無用,深水埗都有得賣。除非有間房造隔音,唔係都係晒氣
雪菜肉c
|
藍尾巴 發表於 18-8-26 23:09
無用,深水埗都有得賣。除非有間房造隔音,唔係都係晒氣

咁大鑊

上網見到又話有效,所以上來問下。

個琴係廳,攪唔到隔音房。

比人投訴完,仲嚇窒左個琴手
IamDirector
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:13
咁大鑊

上網見到又話有效,所以上來問下。

如果係平日晚上11點前投訴我唔會理佢,最多用靜音。
雪菜肉c
|
IamDirector 發表於 18-8-26 23:25
如果係平日晚上11點前投訴我唔會理佢,最多用靜音。

晚上9點鬆d來投訴。

保安都唔好意思,不過有人投訴,都要叫我地彈細聲d.

唔可以踩靜音,因為會影響到琴手聽音嗰個質素。

我都想唔理佢,不過佢隔日就搵保安黎,嚇親個琴手。

pumpumpurin
|
最多閂窗閂門...
babemom
|
請問是直身琴嗎?如可以放一塊發泡膠板或吾用的厚被/毛氈、吸音棉放在琴背,並且把琴身放置離牆身有1-1.5cm距離,如三角琴可試把毛氈釘在琴底!再在彈琴時關窗開冷氣,房門關上,試試看有沒有用!
IamDirector
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:28
晚上9點鬆d來投訴。

可能對方返早要早訓,可以的話早少少練
gracelam
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:28
晚上9點鬆d來投訴。

我家中有2個學琴的, 雖然未試過比人投訴, 我都叫佢地9:30後唔好練, 如有人早瞓, 真係會嘈到人。
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:01
彈琴比人投訴,上網search 過可在買隔音棉放琴底。

唔可以踩pedal變細聲,因為琴手會聽得唔清楚。

現在法例不是晚上十一時

是廿四小時,只要你騷擾到人
雪菜肉c
|
pumpumpurin 發表於 18-8-26 23:28
最多閂窗閂門...

已經關哂,開冷氣

其實彈左咁多年,係而家先比人投訴。

保安話係樓下投訴,我唔知樓下係咪新搬來。我開頭仲以為係隔離,但係我諗諗吓,隔離都搬咗嚟成兩三年,都冇投訴過,冇理由依家先來投訴。

所以諗諗吓都可能係樓下,因為我未見過樓下嘅住客。
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:35
已經關哂,開冷氣

其實彈左咁多年,係而家先比人投訴。

如果早訓,晚上九時已經好滋擾

雪菜肉c
|
19841984 發表於 18-8-26 23:35
現在法例不是晚上十一時

我有上網search過法例,係已經冇限二十四小時,仲係可以包括樂器聲。

所以我怕嚇親個琴手,唯有自己take action.

唉,返學做完功課食埋飯,最快都真係要8點零先開始練琴。

10點零一定會停,因為我都怕嘈到人
happykk
|
19841984 發表於 18-8-26 23:35
現在法例不是晚上十一時

真係㗎?
係就好啦
雪菜肉c
|
19841984 發表於 18-8-26 23:37

如果早訓,晚上九時已經好滋擾

我明,每家每戶嘅生活習慣唔同,調返轉我都係得呢個時間可以練琴一樣。

所以我咪而家搵緊解決辦法。
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:38
我有上網search過法例,係已經冇限二十四小時,仲係可以包括樂器聲。

所以我怕嚇親個琴手,唯有自己take ...

點解唔可以練完琴才做功課或吃飯?

方便自己?
咁鄰居早訓也只是方便自己
雪菜肉c
|
happykk 發表於 18-8-26 23:39
真係㗎?
係就好啦

係,上網search 噪音條例。

但最後決定都係由警察決定是否屬於噪音。
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:40
我明,每家每戶嘅生活習慣唔同,調返轉我都係得呢個時間可以練琴一樣。

所以我咪而家搵緊解決辦法。

利申,曾經教琴

但我不會晚上八點後在家彈
pumpumpurin
|
雪菜肉c 發表於 18-8-26 23:38

所以我怕嚇親個琴手,唯有自己take ...

練琴真係無計,十點前停算合理,閂窗閂門開冷氣已經無左九成聲音,如果鄰居開埋冷氣開電視應該無乜聲。估計佢係早訓。一場街坊我會問問情況。
雪菜肉c
|
19841984 發表於 18-8-26 23:40
點解唔可以練完琴才做功課或吃飯?

方便自己?

我咪講左每人生活習慣不同囉。

我而家咪搵緊解決方法,你點可能為單方面說話呢.

唔通我又調返轉叫佢夜d訓?

咁咪變得大家沒完沒了......